En Sıcak Konular

Tüzmen'den Fransız bakana fırça!

19 Şubat 2008 14:49 tsi
Tüzmen'den Fransız bakana fırça! Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Türkiye ile Fransa'nın, 10 milyar avroyu aşan dış ticaret hacmi ve yüzyıllara dayalı dostluğu bulunduğuna dikkati çekerek, ''Böyle olunca, AB üyeliğimize ve Ermeni meselesine yaklaşımınızı halkımıza anlatmakta zorlanıyoruz

Türkiye'de bulunan Fransa Dış Ticaret ve İşletmeler Bakanı Herve Novelli ve beraberindeki işadamı heyeti, Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen'i ziyaret etti. Ziyaretin basına açık bölümünde konuşan Bakan Tüzmen, Bakan Novelli ve beraberindeki heyeti Türkiye'de görmekten büyük mutluluk duyduğunu söyledi.

Bakan Tüzmen, iki ülke arasındaki ticaret hacminin yaklaşık 10 milyar avro düzeyinde bulunduğunu, ayrıca halen Türkiye'de 702 Fransız firmasının otomotivden bankacılığa kadar birçok sektörde faaliyet gösterdiğini ve söz konusu firmaların toplam yatırım tutarının 3 milyar dolara ulaştığını, bundan da büyük mutluluk duyduklarını kaydetti.

Bakan Novelli ve beraberindeki heyeti Mersin'e de götüreceğini belirten Tüzmen, Türkiye olarak Akdeniz'in verdiği imkanları sonuna kadar kullanmak istediklerini, önümüzdeki dönemde de Mersin'in, Akdeniz'in en önemli lojistik merkezi haline geleceğini düşündüğünü kaydetti.

-İKİ ÜLKE SİYASİ İLİŞKİLERİ-

Türkiye ile Fransa arasındaki siyasi ilişkilerin şu anda biraz sıkıntılı olduğunu, fakat dış ticaret bakanları olarak iyi çalışırlarsa siyasi sıkıntıların da üstesinden gelineceğini kaydeden Tüzmen, ''Geçmişte de benzer sıkıntılar yaşandı. O zamanki Dış Ticaret Bakanı sayın Christine Lagarde ile iyi bir birliktelik sergiledik ve ticarette önemli başarılar elde ettik'' diye konuştu.

Ticari ilişkiler ve yatırımlar artırıldığı zaman iki ülke arasında siyasi alanda da fazla sıkıntı kalmayacağını düşündüğünü vurgulayan Tüzmen, şöyle konuştu:

''Bardağın dolu tarafına baktığımız zaman 702 Fransız firmasının Türkiye'de 3 milyar doları aşan yatırımı bulunuyor. 10 milyar doları aşan ticaret hacmimiz ve yüzyıllara dayalı dostluğumuz var. Böyle olunca, Fransa'nın AB üyeliğimize ve Ermeni meselesine yaklaşımını halkımıza anlatmakta zorlanıyoruz. Siz ve arkadaşlarınızın ülkemizi daha iyi tanıdığı zaman AB üyeliğinde ne kadar haklı olduğumuzu göreceksiniz.''

-KONUK BAKAN NOVELLI-

Fransa Dış Ticaret ve İşletmeler Bakanı Herve Novelli de konuşmasına, Bakan Tüzmen'e önceki Dış Ticaret Bakanı Christine Lagarde'den selam getirdiğini söyleyerek başladı.

Son yıllarda Türkiye'ye gelen heyetlerin en kalabalığı ile geldiklerini belirten Novelli, ''Ben de sayın Tüzmen gibi karşılıklı ticari ilişkilerimizin iyi bir geleceği olduğuna inanıyorum. Sayın Tüzmen rakamları hatırlattı. Lagarde ile koyduğunuz hedefler büyük ölçüde tuttu. Birlikte yeni hedefler saptayabiliriz'' dedi.

İki ülke arasında yapılacak daha çok iş olduğunu ifade eden Novelli, ekonomik ilişkiler ne kadar yoğun olursa, siyasi konularda o kadar iyi görüş alışverişinde bulunulabileceğini kaydetti. Bakan Novelli, ''Ekonomik ilişkilerimizi yoğunlaştırarak siyasi sorunlarımıza çözüm bulabiliriz. Benim de size önerdiğim yöntem zaten bu'' dedi.

Her geçen gün gelişen Türkiye'nin dünyada 16. büyük ekonomi haline geldiğini, Fransa'nın da büyük bir güç olarak Türkiye ile ilişkileri daha da artırmak istediğini anlatan Novelli, Fransa'nın da Türkiye gibi, küreselleşmenin büyük meydan okumalarıyla baş etmek zorunda olduğunu söyledi.

Bakan Novelli, şöyle devam etti:

''Ülkelerimiz arasında yüzyıllara uzanan tarihi ilişkiler var. O yüzden Fransa ve Türkiye sonsuza kadar dost olmak durumundadır. Bütün bu ortak tarih nedeniyle anlık siyasi iniş ve çıkışlara belli bir noktadan bakmak durumundayız. O yüzden ben, gelecekteki ilişkilerimiz için çok iyimserim.''

AA



Bu haber 246 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,578 µs