En Sıcak Konular

AB Dışişleri Bakanları Kosova için toplandı

18 Şubat 2008 13:46 tsi
Kosova'nın dün bağımsızlığını ilan etmesi ardından Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin dışişleri bakanları Belçika'nın başkenti Brüksel'de bir araya geldi.

Pekçok üye ülkenin Kosova'nın bağımsızlığını tanımasını bekleniyor. İngiltere, Almanya ve Fransa Kosova'nın bağımsızlığını tanıyacak. Ancak üye ülkelerden İspanya, Yunanistan, Romanya ve Rum Kesimi Kosova'nın bağımsızlığına karşı çıkıyor. İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, dün akşam yaptığı açıklamada, üye ülkeler arasında bir fikir birliğinin oluşmasını umduğunu söyledi.

BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi Rusya, Sırbistan'a destek vererek Kosova'nın bağımsızlığını tanımayacağını ilan etmişti. Ancak ABD ile 7 Avrupa ülkesi bağımsızlığa destek verdi. Belçika'nın BM Daimi Elçisi Johan Verbeke yaptığı açıklamada, "Bölgede istikrar ve güveni sağlamak için AB ve NATO aracılığıyla sorumluluklarımızı yerine getireceğiz." dedi.

Kosova'nın dün bağımsızlığını ilan etmesi ardından Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin dışişleri bakanları Belçika'nın başkenti Brüksel'de bir araya geldi.

İngiltere, Almanya ve Fransa gibi AB üyesi ülkelerin Kosova'nın bağımsızlığını tanıması bekleniyor. Ancak üye ülkelerden İspanya, Yunanistan, Romanya, Slovakya, Bulgaristan ve Rum Kesimi Kosova'nın bağımsızlığına karşı çıkıyor.

Toplantı gelişinde konuşan AB dönem başkanı Slovenya'nın Dışişleri Bakanı Dimitri Rupel, pekçok üye ülkenin Kosova'nın bağımsızlığını tanımasını beklediklerini söyledi. İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband da Birlik'in liderlik göstermesinin "kritik" olduğunu ifade etti. Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, bağımsızlığın AB için "başarı hikayesi" olduğunu, Sırbistan için yenilgi olmadığını vurguladı. Kouchner, "Gelişmeleri trajik olarak görmeyin. Bu beklenen birşeydi. Beklediğimizden daha iyi şeyler olacak. Bazı gazeteler 'Avrupa bölündü' diye başlık atmış. Ne bölünmesi?" diye konuştu. Danimarka Başbakanı Per Stig Moller, Sırbistan'ın Rusya ile birlikte hareket ettiğinin hatırlatılması üzerine, "Sırbistan, Rusya'nın değil AB'nin bir parçası olacak." dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier de Kosova'nın statüsüne ilişkin müzakerelerin başarısızlıkla sonuçlanması ardından Priştine'nin bağımsızlığını ilan etmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Steinmeier, "Müzakere ile sonuca varılamadı. Bu nedenle bu sonuçtan kaçamadık." ifadelerini kullandı.

ALMANYA BAŞBAKANI MERKEL: "KOSOVA, EMSAL TEŞKİL ETMEZ"

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Kosova'nın durumunun "kendine has" olduğunu söylerek emsal teşkil etmeyeceğini söyledi. Almanya Başbakanı Merkel, Yabancı Gazeteciler Birliği'nde gazetecilere konuştu. Merkel, Rusya'nın Kosova'nın durumu noktasında bazı farklı düşünceleri olduğunu ancak "Kosova'nın durumu kendine has. Emsal teşkil etmez." şeklinde konuştu.

TAÇİ: BAĞIMSIZLIĞIMIZIN BİRKAÇ DAKİKA İÇİNDE TANINMASINI BEKLİYORUZ

Kosova Başbakanı Haşim Taçi, bağımsızlıklarının bazı Batılı ülkeler tarafından birkaç dakika içinde tanınmasını beklediklerini söyledi.

Taçi, kabine toplantısında yaptığı açıklamada, bağımsızlıklarının tanınması için Kosova Başkanı ile birlikte başvuruda bulunduklarını ve beklentilerinin her an karşılanabileceğini belirtti.

Kosova, dün bağımsızlığını ilan etmişti. Konuyu görüşmek üzere Brüksel'de Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi toplantısı çerçevesinde bir araya gelen AB üyesi ülkelerin dışişleri bakanları ortak tutum belirlemeye çalışıyor.

Zaman



Bu haber 315 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,722 µs