En Sıcak Konular

İran’da reformcuları ümitlendiren gelişmeler

17 Şubat 2008 21:51 tsi
İran’da reformcuları ümitlendiren gelişmeler İran'da Anayasayı Koruyucular Kurulu'nun seçim düzenlemelerinin yeniden ele alınmak istenmesi reformcuları sevindirdi.

İran'da şu sıralarda Anayasayı Koruyucular Kurulu'nun yeni seçim düzenlemelerini ele alacağı yönündeki tartışmalar, reformcuları ümitlendirdi.

İran Dinadamları Meclisi üyesi Mecid Ensari İSNA haber ajansına verdiği röportajda, yeni düzenlemede adil ve herkese eşit seçim şartlarının getirilmesi gerektiğini söyledi. Ensari ayrıca Kurul'dan, adayların onayın konusunda herkesin ve reformcuların da kendi görüş ve kimlikleriyle seçimlere katılmasını temin edecek düzenleme beklediklerini sözlerine ekledi.

Reformcu kadın politikacı Süheyla Coludarzade de İRNA ajansına yaptığı açıklamasında Koruyucular Kurulunun yaklaşımının kendilerini ümitlendirdiğini ve yapılacak düzenlemenin seçimlere yetişmesini, farklı grupların serbest rekabetle seçime katılabileceklerini umduklarını söyledi. Coludarzade, ayrıca Kurul'dan yapılacak düzenlemede kadınlara öncelik verilmesini de istedi.

Ancak bu tartışmalar arasında muhafazakârlar, reformcuların istedikleri serbest rekabetin karışıklık ve saldırılara sebep olacağını ve faydasız olduğunu ileri sürerek düzenlemelere karşı çıkıyorlar.

İran Anayasayı Koruyucular Kurulu, Anayasa Mahkemesi işlevinin dışında Yüksek Seçim Kurulu görevi de yürütmekte ve aday adaylarını inceleyip seçime katılma izni vermek yetkisini de elinde tutmakta. Kurul, Muhammed Hatemi'nin cumhurbaşkanlığı sırasında çok sayıda reformcunun adaylığını kabul etmemiş, Hatemi'nin istifa tehdidine kadar varan tartışmalardan sonra geri adım atarak adayların bir kısmını kabul etmiş ve kriz çözülmüştü.

İRNA ve İSNA



Bu haber 313 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,132 µs