En Sıcak Konular

Cizre'de ölen çocukla ilgili ilk rapor: Üzerinden sert bir cisim geçmiş

19 Şubat 2008 16:10 tsi
Cizre'deki olaylarda başına taş isabet etmesi sonucu hayatını kaybettiği söylenen 15 yaşındaki Yahya Menekşe'nin Ölüm Muayene Tutanağı'nda sert bir cisim tarafından ezilerek öldüğü anlatıldı.

DTP'li Ayna, Erdoğan'ın 'Kadın da çocuk da olsa öldürün' talimatı verdiğini öne sürdü.

Abdullah Öcalan'ın yakalanmasının dokuzuncu yıldönümünde Cizre'de çıkan olaylarda başına taş isabet etmesi sonucu olduğu söylenen 15 yaşındaki Yahya Menekşe'nin, panzer tarafından ezildiği ortaya çıktı. Cizre Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan 'Olay Yeri Keşfi ve Ölü Muayene Tutanağı'nda, çocuğun 'üzerinden sert bir cismin geçmesi' sonucu öldüğü yazıldı.
Cizre'de üç gün boyunca süren olayların ardından hayat normale döndü. Dükkânlar açıldı, insanlar alışveriş yapmak için sokaklara çıktı. Ancak akıllarda olayların ilk günü olan 25 Şubat'ta İdil Caddesi'nde 15 yaşındaki Yahya Menekşe'nin nasıl öldüğü sorusu vardı. Emniyet yetkilileri yaptıkları açıklamalarda Menekşe'nin göstericilerin attığı bir taşın başına isabet etmesi sonucu öldüğünü söylemişti.


Ancak Cizre Devlet Hastanesi morgunda hazırlanan 'Olay Yeri Keşfi ve Ölü Muayene Tutanağı'nda Yahya Menekşe'nin üzerinden sert bir cismin geçmesi sonucu kan kaybından öldüğü yer aldı. Ceset üzerinde inceleme yapan Dr. Mehmet Halit Sapan'ın tutanağa geçen tıbbi bilirkişi beyanında, şu ifadelerine yer verildi: "Bulgular ışığında cesedin muhtemel ölüm sebebinin, kafadaki fraktür, karın kısmındaki homotom ve kalça kısmındaki yırtık nazara alındığında sert bir cismin üzerinden geçmesi sonucu kan kaybı neticesi öldüğünü düşünüyorum." Menekşe'nin Malatya Adli Tıp morgunda yapılan kesin otopsi sonuçları ise henüz açıklanmadı. Olay anında panzerde görevli polis ise savcıya verdiği ifadede Menekşe'nin panzer tarafından ezilmediğini savundu.


'Başbakan'ın politikası sürüyor'
DTP Eşbaşkanı Emine Ayna, dün DTP Genel Merkezi'nde yaptığı açıklamada Menekşe'yi panzerin ezdiğini belirterek çıkan olaylardan dolayı hükümeti eleştirdi. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın 2006 yılında Diyarbakır'da yaşanan olaylarda, 'Kadın da olsa çocuk da olsa öldürün' talimatı verdiğini öne süren Ayna, "Halkımız tahrik edilmekte, kurşunlanmakta, panzerle ezilerek 'kim olursa olsun öldürün' talimatı uygulanmaktadır. Başbakan'ın 'kadın da çocuk ta olsa öldürün' tarihe geçecek emri hâlâ hafızalarda sıcaklığını korumaktadır. Bugün görünen odur ki, Başbakan'ın bu politikası devam ediyor" dedi. Muş'ta 2006 yılında dört PKK'lının öldürülmesinden sonra çıkan olaylarda üçü çocuk yedi kişi yaşamını yitirmişti. Bu olaylardan sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan "Güvenlik güçleri kadın da olsa, çocuk da olsa, eğer terörün maşası haline gelmişse, gerekli müdahale neyse onu yapacaktır" demişti.
Ayna, Batman Milletvekili Bengi Yıldız ve Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan'ın polisin coplu saldırısına uğradığını söyledi.


DTP'den olayların bilançosu
Ayna'nın verdiği bilgilere göre olayların bilançosu şöyle: "Hakkâri'de yedi kişi yaralandı, 70 kişi gözaltına alındı. Batman'da beşi kişi yaralandı, 100'e yakın gözaltı oldu ve 16 kişi tutuklandı. Urfa'da ve Adana'da 2 kişi yaralandı, 9 kişi tutuklandı"
Ayna, soru üzerine, "Cizre'de Türk bayrağının indirilmesi doğru değildir" dedi.


Hakkâri'de 17 kişi tutuklandı
Hakkâri'de çıkan olaylarda gözaltına alınan 59 kişiden 17'si Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet suçundan tutuklanarak cezaevine konuldu.
Hakkâri'de 'Demokrasi Platformu' adlı 25 sivil toplum örgütü tarafından yapılan basın açıklamasında "Güvenlik güçleri olayları yatıştırması gerekirken, aksine orantısız güç kullanmış, dershanede olan öğrencilere gaz bombaları atılmıştır" denildi.
Hakkâri Barosu Başkanı Nevzat Anuk da dün bir basın açıklaması yaparak gözaltına alınan kişilerle görüşmek için adliyeye giden bir avukatın darp edildiğini ve hakarete uğradığını söyledi. (dha, Radikal)

radikal



Bu haber 655 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,754 µs