En Sıcak Konular

Erdoğan Almanya'da yanlış anlaşılmış!

18 Şubat 2008 22:31 tsi
Erdoğan Almanya'da yanlış anlaşılmış!
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Köln kentinde yaptığı konuşmada ''Asimilasyon insanlık suçudur'' şeklindeki sözlerinin yanlış anlaşıldığını ve bu nedenle bir tartışma başlattığını söyledi

Merkel, Erdoğan'ın Köln'deki konuşmasının neden bu kadar büyük bir tartışma başlattığı şeklindeki bir gazetecinin sorusu üzerine, Almanya'da son zamanlarda uyumun en önemli konulardan biri olduğunun görüldüğünü, aktif uyum çabalarının karşısında başka bir seçenek olmadığının da anlaşıldığını belirtti.

Her zaman "misafir işçilerden" söz ettiklerini, günün birinde bu insanların ülkelerine döneceklerinden hareket ettiklerini kaydeden Merkel, "Ancak burada kaldılar ve çoğu tartışmada da Türkiye'de bile artık 'gerçek bir Türk' gibi görülmediklerini duyuyoruz. Bu demektir ki, bu ülkenin burada 3 ve 4'üncü kuşakta yaşayan Türklerle ilgili sorumluluğu vardır. Bu insanlara da, Almanya'da yaşayan diğer insanlar gibi kaliteli yaşama katılabilmeleri için eşit fırsatlar verilmesi gerekir" dedi.

"Öyle zannediyorum, tartışmaları başlatan şey Başbakan Erdoğan'ın 'asimilasyonun insanlık suçu olduğu' şeklindeki sözleri oldu" diyen Merkel, "Bu, böyle bir şeyin Almanya'da yaşanmakta olduğu şeklinde bir intiba yarattı. Bunun böyle olmadığını açıkça ortaya koyduk. Burada insanların kültürel kimliğini ellerinden alma gibi bir çaba yok" diye konuştu.

Merkel, "Bu benim, din özgürlüğü, hoşgörü ve yaşanılan ülkenin dinine, kültürüne ve tarihine saygı duyulmasıyla ilgili anlayışıma ters" dedi.

Başbakan Erdoğan ile birlikte bir grup öğrenciyle uyum konusunda tartıştıklarını hatırlatan Merkel, "Uyumun başarılı olduğunu söylediler. Ben hiçbir şeyin başarılamadığının söylenmesine karşıyım. Hiçbir sorunun olmadığını söylemek de yalan olur" dedi.

Merkel, "Okullardan eğitimlerini tamamlamadan ayrılan Türk öğrencilerinin sayısı Almanlardan daha fazla. Liseyi bitiren Almanların oranı yüzde 30 ile 40 iken, Türkler arasında bu oran yüzde 18'dir. Daha yapılacak çok şey var ve zaman azalıyor. Demografik değişikliklerden dolayı günümüzde büyük kentlerde okullara kayıt olan öğrencilerin yaklaşık yarısı göçmen kökenli. Eğer eğitim öncesi dil öğrenilmesiyle ilgili sorun çözülemezse, gelecekte mesleki yaşamdaki sorunların çözülmesi de zorlaşacaktır" dedi.

Güney kıbrıs seçimleri ve Kosova

Güney Kıbrıs Rum kesiminde yapılan seçimlerin sonuçları ile ilgili Merkel, "Kıbrıs (Rum kesimi) seçimiyle ilgili yorum yapamam. Tabii ki, kalbimizin bizim partimize yakın görüşleri paylaşan bir adaydan yana olduğunu herhalde saklamaya gerek yok. Şimdi son tur seçim sonuçlarını beklemek lazım. Seçimlerden sonra bizi bekleyen, Türkiye ve Kıbrıs ile ilgili bir dizi konu var. Papadopulos ile sürdürdüğümüz ilişkileri yeni seçilecek başkanla da sürdüreceğiz" dedi.

Merkel, Kosova'nın bağımsızlığını bugün tanıyıp tanımayacakları sorusu üzerine de, bunun hemen bugün olmayacağını, dışişleri bakanlarının Kosova'da yapacakları görüşmeden sonra AB ülkelerinin bir karar alacaklarını söyledi.

Merkel, Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesinin bölgedeki diğer halk gruplarının da bağımsızlıklarını ilan etmesine yol açıp açamayacağının sorulması üzerine, "Kosova'nın bağımsızlığını biz ilan etmedik. Kosova yönetimi kendisi ilan etti. Şimdi bizim de bu durumda neler yapabileceğimizi düşünmemiz lazım" dedi.

haber10



Bu haber 215 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,514 µs