En Sıcak Konular

İtiraf: 'ROJ TV'yi engelleyemiyoruz'

18 Şubat 2008 09:54 tsi
İtiraf: 'ROJ TV'yi engelleyemiyoruz' RTÜK Başkanı Zahit Akman, Danimarka’dan bölücü örgütün propagandasını yapan ROJ TV’nin sürekli takip edildiğini, yayınlarının kayda alındığını, ancak engellenemediğini söyledi.

RTÜK Başkanı Zahid Akman, bölücü örgütün propagandasını yapan ROJ TV’nin üst kurul uzmanları tarafından düzenli olarak takip edildiğini, ancak yayınlarının engellenemediğini bildirdi. Devlet Bakanı Mehmet Aydın, MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural’ın ROJ TV’ye ilişkin soru önergesini RTÜK Başkanı Zahid Akman aracılığıyla yanıtladı. Akman, sınır ötesi televizyon yayını gerçekleştiren ROJ TV’nin yayınlarının üst kurul uzmanlarınca düzenli olarak takip edildiğini söyledi. Akman, yayınların izlenmesi esnasında belirlenen yayın ihlallerine ilişkin girişimlerin Danimarka’da yayıncılıktan sorumlu Düzenleyici Kurulu ve Dışişleri Bakanlığı'na bildirildiğini kaydetti.

Avrupa bünyesinde sınır ötesi televizyon yayınlarını düzenleyen iki hukuki belge bulunduğuna işaret eden Akman, bunlardan birinin Avrupa Konseyi tarafından 1989 yılında hazırlanan ve Türkiye’nin 1993 yılında onayladığı Avrupa Sınırötesi Televizyon Sözleşmesi olduğunu, Danimarka'nın ise bu sözleşmeye taraf olmadığını açıkladı. Akman, bu nedenle ROJ TV'nin yayınlarını durdurmak amacıyla Danimarka nezdinde sözleşme hükümleri çerçevesinde girişimde bulunmanın mümkün olmadığını ifade etti.

BU YIL GİRİŞİM YAPILACAK
İkinci Avrupa mevzuatının ise sınır ötesi televizyon yayınlarını düzenleyen Görsel- İşitsel Medya Hizmetleri Yönergesi olduğunu belirten Akman, bu yönerge ile sadece AB'ye üye ülkelerin sınır ötesi yayınlarının düzenlendiğini açıkladı. Aday statüsünde olan Türkiye'nin bu yönergenin uygulanmasından sorumlu Temas Komitesi toplantılarında temsil edilmesi konusunun gayrı resmi olarak dile getirildiğini kaydeden Akman, bu yıl yapılacak toplantının resmi gündemine bu konunun alınması için de gerekli girişimlerde bulunulacağını bildirdi. Yıkıcı-bölücü yayınlarla mücadele kapsamında ROJ TV’deki yayın ihlallerinin Danimarka Medya Sekreteryası’na şikayet edildiğini de açıklayan RTÜK Başkanı, “Ancak, adı geçen kuruluş, Danimarka ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası anlaşmaları gözetmeksizin söz konusu şikayet başvurularımızı reddetmiştir” dedi.

NE YETKİ NE DE TEKNOLOJİ VAR
Akman, televizyon kuruluşlarının yurt içinden yayın yapabilmesi için RTÜK’ten yayın izni ve lisansı almaları gerektiğini anlatırken, ROJ TV yayınlarını izleyenlerin alıcılarına bağladığı uydu antenleri aracılığıyla bu yayınlara erişebildiğine işaret etti. Akman, bölücü örgütün yayın organının yayınların durdurulması konusunda ise şöyle dedi:

“RTÜK'ün ülke üzerindeki tüm şebekelerdeki yayınları izleyebilme, kayda alma, değerlendirme gücü, kapasitesi ve yetkisi vardır. Ancak kurumumuz uydu üzerinden iletilen ve dağıtılan yabancı ülke kaynaklı radyo ve televizyon yayınlarını elektronik yollarla engelleme, bozma veya ortadan kaldırma gibi bir yetkiye ve teknolojiye sahip değildir. Ancak, bu tür yayınların uluslararası hukuk teamülleri dışında herhangi bir yolla engellenmesi veya bozulması, ifade özgürlüğünü ve yayın iletim ve yeniden iletim özgürlüğünü teminat altına alan ve ülkemizin de taraf olduğu uluslar arası anlaşma ve sözleşme hükümlerinin ihlali anlamına gelecektir.”

gazeteport
 
 



Bu haber 251 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,266 µs