En Sıcak Konular

Türkiye de Kosova'yı resmen tanıdı

18 Şubat 2008 19:30 tsi
Türkiye de Kosova'yı resmen tanıdı 
ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, yazılı bir açıklama yaparak Kosova'nın "bağımsız ve egemen bir devlet" olarak tanındığını belirtti. ABD'nin açıklamasından sonra bir açıklama da Türkiye'den geldi.

ABD, Kosova'nın bağımsızlığını resmen tanıdı. ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice tarafından Washington'da yayımlanan yazılı açıklamada, ABD'nin dün Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan eden Kosova'nın "bağımsız ve egemen bir devlet" olarak tanındığı belirtildi.
 
Dışişleri Bakanı Ali Babacan da yazılı bir açıklama yaparak Türkiye'nin bağımsızlık ilan eden Kosova'yı tanıdığını belirtti.
 
ABD:
ABD Başkanı George Bush da, Kosova'nın Sırbistan'dan bağımsızlık ilanını tanıyarak, "Kosovalılar artık bağımsız" dedi.
 
Bush, çıktığı Afrika gezisi çerçevesinde ziyaret ettiği Tanzanya'da Amerikan NBC televizyonuna verdiği demeçte, Kosova ile ilgili gelişmeleri izlediğini belirterek, "Kosova için bağımsızlığın kendisinin savunduğu bir şey olduğunu" söyledi.
 
"Ahtisaari'nin (BM'nin Kosova özel temsilcisi Martti Ahtisaari) planı bizim önümüzdeki plan" diyen Bush, "Gelişmelerin bugün nasıl olacağını izleyeceğiz. Kosovalılar şimdi bağımsız" ifadesini kullandı.
 
Kosova'nın dün bağımsızlığını ilanından sonra ABD Dışişleri Bakanlığı, Kosova'nın Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etmesini "not ettiğini" bildirmişti.
 
Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Washington'un konuyu değerlendirdiği ve Avrupalı ortaklarıyla görüştüğü kaydedilmişti.

Açıklamada, Kosova hükümetinin, BM'nin Kosova özel temsilcisi Martti Ahtisaari tarafından geliştirilen etnik azınlıkların korunması planına uyacağını açık biçimde taahhüt etmesinden ABD'nin memnuniyet duyduğu da belirtilmişti.
 
Ahtisaari, Nisan 2007'de Kosova'nın uluslararası gözetim altında bağımsızlığını önermişti. Ancak tam bağımsızlık isteyen Kosovalı Arnavutlar ile toprak bütünlüğüne aykırı olduğu gerekçesiyle bağımsızlığa karşı çıkan ve özerklik öneren Sırbistan arasındaki görüşmeler başarısızlıkla sonuçlanmıştı.
 
Bu arada Bush'un açıklaması, Amerikan AP ajansı tarafından "ABD Başkanı'nın Kosova'nın bağımsızlığını tanıdığı", İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin dünya servisi tarafından, "ABD'nin Kosova'nın bağımsızlığını resmen tanıdığı", İngiliz Reuters ajansı tarafından ise "bunun henüz resmi tanıma olmadığı" şeklinde duyuruldu.
 
Afganistan:
ABD'nin Kosova'yı tanıdığını ilan etmesinden hemen sonra, Afganistan da Kosova'yı tanıdı.
 
İkinci tanıma haberi ise İngiltere'den geldi. İngiltere Dışişleri Bakanı Miliband, Kosova'nın bağımsızlığını tanımaya karar verdiklerini söyledi.
 
Fransa tanımaya hazırlanıyor
 
Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, ülkesinin dün bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı tanıma niyetinde olduğunu açıkladı.
 
Belçika'nın başkenti Brüksel'de kısa bir basın toplantısı düzenleyen Kouchner, "Kosova'yı tanımaya niyetimiz var. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Kosova Başkanı'na bu anlama gelen bir mektup kaleme aldı. Mektup, bu akşam gönderilebilir" ifadesini kullandı.
 
Bu açıklamayla Fransa, Kosova'nın bağımsızlığını tanıma niyetini açıklayan ilk büyük Avrupa ülkesi oldu.
 
17 AB ülkesi hızlı bir şekilde tanıyacak
 
Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, 17 AB ülkesinin Kosova'yı "çok hızlı" ber şekilde tanıyacağını söyledi.
 
Steinmeier, Brüksel'de yaptığı açıklamada, AB ülkelerinin büyük çoğunluğunun Kosova'yı tanıma eğilimi içinde olduklarını belirterek,"17 AB ülkesi Kosova'yı çok hızlı bir şekilde tanıyacak" dedi.
 
Alman hükümetinin de 20 Şubat Çarşamba günü yapacağı kabine toplantısında bu konuda bir karar alacağını ifade eden Steinmeier, Başbakan Angela Merkel'in de AB ülkeleri dışişleri bakanlarının Brüksel'de yaptığı toplantı konusunda bilgilendirildiğini kaydetti.
 
Almanya Savunma Bakanı Franz Josef Jung da Hamburg kentinde yaptığı açıklamada, Kosova'nın bağımsızlığını ilan etmesinden sonra Kosova ve Sırbistan'ın bir Avrupa perspektifine bağlı kalmalarını ümit ettiğini söyledi.
 
Finlandiya ve Danimarka tanımaya niyetli
 
Finlandiya ve Danimarka, dün Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı tanıma niyetinde olduklarını açıkladı.
 
İki ülke dışişleri bakanlıklarından yapılan açıklamalarda, Kosova'nın bağımsızlığını tanımaya niyetli oldukları belirtildi.
 
Finlandiya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Juha Kirstila, "Kosova'nın tanınması için hazırlıklara başladık" derken, sürecin birkaç hafta alacağını belirtti.
 
Danimarka Dışişleri Bakanı Per Stig Moeller de, AB'nin 12 ila 15 ülkesiyle birlikte kendi ülkesinin de Kosova'nın bağımsızlığını tanıyacağını açıkladı.
 
Rum yönetimi karara karşı
 
Güney Kıbrıs Rum yönetimi sözcüsü Vasilis Palmas, Kosova'nın bağımsızlığını tanımanın uluslararası toplum için bir emsal oluşturacağını söyledi.
 
Palmas, Fransız AFP ajansına yaptığı açıklamada, "Bu tek yanlı bağımsızlık ilanının, uluslararası toplumun üzerinde uzlaştığı uluslararası ilkelerin çerçevesi dışında yapıldığını düşünüyoruz" dedi.
 
Kosova'nın bağımsızlığının tanınmasının bir emsal yaratacağını ve ileride sorunlar doğurabileceğini öne süren Rum sözcü, 2004'ten bu yana AB üyesi Güney Kıbrıs Rum kesiminin daha önce, bu tek yanlı bağımsızlık ilanına karşı olduğunu kararlı şekilde dile getirdiğini anımsattı.
 
KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, bugün yayımladığı açıklamayla Kosova'nın bağımsızlığını, "kimliğini koruyan, özgür yaşamak için büyük acılara katlanan ve mücadelesini hala sürdüren Kıbrıs Türk halkı adına" içtenlikle kutladığını bildirmişti.
 
Sırbistan'dan Kosova'ya engel
 
Sırbistan Dışişleri Bakanı Vuk Jeremiç de, Sırbistan'ın, Kosova'nın başta BM ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) olmak üzere uluslararası örgütlere katılımını engelleyeceğini söyledi.
 
Jeremiç, Sırp televizyonuna yaptığı açıklamada, Sırbistan BM ve AGİT üyesi oldukça tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'nın bu örgütlere katılamayacağını belirtti.
 
Sırbistan'ın Kosova'nın bağımsızlığının tanınmasını engellemek için tüm diplomatik yolları kullanacağını söyleyen Jeremiç, ülkesinin AGİT'in ve bakanlar düzeyinde Avrupa Konseyi'nin toplanmasını talep ettiğini de hatırlattı.
 
Kosova artık bağımsız...
 
Kosova Meclisi, 17 Şubat'ta gerçekleştirilen olağanüstü oturumla Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etti.
 
Bağımsızlık Bildirgesi'nin okunmasından sonra yapılan oylamaya 109 milletvekili katıldı. Toplantıya katılan milletvekilleri, Kosova'yı bağımsız yapan bildirgeyi açık oylamada oybirliğiyle ayakta alkışlayarak kabul etti.
 
Parlamento'nun, aralarında Sırpların da bulunduğu 11 azınlık üyesi ise oylamaya katılmadı.

cnnturk



Bu haber 507 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,403 µs