Kabul edin! Ev ödevini salladınız! | " /> Kabul edin! Ev ödevini salladınız! | "/>

En Sıcak Konular

MHP-AKP:Kabul edin! Ev ödevini salladınız!

19 Şubat 2008 13:13 tsi
MHP-AKP:Kabul edin! Ev ödevini salladınız! 'Türban vakası’nda bugün gelinen nokta şudur; her iki parti de hem hukuken hem siyaseten derslerine çalışmadan sınava girmiş. Anasayasa’daki türban değişikliği, hukuken birçok açık içerirken, ‘hasat’ hesapları da tam yapılmamış. B

Başbakan Erdoğan’ın İspanya’dan ateşlediği türban füzesinin yakıtı bitmiş görünüyor. O günlerde de söylendiği gibi, AKP lideri bu çıkışı (hepsi bu olmamakla beraber) genel olarak mahalli seçim beklentileri üzerine kurdu.

Doğrusu bu konuda bir başka partinin “ön alması” ihtimalini de düşünmedi. MHP de hemen aynı bakış açısıyla hamleye müdehale etti ve artık “şekil”den çoktan çıkmış türban meselesi apayrı ve tartışmalı bir pozisyona yuvarlandı.

Peki bunun gelinen nokta ne? Bu sorunun kördüğümü tamamen çözecek tek ve anlamlı bir yanıtı yok. Meclis’te iki parti bir irade oluşturdu ve bu irade demokratik bir irade. Ama bu iradenin söylediği ne kimse anlamış değil?

AKP bir yandan Anayasa Mahkemesi’nin ne söyleyeceğini bekliyor ve YÖK Kanunu’nun EK-17’inci maddesi üzerinde yeniden değişiklik planlıyor. MHP ise kendisine AKP tarafından verilen sözün yerine getirilmesini umuyor.

Ancak MHP’nin Ek-17 üzerinde önceden uzlaşılan biçimiyle AKP imzasını alması hayli zor görünüyor. Çünkü kim ne derse desin AKP de farkın vardı ki, “başörtüsü biçimi” veren bu değişiklik yapılırsa Anayasa Mahkemesi iptal edebilecek.

Bu işin hukuki riskler bölümü. Aslında bu değişiklik kulağı ters elle gösterse de, türbanı yeniden yasaklıyor! Laiklik üzerinden gelen eleştiriler ve olası hukuki engel de cabası.

Öte yandan AKP’ye karşı “ön-alma” hamlesi yapan MHP’nin de işi tam bilmediği ortaya çıkmış bulunuyor. Şu an EK-17’ye yükleniyor ama ortağından yanıt alamıyor. MHP’nin de şimdi ayırdına vardığı mesele değişikliğin Anayasa’ya aykırı olduğu.

Siyasi umutlar tükenirse…

Kuşkusuz her iki partinin bu girişimden beklediği umutlardan biri seçim sandığı. Peki en azından bu ümit yeşerebilecek mi? Doğrusu bu konu da tartışmalı.

Planın şu kısmı doğru çıkabilir; MHP, AKP’ye giden “emanet oylar”ın bir kısmını geri alabilir. Fakat 22 Temmuz öncesi merkez sağdan ve milliyetçi-laik oylardan, yani AKP dışı partilerden aldığı oylar ne olacak?

AKP açısından da durum benzer. Bu değişikliğin kamuoyundaki popüler ismi “türban yasası” ama, ortada türban falan yok. AKP tabanı içinde, “bunlar ne yaptı, anneannemizin başörtüsünü üniversiteye soktular” minvalli söylemler sık duyuluyor.

Kaldı ki, bu itiraz doğru olsa da sorun ortadan kalkmıyor. Zira üniversiteler algıladıkları biçimde yorum getirebilirler. Yani, “ne girebilir ne giremez” tartışması sürecek. Bunların dışında akil ve tam bir çözüm getiren formül de ortayı çıkmış değil.

Elbette MHP’nin adı bu tartışmada biraz daha öne çıkmış durumda. Eleştirilerin büyük kısmı AKP’ye gidiyor. Bu bağlamda AKP’den kopacak seçmenlerin yeni adres olarak MHP’yi görmeleri de olası.

Kaldı ki, MHP tabanından bir çok ses duyulsa da, AKP örneğine yakın sertlikte değil bunlar. Ama bu yorum MHP’nin AKP’ye benzemesi anlamına geliyor. Bu iyi mi bilinmez.

Fakat savunucuları, “CHP’ye benzemesinden iyidir” dese de, “kendisi olmayan” bir partinin, veya orijinali ortada dururken bir başka partinin kâr elde etmesi de zor. Sonuç ne olursa olsun, kamuoyunun geniş kesitini tartışmaya çeken bu konu üzerinde her iki partinin de derslerini işin başında sıkı tutmadığı belli.



Bu haber 616 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,693 µs