En Sıcak Konular

Kosova'da savaş korkusu

18 Şubat 2008 12:37 tsi
Kosova'da savaş korkusu Kosova bağımsızlığını ilan etti. Ama bölge diken üstünde. Sırplar kızgın, Bm kararsız. AB takviye güç gönderdi.

BELGRAD DÜN GECE SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ

Kosova dün saat 16.00'da tek taraflı olarak Sırbistan'dan bağımsızlığını ilan etti. Kosovalılar sokaklara dökülüp bayram etti. Kutlamalar sırasında en çok Kosovalıların Amerikan bayrakları taşıması dikkat çekti. Sınırın öbür tarafında ise Sırplar protesto gösterileri düzenledi. Sırbistan'ın başkenti Belgrad'ta Sırplar, AB temsilciliklerine saldırdı. Sırp polisi olayları zorlukla kontrol edebildi. Birkaç yüz eski Sırp askeri, Kosova'ya geçimeye çalıştı. Geçmeleri zorlukla önlendi. Siyasi gözlemciler, "Geçseydiler çatışma çıkardı. Daha sonra olacakları kestiremezdik" dediler.

AB ŞİDDET OLAYLARINA KARŞI 1800 GÖREVLİ GÖNDERİYOR

Rusya ve Çin, Kosova'nın bağımsızlık ilan etmesinden duydukları rahatsızlığı açıkca dile getirdi. BM ise Kososva konusunda dünkü toplantılarda bir karara varamadı. Bölge yine diken üstünde. İngiltere Kosova'ya bin asker gönderdi. AB, Kosova'da şiddet olaylarının yaşanmasını önlemek ve barışı korumak amacıyla bölgeye 1800 polis, hakim ve yöneticiyi kapsayan bir misyon gönderiyor.

Buna karşın, birliğe üye 27 ülke arasında Kosova'nın bağımsızlığını tanıyıp tanımamak konusunda derin görüş ayrılıkları var. Almanya, İngiltere ve Fransa'nın kısa zaman içinde bu yeni devleti tanımaları beklenirken; Kıbrıs, İspanya ve bir grup diğer Avrupa ülkesi bağımsızlığı tanımanın ayrılıkçılığı körüklemesinden endişeleniyor.

BM KOSOVA KONUSUNDA KARAR VARAMADI

Batılı ülkelerin çoğu tarafından desteklenen bu adımı, Rusya ve Sırbistan yasadışı olarak tanımlıyor. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Rusya'nın çağrısıyla yaptığı olağanüstü toplantıdan ise bir sonuç çıkmadı.Rusya, bağımsızlık ilanının geçersiz sayılması çağrısında bulunmuştu.Ancak Konseyin diğer üyeleri bu çağrıya destek vermedi.

Çin, Kosova'nın tek taraflı bağımsızlık ilanından derin kaygı duyduklarını açıkladı ve Sırbistan'la müzakerelerin yeniden başlaması çağrısında bulundu. Sırbistan cumhurbaşkanının bugün Konseye hitap etmesi ve Kosova'nın bağımsızlığına muhalefetini dile getirmesi bekleniyor.

SIRPLAR AB TEMSİLCİLİKLERİNE SALDIRI DÜZENLEDİ

Başbakan Haşim Taçi, "Bizler, yani halkımızın demokratik yolla seçilmiş liderleri, bu deklarasyonla Kosova'nın bağımsız ve demokratik bir devlet olduğunu ilan ediyoruz." demiş ve ardından parlamentoda oybirliğiyle bağımsızlık kararı alınmıştı. Kosova'da Sırp azınlığın yaşadığı Mitrovitsa'da ve Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da ise AB temsilciliklerine çeşitli saldırılar düzenlenmişti.

Hürriyet

 



Bu haber 180 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,096 µs