İslami Fobia, Türk düşmanlığını körüklüyor | " /> İslami Fobia, Türk düşmanlığını körüklüyor | "/>

En Sıcak Konular

İslami Fobia, Türk düşmanlığını körüklüyor

18 Şubat 2008 14:30 tsi
İslami Fobia, Türk düşmanlığını körüklüyor
Almanya'nın Ludwigshafen şehrinde 9 Türkün yaşamını yitirdiği yangından sonra ilk kez Alman Der Spiegel Dergisi'ne konuşan yurtdışındaki Türklerden sorumlu Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, 11 Eylül olaylarından sonra oluşan "İslam korkusu"nun Almanya'd

Ludwigshafen yangınının bir an önce aydınlatılmasını isteyen Yazıcıoğlu, aksi takdirde olayla ilgili spekülasyonların devam edeceği uyarısında bulundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Köln konuşmasında "asimilasyon insanlık suçudur" şeklindeki açıklamalarının Almanya'da büyük yankı bulması ve asimilasyon-entegrasyon konusunun tekrar alevlenmesinden sonra bu iki kavrama açıklık getiren Yazıcıoğlu, "Asimile olan, kendi kimliğini, dilini ve inancını kaybeder, kendi benliğine yabancılaşır. Buna karşılık entegrasyon ise, kendi kültürünü koruyarak, ama aynı zamanda misafir olunan ülkenin dilini ve davranış kurallarını öğrenmektir. Bu şekildeki birliktelikten topluluklar istifade eder; çeşitlilik kazanır." şeklinde konuştu.

Almanya'daki Türklerde özellikle genç kuşaklarda her iki dili de iyi kullanamayanları gözlemlediğini kaydeden Bakan Yazıcıoğlu, bu durumda olan kişilerden her iki toplumun da istifade edemeyeceğine parmak bastı. Almanya'da yaşayan Türklerin ilk önce kendi dillerini ardından Almancayı iyi öğrenmeleri gerektiğine vurgu yapan Yazıcıoğlu, Almanya'ya gelen ilk neslin bunu anlamakta geç davrandığını ama son dönemlerde buna önem verildiğini, fakat yine de istenilen düzeyde olmadığını ifade etti. Yazıcıoğlu buna karşılık "Alman eğitim sisteminde bazı engeller görüyorum. Türk gençlerine çok az fırsat eşitliği tanınıyor." dedi.

Türk medyasının Ludwigshafen yangınından sonra "acelece olayı Neonazi ve ırkçılıkla özdeşleştirdiği" şeklindeki yorumlara katıldığını kaydeden Yazıcıoğlu, ancak diğer taraftan soruşturmanın bir an önce tamamlanıp, yangının nedeninin aydınlatılmasını istedi. "Yangının nedeni anlaşılmadığı sürece her iki taraftan da hipotez açıklamalar gelecektir, bu eşyanın tabiatında vardır." diyen Yazcıoğlu, soruşturma hızlandırılır ve olay aydınlatılırsa spekülasyonlara fazla bir hareket alanı kalmayacağını söyledi.

Ocak'ta yapılan Hessen eyalet seçimlerinde yabancı karşıtı söylemlerin kullanıldığının hatırlatılması üzerine Said Yazıcıoğlu, "Her iki hükümet de gelecekte ülkeler arasındaki iklimi yumuşatıcı tutumları desteklemelidir. Bu tutumu sadece hükümetler değil sivil toplum da benimsemelidir. Bir kez daha söylüyorum: Kutuplaşma ve güçleştirme hiçkimsenin içine yaramaz" diye konuştu.

"Ludwigshafen yangınının ırkçı bir saldırı olduğu ortaya çıkarsa neler olabilir?" şeklindeki soruya karşılık Devlet Bakanı Mustafa Said Yazıcıoğlu, arkasından başka saldırıların gelebileceğine ve toplumların birbirinden uzaklaşmaya devam edeceğine işaret ederek, "Tasavvur bile edemeyeceğim çok fazla güçlükler çıkabilir" diye konuştu.

Türk ve Alman toplumu arasında yakın zamanlarda ortaya çıkan "yanlış anlamaların nedenine" ilişkin bir soruya ise, Bakan Yazcıoğlu, "11 Eylül saldırılarından sonra doğu ve batı toplumlarının kutuplaşması ve birbirine yabancılaşmasını" gerekçe gösterdi. Almanların "İslam korkusu"nun Almanya'da "Türk düşmanlığını körüklediğine" parmak basan Yazıcıoğlu, önyargılardan arındırılmış bir şekilde bu sorunların araştırılması ve Türklerle Almanlar arasındaki gerilimin düşürülmesi gerektiğini kaydetti. Yazcıoğlu, öte yandan Almanya'daki Türklerin büyük kısmının rahat bir şekilde dinlerini yaşadığını ve ibadetlerini yerine getirebilecek mekanlara sahip olduklarını vurguladı. Yazcıoğlu, Alman hükümetinin "toplamda sorumlu davrandığını" da sözlerine ekledi.

Başbakan Erdoğan'ın, Köln konuşmasından sonra Almanya'da bazı medya organlarınca "Türk devletinin en büyük azınlığı Kürtleri asimile etmek istediği" yönünde eleştiriler aldığının sorulması üzerine Bakan Yazcıoğlu, şu karşılığı verdi: "Bu yanlış. Kürtler bizde eşit şartlarda yaşıyorlar. Uzun zamandan beridir kendi dillerine izin verildi, kendi şarkılarını söyleyebiliyorlar. Bütün ülkede Kürtçe kursları var. Kürtler bütün politik ve ekonomik aktivitelere katılıyorlar. Parlamentodalar, kabinedeler, her yerdeler. Böyle bir problemimiz yok."

Haber 10



Bu haber 273 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,736 µs