En Sıcak Konular

Toptan: "Anayasaya değişikliği gereksizdi"

18 Şubat 2008 16:08 tsi
Toptan: TBMM Başkanı Köksal Toptan, TRT2'de katıldığı programda türban ve laiklikle ilgili soruları yanıtladı. TBMM Başkanı Köksal Toptan, yükseköğretimde başörtüsüne izin veren Anayasa değişikliği için, "bana sorarsanız gerek yoktu" dedi.

TBMM Başkanı Köksal Toptan, TRT2'de katıldığı programda türban ve laiklikle ilgili soruları yanıtladı. Toptan'ın açıklamaları özetle şöyle:

Zorlamamak lazım

Bize geçmişten gelen laiklik anlayışı, bir hukuki ve teorik çerçeveye sığdırılmaya çalışıldığı zaman bazı sorunlar çıkıyor. Bunu çok zorlamamak da lazım. Anadolu'ya gidin. İster kente ister köye. Camiye giden gider. Herkes ona hoşgörüyle bakar. Meyhaneye giden de hiç kimseden tepki görmez.

Halkın sorunu yok

Halkımızın uzaktan yakından bir sorunu olmayan ve Cumhuriyetin temel nitelikleri arasında saydığımız laiklik ilkesinin Türkiye için bir sorun olmadığını düşünüyorum. Bunu abartmamak lazım.

Gerek yoktu

Bana sorarsanız, Anayasa düzenlemesine bile gerek yok. Bu çözülebilirdi. YÖK Kanununa bile gerek yok. Çözülebilirdi... Bunu sadece üniversitelerimize bıraksaydık, YÖK'e bıraksaydık orada bile çözülebilirdi. Ama böyle bir süreç başladı. Tartışması yapılıyor. Bu tartışmalar, sağlıklı tartışmalar bence. Birbirimizi kıracak, incitecek sözler söylememek lazım.

Kuvvetler ayrılığı

Kuvvetler ayrılığı ilkesi gittikçe Türkiye'de yerleşiyor. Zaman zaman hepimizi heyecanlandıran, kızdıran bir takım gelişmeler oluyor ama o tartışmaları da önemsiyorum. Yargı, yasamaya bir şeyler söylüyor, biz çıkıp yargıya bir şeyler söylüyoruz. Ama yine de kimse, kimsenin işine müdahale etmiyor. Biz, 'yargının kararı hiç tartışılmaz'diye çıkıyoruz. Herkes yargının verdiği karara uyar, uymak zorunda. Başka türlü bir tartışma da yapmak mümkün değil. Ama yürütme de yargı da yasamanın yaptığı işlere, 'böyle kanun olur mu'deyip, kıvırma hakkına sahip değil.

Aktif haber



Bu haber 194 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,117 µs