En Sıcak Konular

Kosova dünyayı böldü!

19 Şubat 2008 08:16 tsi
Kosova dünyayı böldü! Bağımsızlığını ilan eden Kosova, resmen tanınmak için dünyaya çağrıda bulundu. Türkiye, ABD ve İngiltere tanıdı. Tanımayan ülkelerin başındaki Sırbistan ve Rusya kararın iptali için BM'ye baskıyı arttırdı.

Kosova önceki gün bağımsızlığını ilan ettikten sonra dün de bağımsızlığın tanınması için resmen çağrıda bulundu. Kosova Başbakanı Haşim Taçi, Kosova'nın “tanınması” için dünyadaki tüm hükümetlere birer resmi belge gönderdiklerini belirtti. Ancak dünya, yeni ülkenin tanınması konusunda ikiye bölünmüş durumda. Birçok ülke tavrını henüz netleştirmediğini açıkladı. Kosova'nın bağımsızlığını 'yasadışı' olarak nitelendiren Sırbistan ve Rusya ise kararın geçersiz ilan edilmesi için Birleşmiş Milletler'e giderek daha fazla baskı uyguluyor. ABD'nin Kosovayı tanıması üzerine Sırbistan Washington Büyükelçisini geri çağırdı.

BÖLÜNME DEVAM EDİYOR

Rusya'nın talebiyle dün acil olarak toplanan BM Güvenlik Konseyi Kosova hakkında uzlaşmaya varamadı. Güvenlik Konseyi'nin bugün yeniden toplanacağı bildirildi. Bugünkü toplantıya Sırbistan Devlet Başkanı, BM Genel Sekreteri ve Konsey üyeleri katılacak. Kosova konusunda Konsey'in bölünmüşlüğünün devam ettiği belirtiliyor. Öte yandan Kosova'nın bağımsızlık kararının BM'nin 1244 no'lu, denetim hakkını öngören maddesi ile çelişip çelişmediği tartışılıyor. Rusya çeliştiği görüşünda ısrar ediyor.

TANIYANLAR TANIMAYANLAR

Dün Türkiye, ABD, İngiltere, Arnavutluk ve Afganistan Kosova'yı resmen tanıdığını açıklayan ülkeler oldu. Belçika ve Polonya, Kosova'yı tanıma niyetinde olduklarını beritti. Bulgaristan, Avusturya, Finlandiya ve Danimarka, Kosova'nın bağımsızlığını tanımayı planladıklarını bildirdiler. Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, 17 AB ülkesinin Kosova'yı “çok hızlı” ber şekilde tanıyacağını söyledi. Kıbrıs Rum kesimi, Yunanistan, Romanya, Slovakya ve İspanya, bağımsızlık ilanına karşı çıkarken, Malta ve Portekiz, BM Güvenlik Konseyi tarafından çözüm bulunmasını bekleme eğiliminde. İsveç, Mart'ta tanıyacağını açıkladı. İsrail, Filistin karşısında kendi konumunun zayıflayabileceğini söyledi. Romanya, “hukuk dışı” derken Çin “endişe duyduğunu” ilan etti. Sri Lanka "kötü örnek olur” Azerbaycan ise uluslararası ilkelere aykırı açıklamasını yaptı.


Sırplar kabullenemiyor

Sırplar, bağımsızlık ilanını protesto etmeye devam ediyor. Sırpların protesto eylemi sırasında Türkiye'nin Belgrad Büyükelçiliğinin de taşlı saldırıya uğradığı belirtildi. Belgrad'da binlerce üniversite öğrencisi kent merkezinde yürüyüşe geçerek 'Kosova bizimdir' sloganları attı. Kosova'nın kuzeyindeki Mitroviça'da da toplanan Sırplar, “Burası Sırbistan”, “Rusya bize yardım et” yazılı pankartlar taşıdı. Göstericilerin sayısı 5 bini buldu. Bu arada Kosovalıların düzenlediği kutlama gösterileri esnasında havaya ateş açılması sonucu bir kişinin öldüğü ve çeşitli bölgelerde 67 kişinin yaralandığı bildirildi.

yenişafak



Bu haber 220 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,774 µs