En Sıcak Konular

DTP'den Hükümet'e sert eleştiriler

19 Şubat 2008 16:05 tsi
DTP Eş Başkanı Emine Ayna, 16 Şubat tarihinde Cizre, Batman, Şırnak ve Hakkari’de yaşanan olaylara İçişleri ve AKP Hükümeti’nin duyarsız kaldığını ileri sürerek, 15 yaşında bir çoçuğun panzerin altında kalarak öldüğünü ve DTP’li Bengi Yı

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da, “Bu ülkede DTP’li bir milletvekilinin can güvenliği yoksa Başbakanın da bir AKP’li milletvekilinin de can güvenliği yoktur” dedi.

Meclis’te DTP Grup toplantısında konuşan Ayna, 22 Temmuz seçimleri sonrası AKP Hükümeti’nin gerçek yüzünü ortaya sererek, özellikle Kürt sorununda izlenen askeri politikalarıyla barış ve demokrasi taleplerini bastırmaya çalıştığını savundu.

16 Şubat tarihinde Cizre, Batman, Hakkari ve Şırnak’ta yaşanan eylemleri hatırlatan Ayna, AKP Hükümeti’nin olaylara duyarsız kaldığını öne sürdü. Batman Milletvekili Bengi Yıldız’ın, Batman’da çıkan olayları yatıştırmak amacıyla bizzat güvenlik güçlerince olay yerine çağrıldıklarını ancak daha il parti binasından çıkar çıkmaz çevik kuvvet şube müdürünün talimatıyla, milletvekili ve parti yöneticilerinin polisin coplu saldırısına uğradığını belirtti. Ayna,“Kürtlerin yoğun yaşadığı bölgelerde kitlesel protestolar yaşandı.

Milletvekillerimize, belediye başkanlarımıza ve halkımıza yönelik bu türden hukuksuz ve çirkin saldırılara içişleri bakanlığı tarafından ne zaman müdahale edileceğini doğrusu merak ediyoruz; acaba bunun için bir AKP’li vekilin coplanmasını mı bekliyorlar? İçişleri Bakanının bu olaylar karşısında, Batman ve İstanbul valisi ile Emniyet Müdürleri hakkında soruşturma açması ve açığa almasıdır. Unutulmamalıdır ki bugün bunlara ses çıkarmayanlar yarın kendi başlarına hatta valilerin, emniyet müdürlerinin başlarına benzer hukuksuzlukların gelebileceğini de görmelidirler” dedi.
Ayna, konuşmasını şöyle sürdürdü :

BAŞBAKANA SORUYORUZ

“Geçen hafta yurttaşlarımız en demokratik ve meşru taleplerini barışçıl yöntemlerle dile getirirken, buna verilen yanıt ise, oldukça sert oldu. Güvenlik güçleri sivil halka karşı kontrolsüz güç kullandı ve bunun sonucu olarak göstericiler ile güvenlik güçleri arasında sokak çatışmaları yaşandı. Cizre’de henüz 15 yaşında bir çocuk olan Yahya Menekşe panzerle ezilerek öldürüldü. Panzerle ezilerek öldürüldüğünü otopsi raporu da doğrulamıştır. Ancak bu ölüm olayının çocuğun kafasına gelen bir taş sonucunda gerçekleştiği şeklindeki resmi açıklamalar, halkı daha da öfkelendirmiş ve adalete olan inancın sarsılmasına neden olmuştur.”

Meşru zeminde hak arayan, talebini dile getiren insanların üzerine panzer sürmenin, sert müdahalelerde bulunmanın bir izahının olmadığını dile getiren Ayna, “Buradan sanki böyle bir olay hiç yaşanmamış gibi davranan Sayın Başbakana sesleniyoruz; bu ülkede her ne sebeple olursa olsun bir insanımızın dahi burnunun kanamasından hükümet sorumludur. Her defasında ‘Kürtler benim kardeşimdir’ diyen Sayın Başbakan’a soruyoruz, ‘Kardeşlik, halkın üzerine panzer sürmek midir?’ Demokratik hak talebinde bulunan bir kürt gencinin panzerle ezilip öldürülmesi asla kardeşlikle izah edilemez” diye konuştu.

BAŞBAKAN KİMİ KANDIRMAYA ÇALIŞIYOR

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, önceki hafta Almanya’da yaptığı “Asimilasyon bir insanlık suçudur” sözlerine vurgu yapan Ayna, “Merak ediyoruz; Başbakan ve AKP hükümeti bizi mi kandırmaya çalışıyor; yoksa Avrupalıları mı kandırmaya çalışıyor. Bu halkın önünde maskeleri artık düşmüştür. Almanya’da yaşayan 2 milyon Türkiye’li için doğal olarak üniversite ve okul talep ediyorsun ama Türkiye’de yaşayan 15 milyon Kürt ve öz vatandaşın için ‘bekara karı boşamak kolay’ diyorsun. Sizden ana dilini isteyenlere siz kömür ve makarna veriyorsunuz. Kimse artık bu demokrat başbakan hikayelerini dinlemek istemiyor” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE ŞEMDİNLİ’Yİ UNUTMADI

Türkiye’nin daha Şemdinli’yi unutmadığına dikkat çeken Ayna, “Susurluk da unutulmadı. Şemdinli sanıklarını salıverirken, Başbakanın, ‘Ergenekon’un üzerine gideceğim’ denmesi kimseye inandırıcı gelmez. Bu ülkede çete üreten sistem ancak Kürt sorunu demokratik ve eşitlikçi bir anlayışla çözülürse sona erer. Savaş devam ettikçe, çeteler de her iktidar döneminde olduğu gibi sizin iktidarınızda da palazlanacaktır, harekete geçecektir” dedi.

BAŞBAKANIN DA CAN GÜVENLİĞİ YOK

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da, Emine Ayna’dan sonra söz alarak 16 Şubat tarihinde Güneydoğu’nun bazı illerinde yaşanan olaylar hakkında bilgi verdi. Kaplan, eylemlere dikkat çekerek, “18 yaşın altındaki gençlere polisler coplarla saldırdı. Üzerlerine panzerlerle saldırdılar. Polisler, gösteri yapan gençlerin eylemlerine gaz bombalarıyla, panzerlerle su sıkarak karşılık verdiler” dedi. Batman’da yaşanan olayları önlemek amacıyla secim bölgesine giden DTP Batman Milletvekili Bengi Yıldız’ında polisin saldırısına maruz kaldığını söyledi. Kaplan, “Bu ülkede DTP’li bir milletvekilinin can güvenliği yoksa; başbakanın, AKP’li milletvekilinin, emniyet müdürünün ve valinin de can güvenliği yok demektir” diye konuştu.

 
8 sütun



Bu haber 430 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,702 µs