En Sıcak Konular

Uzan'dan korkunç itiraf

17 Şubat 2008 22:13 tsi
Uzan'dan korkunç itiraf Star Gazetesi'nin haberine göre, Türkiye aleyhine, 10.1 milyar dolarlık tahkim davası açan Güney Kıbrıs menşeili Libananco şirketinin sahibi Cem Uzan çıktı. Uzan mahkemeye ‘Şirketin sahibi benim’ açıklaması yaptı.

Uzan'dan korkunç itiraf

ENERJİ Bakanlığı tarafından 2003 yılında el konulan ÇEAŞ ve Kepez şirketlerinin her birinde yaklaşık yüzde 66’lık hissesi olduğunu iddia ederek Türkiye aleyhinde, 10.1 milyar dolarlık dava açan Güney Kıbrıs menşeili Libananco şirketinin, Genç Parti Lideri Cem Uzan’a ait olduğu tescillendi. Genç Parti Lideri Uzan, Libananco’yu, şirketlerinin hisselerini garanti altına almak için kurduğunu itiraf etti. Cem Uzan’ın Libananco şirketi ile ilgili itirafı, tahkim davasının görüldüğü mahkemede gerçekleşti.

'Hisseleri devrettim'

LIBANANCO tarafından açılan davaya, klasörler dolusu evrak gönderen Uzan, mahkemeye sunulan dilekçede Libananco’nun, Uzan Grubu tarafından kurulduğunu beyan etti. Uzan dilekçesinde, şirketi kurdurma amacını da, ‘Türkiye’de şirketlerimin hisselerinin güvende olduğunu düşünmüyordum. Bu nedenle ÇEAŞ ve Kepez’in hisselerini garanti altına almak için, Libananco şirketinin kurdurdum. Ve hisselerini de bu şirkete devrettim’ şeklinde açıkladı.

Devlet haklı çıktı

Uzan Grubu’nun tahkim heyetine yaptığı beyanlar, Libananco şirketinin Uzan Grubu tarafından kurulduğuna ilişkin Eneji Bakanlığı ile TMSF’nin açıklamalarını da teyid etmiş oldu. Enerji Bakanlığı ve TMSF, tahkim davasının ardından yaptığı araştırmalarda, Libananco şirketinin Uzan Grubu’na ait bir şirket olduğunu, bu nedenle tahkim davası açamayacağını bildirmişti. Libananco şirketi kayıtlarda ise, Uzan Grubu’nda uzun yıllar üst düzey görevlerde bulunmuş Ali Cenk Türkkan’a ait olarak görünüyor. Cem Uzan ile Türkkan arasında yapılan telefon görüşmelerinde, Libananco’nun, Uzanlar’a ait olduğuna ilişkin bilgilere ulaşılmıştı.

Enerji Bakanlığı savunma hazırlıyor

ENERJİ Bakanlığı, Libananco şirketinin açmış olduğu 10.1 milyar dolarlık dava ile ilgili olarak, savunma hazırlıyor. Bakanlığın savunma dilekçesini 12 Nisan tarihine kadar mahkemeye sunması gerekiyor. Savunmanın stratejisini ise, davayı açan Güney Kıbrıs menşeili Libananco şirketinin, Uzan Grubu’na ait olduğuna ilişkin bilgi ve belgeler oluşturacak. Uzanlar’ın Libananco yoluyla açtığı davanın dışında başka davaları da bulunuyor. Cem Uzan, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) eski Başkanı Yusuf Günay aleyhine de görevini bıraktığı gün dava açmıştı. Cem Uzan, ÇEAŞ ve Kepez’e Haziran 2003’te el konma sürecindeki ‘fiillerinden dolayı’ Günay’a New York’ta 300 milyon dolarlık tazminat davası açtı. Uzan davada Günay’ı ÇEAŞ ve Kepez’e yapılan ‘el koymanın’ sorumlularından biri olarak göstermişti. Uzan’ın ayrıca TMSF Başkanı Ahmet Ertürk aleyhine de açıklamaları nedeniyle dava açtığı belirtilmişti. Ancak şu anda devam eden bir dava olup olmadığı bilinmiyor. Uzan’ın çimento fabrikaları ve Telsim’e el konması konusunda da açtığı davalar bulunuyor.

Uzan Ailesi’nin açtığı davalar

Uzanlar’ın Birleşmiş Milletler ve Dünya Bankası nezdinde açtığı toplam 40 milyar doları bulan tahkim davaları sürüyor.

Uzan, ÇEAŞ ve Kepez ile ilgili olarak EPDK eski Başkanı Yusuf Günay’a da dava açtı.

Ayrıca Cem Uzan’ın TMSF Başkanı Ahmet Ertürk aleyhine de dava açtığı biliniyor.

Uzan’ın çimento fabrikaları ve Telsim’e el konmasıyla ilgili de açtığı davalar var.

Çek Novahuta şirketi ÇEAŞ ve Kepez’e ortak olduğu iddiasıyla dava açtı. Bu şirketin de Uzan’a ait olduğundan şüpheleniliyor.



Bu haber 610 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,779 µs