Liberallere 'içeri'den balans ayarı | " /> Liberallere 'içeri'den balans ayarı | "/>

En Sıcak Konular

Liberallere 'içeri'den balans ayarı

19 Şubat 2008 11:57 tsi
Liberallere 'içeri'den balans ayarı AK Parti ile liberaller arasındaki koalisyon çatlıyor mu? Günün flaş konusu bu. Kendisi de bir liberal olan gazeteci Mehmet Metiner tarafları sükunete çağırdı: "Ahmet Altan haklı, hükümet gücünü abartmamalı. Ancak liberaller de güçlerini abartmamalı!" <

İkinci Cumhuriyet ekolünü temsil eden bazı liberal aydınların türban serbestisi noktasında ‘şartsız özgürlük’ yerine ‘Üçüncü Görüş’ bildirisini imzaya açması ile başlayan tartışmalar sürüyor.

Tartışmaların fitilini, son dönemde gazete yazarları ile bir hayli 'içli-dışlı' olan Başbakan Erdoğan'ın Mehmet Altan ile yaşadığı polemik ateşledi. İkinci Cumhuriyetçilerin önde gelen ismi Prof. Dr. Mehmet Altan’ın ‘Tek sorun türbanmış gibi davranıyorsunuz” şeklindeki ithamına Başbakan Erdoğan bizzat yanıt verdi ve isim vermeden Altan’ı gerçeği saptırmakla suçladı.

Altan’ın buna cevabı sert oldu. Vatan’da Mine Şenocaklı’ya konuşan Altan, Başbakan’ın ‘Kurşun Asker’i olmadığını, her yaptığını alkışlamayacağını söyledi. Taraf’taki köşesinde kardeşine sahip çıkan ağabey Ahmet Altan ise Erdoğan’ı, gücünü abartmakla suçladı.

Bu tartışmalar, ‘AK Parti ile liberaller arasındaki koalisyon çatlıyor mu’ yorumlarına neden oldu. Kendisi de İkinci Cumhuriyetçi olan Bugün yazarı Mehmet Metiner, birbirlerinden güç aldıklarını söylediği taraflara sükunet çağrısı yaptı.

Dün gece SKY Türk yayınına katılan Metiner’in açıklamaları şöyle:

“Liberaller de güçlerini abartmasın”

Bazı liberal aydınlar AK Parti’ye alttan alta ‘Siz bizim sayemizde meşrulaştınız’ mesajı gönderiyor. Bu doğru değil. Eğer bunun adı meşrulaştırmaksa, 'Taraflar karşılıklı olarak birbirlerini meşrulaştırıyorlar' demeliyiz. Zira AK Parti’den önce ikinci Cumhuriyetçilerin esamesi okunmuyordu. Bugün onları bu kadar güçlü kılan AK Parti’dir. Evet, Ahmet Altan haklı, hükümet gücünü abartıp şımarmamalı. Ancak liberaller de güçlerini abartmamalılar.

“Türbanda ısrar diye bir şey yok”

Ayrıca Mehmet Altan’ın ‘Hala türbanda ısrar ediyorlar’ sözü de, ‘Kurşun Asker’ tanımı da doğru değil. AK Parti’de böyle bir ısrar yok. 5 yıl boyunca türbanın adını dahi anmadılar. Unutulmasın ki, nasıl ki Mehmet Altan Başbakan’ı eleştirebiliyorsa, Başbakan’ın da Mehmet Altan’ı eleştirme hakkı var. Başbakan'ın Altan'dan 'Kurşun Asker' olmasını istediğini sanmıyorum.

“Altan kardeşlerin de haklı olduğu noktalar var”

Bence AK Parti-liberaller koalisyonunun çatlaması gibi bir yorum için henüz erken. Ben muhafazakâr biri değilim, liberalim. Bazı liberal arkadaşlarım hükümetin AB perspektifinden çıktığını iddia ediyor. Benim böyle bir gözlemim yok.

Liberallerin haklı oldukları noktalar elbette var. 301, Kürtler, Alevilere ilişkin sorunlar noktasında hükümet elbette bir an önce adımlat atmalı. Bu onların biraz da varlık nedeni. Altan kardeşler burada haklı ama ‘Hala türban’ sözü hakikati yansıtmıyor.

“Liberaller, ‘Kamuda türban yasak olsun’ diyemez”

Fuat Keyman ve Eser Karakaş gibi liberal aydınlar ‘Kamuda türban yasak olsun’ diyemez. Problem, belli bir diyalog içinde ve zamana yayılarak düzeltilsin diyebilirler. Ama türbanlılara kapılar kapatılsın denmemeli.

"3. GÖRÜŞ KAFAMI KARIŞTIRDI"

Öte yandan dün gece TV Net'te konuşan Doç. Dr. Ferhat Kentel de, 'Türbanda 3. Görüş' bildirisine imza attığı günden beri teyakkuz halinde olduğunu söyledi. 'Türbana üniversitede kayıtsız şartsız özgürlük' bildirisine de imza attığını kaydeden Kentel, "3. Görüş bildirisine imza attığımdan beri doğru mu yaptım diye düşünüyorum. Şu an teyakkuz halindeyim" dedi.

www.iyibilgi.com özel Ömer Çakkal



Bu haber 1,149 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,630 µs