En Sıcak Konular

Bıktırdı, vetoyu yedi!

19 Şubat 2008 09:20 tsi
Bıktırdı, vetoyu yedi! Annan Planı'nın reddedilmesinde başrolü oynayan Papadopulos'un sandıkta sürpriz biçimde elenmesi Rum ve Yunan basını tarafından Rumların çözüm için müzakere masasına dönme isteğinin bir ifadesi olarak yorumlandı.

Güney Kıbrıs'ta önceki gün yapılan başkanlık seçimlerinin ilk turunda Rum Yönetimi'nin şu anki lideri Tasos Papadopulos'un elenmesi, Rum halkının Kıbrıs sorununun çözümünün önünü tıkayan liderlerinden kurtulup müzakere masasına dönmek istemesinin bir ifadesi olarak yorumlandı.
Rum başkanlık seçiminde, AP milletvekili ve eski Dışişleri Bakanı Yannakis Kasulides'in yüzde 33.51, AKEL Genel Sekreteri ve Rum Meclis Başkanı Dimitris Hristofyas yüzde 33.29, Tasos Papadopulos ise yüzde 31.79 oranında oy almıştı.
Adayların hiçbirinin yüzde 50 oy oranını aşamaması nedeniyle en fazla oyu alan iki aday olan Kasulides ve Hristofyas 24 Şubat'ta yapılacak ikinci tur oylamaya katılmaya hak kazanırken, Papadopulos ilk turda elenmiş oldu.
Kasulides ve Hristofyas'ın, "Papadopulos'u seçerseniz KKTC tanınacak, taksim kalıcılaşacak. Türk işgal ordusu Kıbrıs'ta varlığını sürdürecek" şeklinde propaganda yapması seçimin bu şekilde sonuçlanmasında etkili oldu.


Halk çözüm istiyor
Rum gazeteleri Papadopulos'un seçimi ilk turda kaybetmesini "büyük sürpriz" olarak yorumladı. Politis gazetesi, "Bir dönemin sonu. Siyasi arena tamamen değişiyor. Kıbrıs için yeni bir başlangıç" manşetini attı. Politis, seçmenlerin, "siyasette içe dönüklükten çıkmak, siyasi hayatın yenilenmesi, Kıbrıslı Türklerle gerçek temaslar kurulması ve Kıbrıs sorununa Ada'daki en büyük iki toplum arasında uzlaşmaya dayanan bir çözüm bulunması imkânının araştırılmasını istedikleri mesajını verdiği" yorumunu yaptı.
Fileleftheros gazetesi de, "Sandık her şeyi alt üst etti. Tasos yarış dışı" diye yazdı. Gazete, Rum seçmenin Kasulides ve Hristofyas'ı ikinci tura bırakıp Papadopulos'u elemekle "2004 referandumunun Güney Kıbrıs'ta başlatmış olduğu döngüyü kapatma kararı aldıklarını ortaya koyduğunu" yazdı.


Tarihin cilvesi
 Yunan gazeteleri de Papadopulos'un yenilgisinin, Rum halkının Kıbrıs sorununun çözümlenmesi yönünde istekli olduğunu gösterdiğini belirtti.
Yunan Elefteros Tipos gazetesi, Annan Planı'na "hayır" diyen Papadopulos'un tarihin cilvesiyle Balkanlar'da yeni bir devletin doğduğu gün seçimleri kaybettiğini yazdı. Seçimlerin 2004 yılında yapılan referandumun gölgesinde gerçekleştiği yorumunu yapan Ta Nea gazetesi, Rum seçmenlerin verdikleri oylarla "Kıbrıs sorununun çözümü için bir umut penceresini açık bırakma arzusunu dile getirdiklerini" yazdı.
Elefterotipiya, referandumda "hayır" diyen Rum halkının verdiği oylarla Kıbrıs sorununu çözme çabalarındaki durgunluğa ve Ada'da taksimin kesinleşmesine karşı olduklarını gösterdiği yorumunu yaptı.


Türkiye için iyi haber
Papadopulos'un seçimlerde uğradığı yenilgi, İngiltere'de yayımlanan The Times gazetesi tarafından birleşme umudunun yeniden gündeme gelmesi olarak yorumlandı. Sonucun, bu konudaki uluslararası çabaların yeniden gündeme gelmesi umudunu da canlandırdığını yazan gazete, bu durumun Türkiye'nin Avrupa B irliği (AB) üyeliğine de kolaylık sağlayacak bir gelişme olduğunu kaydetti.


Birleşik Kıbrıs'a kapı
The Independent gazetesi de, "Papadopulos'un şok yaratan seçim yenilgisinin birleşik Kıbrıs'a kapı açtığını" yazdı. Gazete, siyasi analist Hubert Faustmann'ın, "Kıbrıslı Rumlar açıkça çözümden yana olan adaylar için oy kullandı" sözlerine de yer verdi.
Telegraph gazetesi de seçimde oyların, "birleşme için yeniden başlatılacak müzakerelere onay verme" yönünde kullanıldığını yazdı. Gazete, "Sonuç Rumların, çözümün önünü tıkayan, 4 yıl önce ortaya konulan birleşme çabalarını batıran Papadopulos'tan bıktığını gösteriyor" ifadesini kullandı.


Talat: Tıkanıklık aşılacak

 
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Rum lider Tasos Papadopulos'un başkanlık seçimlerinin ilk turunda yarış dışı kalmasının, "Kıbrıs sorunu ile ilgili görüşme sürecinde yaşanan tıkanıklıkların aşılabileceği umudunu doğurduğunu" söyledi.
Talat, Kıbrıs Rum Kesimi'nde önceki gün yapılan başkanlık seçimine ilişkin olarak yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti:
"Beş yıldan beri Kıbrıs Rum Yönetimi Başkanlığı'nı sürdüren ve şimdiye kadar hazırlanmış en kapsamlı çözüm planı olan BM Kapsamlı Çözüm Planı'nın reddedilmesine öncülük eden Tasos Papadopulos'un birinci turu geçememesi, Kıbrıs sorunuyla ilgili görüşme sürecinde yaşanan tıkanıklıkların aşılabileceği umudunu doğurmuştur.
Papadopulos, ne yazık ki Kıbrıs sorunun çözümüyle ilgilenmiyordu. Buna karşılık ikinci turda başkanlık için yarışacak olan adayların seçim kampanyası boyunca ortaya koydukları yaklaşımlar, sorununun çözümüyle daha yakından ilgili olduklarını göstermiştir."


Tasos silindi
Başbakan Ferdi Sabit Soyer de seçim sonuçlarını, "Rum seçmenler Papadopulos'u siyaset sahnesinden silmiştir" şeklinde yorumladı. Soyer, "Annan Planı'na 'hayır' diyen Papadopulos da tarih olmuştur" dedi. Soyer, Kıbrıslı Rumların, BM zemininde Kıbrıs sorunun çözümünü istediğini gösterdiğini söyledi.

milliyet



Bu haber 272 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,855 µs