En Sıcak Konular

Blackberry ne kadar güvenli?

18 Şubat 2008 09:44 tsi
Blackberry ne kadar güvenli? Blackberry tartışması devam ediyor. Blackberry üzerinden gönderilen e-posta’ların karşı taraf yerine öncelikle RIM’in Kanada ve İngiltere’deki mesaj merkezlerine gidiyor. İşte mesajların esrarengiz yolculuğu...

Kanadalı RIM firması tarafından geliştirilen Blackberry cihazları, tüm dünyada özellikle iş dünyasının yoğun ilgisini çekiyor. Kullanıcıların bilgisayardaki e - posta’lara anlık olarak ulaşmasını sağlayan bu sistemde özel bir yazılım kullanan Blackberry, tüm postaların öncelikle kendi sunucularına (server) gelmesini istiyor. Kullanıcıların e-posta’larını Kanada ve İngiltere’de bulunan “mesaj merkezlerinde” depolayan Blackberry, ardından hızla tüm e-postaları karşı tarafa iletiyor.

Fransa’dan veto yedi
Blackberry’den gönderilen e-posta’ların direkt olarak karşı tarafa gitmek yerine, öncelikle Blackberry’nin kendi sistemlerine uğruyor olması, gizlilik ve bilgi güvenliğiyle ilgili soru işaretlerini de beraberinde getiriyor. Kullanıcıların özel bilgilerinin başkalarına ulaşabileceği yönündeki suçlamalarla karşı karşıya kalan Blackberry, bu sebeple Fransa’dan veto yedi. Fransa’da istihbarat birimlerinde çalışanlar, parlementerler ve bürükrotların bu cihazları kullanması yasaklandı. Yasağın gerekçesi ulusal güvenlikle ilgili konuların başka ülkelerin eline geçme ihtimali.
RIM firması ise üst seviyede güvenlik standartlarına sahip olduklarını, Kanada, İngiltere, Avusturya, Avustralya ve Yeni Zelanda’da hükümet birimlerinden onay olan bu sistemin, uluslararası pek çok güvenlik sertifikasını taşıdığını açıkladı.

TBMM’de kullanılıyor
RIM, Blackberry’lerdeki güvenliğin, üç aşamalı DES (veri şifreleme standardı) veya AES (ileri şifreleme standartları) veri şifrelemeyle sağlandığını aktardı. Blackberry’deki mesajları kendilerinin bile görmedeğini açıklayan RIM, son olarak yaptığı başvuruyla, Blackberry’yi Temmuz 2007’de ABD, İngiltere, Kanada, Almanya ve Fransa’nın da bulunduğu 25 ülke tarafından kabul edilen, güvenlik seviyesi Ortak Kriterler Tanıma Sözleşmesi (CCRA) kapsamına aldırdı. Blackberry böylece bilgisayar sistemlerinde üst düzeyde güvenlik sertifikası olarak tanımlanan bu sertifikayı mobil platfora taşımış oldu.
Buna karşın Fransa’da sorun hâlâ çözümlenemedi. Türkiye’de ise Fransa’nın aksine Blackberry cihazları milletvekilleri tarafından kullanılmaya başladı. Sistem için ulusal bir denetim veya herhangi bir soruşturma gereği duyulmadı. Hatta yapılan bu anlaşma, milletvekillerinin, Bilgi İşlem Müdürlüğü’nün hazırlayacağı bilgi arşivine de bu cihazlar üzerinden ulaşmasını sağlayacak.

Neden moda oldu?
Blackberry piyasaya çıkmadan önce cep telefonlarından e-posta almak için 'pull’ (çekme) denilen bir yöntem kullanılıyordu. Bu sistemde kullanıcı, istediği zaman GPRS’e bağlanarak, bilgisayarına gelen postaları cep telefonlarına taşıyordu. Bu yöntem kullanıcıya oldukça pahalıya mal oluyordu ve kullanıcının cep telefonunda bir dizi işlem yapmasını gerektiriyordu.
Blackberry’nin kullandığı 'push’ (itme) teknolojisi ise, e-posta mesajlarının kullanıcının hiçbir şey yapmasına gerek kalmadan otomatik olarak cihazda görünmesini sağladı. Bu yöntem sıkıştırılmış GPRS kullandığından, düşük maliyetle tüm e-posta’lara anlık olarak ulaşılmasını sağlıyor. Aynen bilgisayarda olduğu gibi, sistem açık olduğunda, kullanıcı tüm e-posta’larına ulaşabiliyor.
Tam takım klavyenin yanı sıra takvim, rehber ve ajanda gibi uygulamaların bilgisayarla senkronize olarak kullanılması Blackberry’nin cazibesini artırıyor.
Bu sistemin ilgi çekici bir diğer yönü de kurumsal olarak kullanılması, dolayısıyla iş akışını hızlandırması oldu. Bünyesinde bir e-posta sunucu barındıran şirketlere sunulan bu servisi alanlar, e-posta ve internet erişimi dışında takvim, irtibat bilgilerini de BlackBerry cihazlarından takip etmeye başladı.

milliyet



Bu haber 297 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,030 µs