'Türban masası'na 'ek 17 kozu' 'Türban masası'na 'ek 17 kozu'

En Sıcak Konular

'Türban masası'na 'ek 17 kozu' 19 Şubat 2008 17:03 tsi
'Türban masası'na 'ek 17 kozu' Hükümet ek 17’de revizyon sinyali verdi. Bu sinyalin kritik MGK toplantısının arifesinde gelmesi anlamlı. AK Parti, Cumhurbaşkanı’ndan bir sinyal mi aldı? Bu adım, “Tasarı laiklikle çatışıyor’ eleştirilerini boşa çıkarır mı?

Üniversitede başörtüsü serbestisine yönelik süreç, sert muhalefete rağmen ilerliyor. Hükümet, öteki pek çok konuda olduğu gibi satranç tahtasına oturtulan bu konuda da hamlelerini yerinde kullanma gayretinde. MHP ile mutabık alarak yola çıktığı düzenlemede YÖK Yasası’ndaki ek 17 madde kozunu bugüne dek elinde saklayan AK Parti, kritik MGK öncesinde bu kozu masaya koydu.

Henüz bu konuda Başbakan’ın ağzından bir söz çıkmış değil. Ancak AK Parti Grup Başkanvekili Nihat Ergün, özgürlüklere vurgu yaptığı konuşmasında ek 17’de revizyon sinyali verdi. Bu sinyalin, Cumhurbaşkanı’nın Anayasa’da değişiklik paketini 1 haftadan beri bekletmesinin akabinde gelmesi anlamlı. Bu anlamı daha da ilgi çekici kılan şey ise, bu adımın kritik MGK toplantısının hemen arifesinde yapılmış olması. Şubat ayı Milli Güvenlik Kurulu, Perşembe günü toplanacak. Hükümet bu adımı atarak ana muhalefet başta olmak üzere ‘Ek 17’yi çıkarın’ diyen tüm kesimleri memnun etme niyetinde. Üstelik bir de tek taşta iki kuş vurma niyeti var. Bu nasıl mı olacak?

Bilindiği üzere MHP ile mutabakata varılan ‘Çene altı bağlama’ formülü, mağdur edilen ve AK Parti’nin de tabanını oluşturan kesimlerde kafa karışıklığına neden oldu. Hatta pek çoğunun memnun olmadığını söylersem de herhalde abartmış olmam.

İşte hükümet oldukça ‘yerinde’ kullandığı ek 17 kozu ile bir yandan laikçilerin ‘Üniversitede çarşaf korkusu'nu giderirken diğer yandan dindar kadınların karşı çıktığı ‘Anneanne modeli’’ni rafa kaldırıyor, başörtüsüne -yüz açık olmak kaydıyla tüm yorumlarına- üniversite kapısını açıyor. Anlaşılan o ki, Başbakan ‘Kazan-Kazan’ diplomasisini burada da işletme niyetinde…

Hükümet, attığı bu adımla zeytin dalı uzattığı CHP’ye ‘Gel bu işi Anayasa Mahkemesi’ne götürme’ diyor. Lakin son aylarda adı uzlaşmaza çıkan Deniz Baykal’ın CHP’si buna da yanaşmıyor. Baykal’ın kabul edeceğini vaat ettiği tek bir şey var: Anayasa değişikliğinden vazgeç. Sonra gel konuşalım…’

Olacağından değil de, diyelim ki bu oldu. İçimde susturamadığım bir ses, ‘Baykal bunu da kabul etmeyecek’ diye adeta bağırıyor.

Son olarak, işin Cumhurbaşkanı-Hükümet-Genelkurmay üçgeni açısından bir ayrıntısına daha işaret etmek istiyorum. Anayasa’da değişiklik paketi, geçen hafta salı günü Çankaya Köşkü’ne gönderildi. Bilindiği üzere Cumhurbaşkanı’nın yasayı incelemesi için 15 günlük yasal süresi bulunuyor. Bu sürenin bir haftası geride kaldı. Beklentiler, Cumhurbaşkanı’nın ‘İncelemeden, hemen kabul etti’ savını çürütmek için tasarıyı bekletmesinin olağan olduğu yönünde idi. Ama bu oldukça basit bir yorum. Bir de işin ‘Acaba’sı var.

Acaba, Abdullah Gül kararını verdi ama Perşembe günü yapılacak MGK toplantısını bekliyor olabilir mi? Acaba Gül, kararını henüz netleştirmedi ve toplantıdaki havayı da gözlemledikten sonra bir karara mı varacak? Acaba, Gül, hükümete bir sinyal çakıp kritik MGK öncesi “Karşı taraf’ı rahatlatacak bir adım atın’ demiş olabilir mi? Acaba Ergün'in ek 17 çıkışı bundan mı öte geliyor? 

www.iyibilgi.com analiz Ömer Çakkal



Bu haber 840 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    2,609 µs