En Sıcak Konular

Kar İstanbul barajlarına yaradı mı?

19 Şubat 2008 18:09 tsi
Kar İstanbul barajlarına yaradı mı? Özellikle Pazar ve dün sabah etkili bir şekilde yağan kar, su sıkıntısı çeken İstanbul'a yaradı mı? Sorunun cevabı Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'tan geldi...

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, barajlarda 272 milyon metreküp su bulunduğunu belirterek, "Bu takriben 5-6 aylık bir su anlamına gelmekte. Cidden bir sıkıntıdayız. Bu devam ediyor. Şu anda gelecek yaz adına çok rahat değiliz. Tasarrufun devam etmesi lazım" dedi.
Topbaş, Almanya’nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz’un ziyaretinin ardından basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
Bir gazetecinin, "karla mücadele çalışmalarına ilişkin" sorusu üzerine Topbaş, iki gün içinde İstanbul’da etkin olan kar yağışının, 2004’de yağan kar ölçeğinde olduğunu söyledi. Topbaş, 2004’te yaşanan sıkıntıların bugün yaşanmadığını ifade ederek, "Bizim sorumluluk alanımızda olan bütün ana arterlerdeki mücadelemizde çok başarılı olduk.
İstanbullular bir sıkıntı yaşamadılar. Ciddi bir ekip kurduk, araç ve gereçlerimiz mükemmel düzeye getirildi" diye konuştu.

Topbaş, Büyükşehir Belediyesi’ne katılan 145 köyde de mücadelede başarılı olduklarını belirterek, sözlerine şöyle devam etti:
"Buralarda özellikle karla mücadele için hazırlattığımız aparatlar, traktörlere takılarak devreye girdi. Orada da mücadeleler yapıldı.
Silivri, Çatalca ve Şile belediye başkanları ile görüştüm, çok memnun olduklarını ve köylerde sıkıntı olmadığını ifade ettiler. Bir kaç köyde aniden bastıran kısa süreli yoğun tipiden dolayı sıkıntı yaşanır gibi oldu, ama geçmişte o köyler 2 hafta erişilemez hale gelmişken çok kısa sürede açılarak bir sıkıntı yaşanmadı."

KAR BARAJLARA OLUMLU YANSIDI-

Kadir Topbaş, kar yağışının barajlara olumlu yansıdığını dile getirerek, şu bilgileri verdi:

"Çok şükür havzalarda çok iyi bir kar yağışı aldık. Ölçümlere göre yüzde 32’leri bulan bir baraj yükseltisi var. Kar eridikten sonra bir de yağmur gelirse, onu da minnetle bekliyoruz, yüzde 37’lere çıkmayı tahmin ediyoruz. O rakamlara yaklaşabiliriz. Ama geçen yılın oranının yüzde 50’ler olduğunu düşünürsek yine açık var. Ama önümüzde süreç var. Yine  tasarrufu hep öneriyoruz. Barajlarda 272 milyon metre küp su var, bu takriben 5-6 aylık bir su anlamına gelmekte. Tabii ki hiç yağış olmazsa anlamında, ama daha da ihtiyacımız var."

 Topbaş, Kasım-Şubat döneminde karla mücadeleye yaklaşık 25 milyon YTL harcandığını de belirterek, "Bu sadece ekipman değil, çalışan insanlar, atılan malzeme, solüsyon ve tuz gibi malzemelerin getirdiği maliyet" dedi.

İstanbul’u Türkiye’nin iktisadi başkenti olarak nitelendiren Topbaş, şunları kaydetti: "İstanbul’da bir gün hayatın durması, etkilenmesi, bu rakamın çok çok üzerinde sıkıntılar yaşatır. Maalesef cumartesi ve pazar günü büyük tırların ortaya çıkardığı kazalar nedeniyle TEM otoyolunda ciddi sıkıntılar yaşandı. Bu şunu gösteriyor, İstanbul’a 3. bir boğaz köprüsü gerekli. Ağır vasıtalar yüzde 4 nispetinde de olsa İstanbul’daki karışık düzende kent içindeki seyrinin, Fatih Sultan Mehmet köprüsündeki hareketliliğin, ciddi trafiği etkilediğini görüyoruz. İstanbul’un trafikten bir saatlik etkinlenmesi, yarım gün trafiğe kapalı kalması, ekonomik hayatı da çok önemli etkilediğini görmekteyiz. Köprüden, takriben günde 25 bin civarında ağır vasıta ve kamyon geçişi var. Bunların bir başka noktaya aktarılması İstanbul’u ve İstanbullu’yu rahatlatacaktır. Buna inanıyorum." Topbaş, İstanbul’da doğalgazda bir problem olmadığını, Türkiye genelinde havaların aniden soğuması nedeniyle doğalgaz kullanımındaki artışın basıncı düşürdüğünü, ancak bunun da giderildiğini bildirdi. Elektrik kesildiğinde yaşanan bir takım olumsuzluklar olduğuna işaret eden Topbaş, "Elektrikler kesildiğinde mutlaka şalterlerin, doğal azın kapatılması gerekmektedir. Bunu özellikle istirham ediyorum. Bu ön tedbir önemlidir" dedi.

TASARRUF ÖNERİYORUZ"-

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bir gazetecinin, "Bazı akademisyenler yağışın İstanbul’a yeterli olmayacağını ifade ediyor" sözleri üzerine de şunları kaydetti:

"Geçen yıl bu sıralarda barajların doluluk oranı yüzde 50 idi. Geçen yıl Melen Çayı gelmemişti. Doluluk oranı yüzde 40’larda olsa, geçen yılın yüzde 50’lerinden daha iyi anlamına geliyor Melen Çayı’ndan dolayı. Tabii ki yine biz tasarruf öneriyoruz. Doğal kaynakların kullanımının alışkanlık haline getirilmesini istiyoruz. Tasarruf hayatımızın bir parçası haline gelmeli. Bol buldukça bolca harcayıp sıkıntıya düşmememiz lazım. Bu, kentte yaşayan insanlanın medeniyet ölçüsüdür, saygı duymasıdır. İstanbullular anonslarımıza dikkat ediyor, bilhassa çocuklar gerçekten büyüklerini uyarıyorlar."

Muslukların tamir edilmesini, tazyikli gelen suların vanalarından kısılmasını, armatürlerin müdahale edilmesi kolay şekilde üretilmesini, 9-12 litrelik yerine daha tasarruflu rezervuarlar tasarlanmasını isteyen  Topbaş, "Cidden bir sıkıntıdayız. Bu devam ediyor. Şu anda gelecek yaz adına çok rahat değiliz. Bu tasarrufun devam etmesi lazım. ’Su kesmeyeceğiz’ dedik, kesmedik ve kesmeyeceğiz de... Bize İstanbullar yardım ettiği müddetçe her elimizi attığımız zaman musluğumuzda suyu bulabiliriz" dedi.
 



Bu haber 519 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,634 µs