En Sıcak Konular

Bir ulus devletimiz daha oldu

19 Şubat 2008 15:45 tsi
Bir ulus devletimiz daha oldu Karadağ'dan sonra bir ululs devetimiz daha oldu. Kosova. Yugoslavya çiçek açmaya devam ediyor. Tanıyanlar, tanımayanlar. Kosova üzerine toparlayıcı bu yazıyı iyibilgi analisti Emin Değer sizler için kaleme aldı.

Biz ulus devletlerin önemi azalıyor derken bir ulus devletimiz daha oldu. Ulus devletleri ortaya çıkaran milliyetçilik, itme-çekme hamleleriyle karşı milliyetçilikleri de tetiklemeye devam ediyor.

Türkiye'deki ululsalcıları memnun eden şey ulus devetin hala popüler olması ancak Yuguslavya'nın hala bölünmeye devam etmesi ise zihinlerinde kalıcı hasar bırakacak kadar endişe verici.

Ancak Kosova’da saf bir ulus devlet değil tabii. Bayrağındaki 6 yıldızın temsil ettiği 6 etnik gruptan oluşuyor. Arnavutların ezici çoğunluğunun yanında 100 bin Türk ve 100 bin Sırp olduğu biliniyor. 2 milyon nüfusu olduğu düşünüldüğünde bu etnik kitlenin nüfus içindeki payı oldukça hatırı sayılır. Ulus devlet ruh halini devam ettirirse kalıcı sancıları olacağını tahmin etmek hiç zor değil.

Diğer taraftan, Kosova’nın bağımsızlığına karşı ülkelerin verdikleri tepkiler de bu konunun hala devletlerin üzerinde bir hayalet gibi dolaştığının bir göstergesi.

Tanımayan ülkelere bakalım.

İspanya: Kosovalılarla ne derdi olabilir. Tüm AB ülkeleri neredeyse tanımışken İspanya’nın bu tavrı Bask bölgesine emsal teşkil etmesiyle ilgili.

Aynı şekilde Azerbaycan’a bakalım. Kosova ile kendini yakın hissedecek ülkelerin başında gelmesi beklenirken Nahçivan konusuna örnek teşkil etmesinden endişe duyması ülkeyi tanımamakla sonuçlandı.

Aynı şekilde Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesiminin tavrı salt bir Ortodoks – Katolik çekişmesi olarak algılanamaz. Kıbrıs adasının geleceğine dair verdiği ipuçları nedeniyle Kosova konusuna karşı soğuklar.

Türkiye ise iki arada kalmış durumda. Dış politikayı olmadığı kadar atak götüren AKP’nin Kosova’yı hemen tanıyacağı tahmin edilebilir bir şey. Ancak geleneksel tutucu bürokrasinin sözü geçseydi; Irak’ın parçalanmasına da model teşkil edebileceği için Kosova konusuna tutuk ve renksiz tavır alınabilirdi.

Bu çerçevede; Amerika ve AB’nin 2 milyonluk Kosova’ya olan ilgisinin bir nedeni de bu bölünmenin diğer sorunlu coğrafyalara örnek teşkil etmesidir.

Kosova’ya batının bu ilgisi; Katolik olan Arnavutlara Papa’lığın büyük ilgisiyle de paralel. Kutlamaların yapıldığı meydanın adı Rahibe Teresa adını taşıyor. Asıl adı Agnes Gonca Boyacı olan Nobel Barış ödüllü Katolik bir rahibe ve Papalık için adeta bir azize. Bir azizenin ırkdaşlarının yanında olmak da dini bir zorunluluk. Bu destek; Kosova’nın ciddi bir misyonerlik alanı olacağının da bir göstergesi.

www.iyibilgi.com analiz Emin Değer



Bu haber 393 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,986 µs