Baykal idamı göze almış! | " /> Baykal idamı göze almış! | "/>

En Sıcak Konular

Baykal idamı göze almış!

18 Şubat 2008 08:02 tsi
Baykal idamı göze almış! 
TBMM çatısı altında ‘İdamı göze alırsın... Anayasa toptan yenilenir’ diyen Baykal, parti programına ‘dayatılmış, eskimiş değerleri ve yasakları temel alan 82 anayasasının değiştirilmesi’ hedefini koymuş.

YENİ anayasa çalışmalarını ‘idama gidersininiz’ tehdidiyle engellemeye çalışan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın, kendi imzasını taşıyan CHP Parti Programı’nda 1982 Anayasası’nın kıyasıya eleştirildiği ve değiştirilmesi gerektiği vurgulanmış. CHP Grup toplantısında 1982 Anayasası’nın Atatürk’ün emaneti olduğunu ve değiştirilemeyeceğini savunan Baykal’ın parti programında ise 1982 Anayasası’nın ‘topluma dayatılmış, eskimiş değerleri ve yasakları temel alan bir anayasa’ olduğu yazıyor.

82 ANAYASASI ATA’NIN EMANETİ

PARTİSİNİN geçen haftaki Meclis grup toplantısında AK Parti’nin sivil anayasa çalışmalarını çok ağır bir dille eleştiren Baykal, geçmişte Anayasa değişiklikleri yapıldığını hatırlatarak ‘Pek çok paketlerle Anayasa değişikliği yapıldı, yine bunu yapabiliriz. Biz tümünü atmak istiyoruz. Atmayın canım, onun içinde atılmaz maddeler var. Onun içinde çok değerli hatıralar var. Onun içinde Mustafa Kemal Atatürk’ün, Millî Mücadele’nin, Kurtuluş Savaşı’nın damgası var’ demişti.

İDAMI GÖZE ALAN DEĞİŞTİRİR

BAŞÖRTÜSÜ ile ilgili Anayasa değişikliği görüşülürken kuliste gazetecilerle sohbet eden Deniz Baykal, kendi sorduğu ‘Anayasa yeniden yapılamaz mı’ sorusuna şu cevabı vermişti: Elbette yapılır. Düşmanı atarsın, devleti yeniden kurarsın. Bayrağı dikersin. Parayı bastırırsın. Yapanlar yapmış... İhtilali yaparsın. İdamı göze alırsın... Anayasa toptan yenilenir. Baykal’ın bu sözleri, politik arenada tartışma konusu olmuştu.

82 YASAKLAR ANAYASASIDIR

MECLİS çatısı altında yeni Anayasa yapanların idam edileceği tehdidi savuran Baykal’ın partisinin kendi imzasını taşıyan programında 1982 Anayasası’nı yerden yere vurduğu ve değiştirilmesini istediği ortaya çıktı. CHP parti programının ‘demokratik devlet’ başlıklı bölümünde ‘yeni bir anayasa’ alt başlığı altında şöyle deniliyor:

‘1982 Anayasası, bir uzlaşma anayasası değildir; seçeneksizlik yaratarak topluma dayatılmış, eskimiş değerleri ve yasakları temel alan bir anayasadır. Türkiye’nin özgürlükçü, çoğulcu laik ve demokratik sosyal hukuk devleti anlayışını bütün kurum ve kurallarıyla oluşturulacak yeni bir anayasa gereksinim vardır. Bu aynı zamanda toplumsal denge ve barışın ön koşuludur.

2008’Lİ BAYKAL Anayasa yapmak için değil, uygulamak için seçildik... Yeni anayasa elbette yapılır. Düşmanı atarsın, devleti yeniden kurarsın. Bayrağı dikersin. Parayı bastırırsın. Yapanlar yapmış... İhtilali yaparsın. İdamı göze alırsın... Anayasa toptan yenilenir...

CHP PARTİ PROGRAMI 1982 Anayasası, topluma dayatılmış, eskimiş değerleri ve yasakları temel alan bir anayasadır. Türkiye’nin özgürlükçü, çoğulcu laik ve demokratik sosyal hukuk devleti anlayışını bütün kurallarıyla oluşturulacak yeni bir anayasa gereksinimi var.

Basına bakmadan kürsüye çıkınca

MERSİN’İN Tarsus ilçesinde psikolojik sorunları olan bir kişi kadınların bacaklarına asit sıktı. Bazı medya organları bunu ‘Mini etekli kızlara kezzaplı saldırı’ diye sundu. Önceki gün yakalanan kişinin dinle hiç ilgisinin olmadığı ve psikolojik sorunları olduğu ortaya çıktı. Ancak CHP lideri Deniz Baykal, partisinin İzmir İl Kongresi’nde yaptığı konuşmada, ‘mini etekli kızlara kezzap döküldü’ yalanını devam ettirip ‘Başbakan zaman zaman çıkıyor diyor ki, ‘Ne değişti biz buradayız. Bu dönem içinde ne değişti?’ diyor. Ne değişip değişmediğini Mersin’de ayağına asit atılan kızların ailesine sor? Türkiye’de değişen var mı yok mu?’ diye konuştu.

Özgürlüklerden yana tavır koyan aydınları da eleştiren Deniz Baykal ‘Bunlar ne sağcıdır, ne de solcudur; bunlar yağıcıdır. Bunlar gazetecilik, yazarlık yaparlar. Bir de onlar var. Sağcı değil, solcu değil’ dedi.

Türban sorununu çözerim türbanlılar bize oy versin

CHP lideri Deniz Baykal 24 Eylül 2002 günü Hürriyet yönetici ve yazarlarıyla yaptığı söyleşide, başörtüsü sorununu çözmek için türbanlılardan oy istediğini söylemişti. Ertuğrul Özkök, Oktay Ekşi, Bekir Coşkun, Emin Çölaşan, Tufan Türenç, Sedat Ergin, Şaban Sevinç’in sorularını yanıtlayan Baykal ‘Türkiye«de asıl sorun türban sorunu değildir. Sorun anayasanın temel ilkeleri üzerinde yaygın bir mütabakatın hala sağlanamamış olmasındadır. Bu temel sorunun yansıması bazan türban şeklinde, bazan siyasi partilerin kapatılması olarak, bazan da milletvekili adaylığının engellenmesi şeklinde oluyor’ demişti.

Ülkede temel konular üzerinde mütabakat sağlanırsa, her açıdan rahatlayacağımızı ifade eden Baykal ‘Biz buna katkı yapıyoruz. Umarım başkaları da kendi bakış açılarından aynı katkıyı yaparlar. O zaman sorun çözülür. Ben buna katkı yapmak için türbanlılardan da oy istiyorum diyorum’ diye konuşmuştu. Emin Çölaşan’ın ‘Siz iktidar olunca türbanlılar üniversitelere girebilecek mi’ sorusuna da Baykal şu cevabı vermişti: Bu konuyu gündemde tutmamak gerekir. O kesimin siyasetçileri bu konuda konuşmamaya, tırmandırmamaya özen gösteriyor. Sizler de bunu gündemde tutmayın. Bunu sorun olmaktan çıkarmak gerekir, geri plana itme, konuşmama da bir çözümdür.

star gazetesi



Bu haber 230 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,712 µs