En Sıcak Konular

Irak'ta Sünni ABD ittifakı bozuluyor

18 Şubat 2008 14:18 tsi
Irak'ta Sünni ABD ittifakı bozuluyor ABD kuvvetlerinin son bir ay içinde sözde yanlışlıkla ABD müttefiki Sünni savaşçıları hedef alıp en az 19'unu öldürmesi ardından Sünni Uyanış Konseyi ABD ordusu ile işbirliğini askıya aldı

El Kaide karşıtı Sünni grup hava saldırısını protesto ederek Amerikan ordusu ile ittifaktan geçici olarak çekildiğini açıkladı. Hava saldırısında Sünni grup 3 üyesini kaybetti.

Amerikan ordusu ölümlerin yanlışlıkla gerçekleştiğini ileri sürdü. Amerikan kuvvetleri, sivillerin can verdiği saldırılardan sonra sık sık sivil veya ABD müttefiki savaşçıların "yanlışlıkla" vurulduğunu iddia ediyor.

Sünni grupların ABD kuvvetleri ile işbirliği sonucu Irak'ta direnişin azaldığı savunuluyordu, ABD liderliğindeki işgal kuvvetleri şimdi direnişin tekrar artmasından endişe ediyor.

Sünni grupların daha çok bilinen adıyla Uyanış Konseyi, Cuma günü yaptığı açıklamada, Amerikan helikopterlerinin Bağdat'ın 35 mil (56 km) güneyindeki Jurf el Sakr köyündeki kontrol noktalarından birine bomba yağdırdığını ve üç grup üyesinin öldüğünü bildirdi.

Yerel yetkililer, kontrol noktasındaki muhafızların bir Amerikan yaya devriyesini direnişçilerle karıştırması üzerine hava saldırısının meydana geldiğini ileri sürdüler. Amerikan askerlerinin bölgede bulunması beklenmiyordu.

ABD ordusu, Amerikan askerlerine silah doğrultulması üzerine helikopterlerin roketleri ateşlediğini bildirdi. Hava saldırısının incelenmekte olduğu belirtildi.

Kuzey Babil'de Uyanış Konseyi Başkanı Şeyh Sabah el Janabi, ölümleri protesto için savaşçılarının üç gündür devriye yürüyüşlerini ve kontrol noktalarındaki izlemeyi durdurduklarını açıkladı. Özür ve hayatını kaybedenlerin yakınları için tazminat beklediklerini söyledi.

El Janabi, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Amerikan askerleri taleplerimizi karşılayana kadar bütün görevlerimizi durdurduk." dedi.

Janabi, Cuma günü ölen 3 kişi dahil Amerikan kuvvetlerinin son 45 gün içinde 19 konsey savaşçısını öldürdüğünü 12'sini yaraladığını belirtti.

ABD kuvvetleri geçen ay Bağdat'ın güneyinde El Kaide operasyonları adı altında bir çok hava ve kara saldırısı gerçekleştirdi.

Janabi, "Her olaydan sonra ABD kuvvetleri yanlışlık olduğunu iddia ediyor. ABD tarafı özür dileme ve ölünlerin yakınlarına tazminat sözü verdi fakat bu sözlerini yerine getirmedi." diye konuştu.

Onlarca konsey üyesi ve taraftarı Cumartesi günü Jurf el Sakr'da bir protesto düzenleyerek seslerini duyurmaya çalıştı.

ABD ordusundan yapılan açıklamada ise, "El Janabi topluluğun hala koalisyon kuvvetleri ile birlikte çalışmak istediğini söyledi. Konuşmasının bir kopyasını koalisyon kuvvetlerine verdi. Şu anda onun tercümesini yapıyoruz. Şu noktada, Irak Evlatları hala koalisyon kuvvetleri ile birlikte çalışıyor." denildi.

Amerikan kuvvetlerinin sözde yanlışlıkla gerçekleştirdiği en ölümlü olaylardan biri 2 Şubat'ta gerçekleşti. Görgü şahitleri ve Irak polisine göre, Amerikan kuvvetlerinin ABD müttefiki Sünni savaşçıları direnişçilerle karıştırması sonucu helikopterlerin bir eve açtığı ateşte biri çocuk dokuz sivil öldü. ABD ordusu sadece sivillerin öldüğünü kabul etmekten başka bir şey yapmadı.

Dünya Bülteni



Bu haber 240 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,830 µs