'taksim''i oyluyor | " /> 'taksim''i oyluyor | "/>

En Sıcak Konular

Rumlar 'taksim''i oyluyor

17 Şubat 2008 10:48 tsi
Rumlar 'taksim''i oyluyor Kıbrıs Rum Kesimi’ndeki “başkanlık” seçimlerinde Papadopulos muhalifleri seçimi “taksim oylaması” diye ilan etti.

Kıbrıslı Rumlar, 5 yıl süreyle görev yapacak yeni “başkan” larını seçmek üzere bugün sandık başına gidiyor. 9 adayın yarıştığı başkanlık seçimlerinde, adaylardan birinin yüzde 50’nin üzerinde oy almaması halinde, en çok oy alan iki aday arasında 24 Şubat Pazar günü ikinci tur oylamaya gidilecek. Anketler, hiçbir adayın gereken yüzde 50’yi alamayacağını ortaya koyuyor.  Başa güreşen 3 adayın arasındaki fark yok denecek kadar az. Seçim yarışı, Rum yönetimi lideri Tasos Papadopulos, Meclis Başkanı ve AKEL Genel Sekreteri Dimitris Hristofyas ve ana muhalefet Demokratik Seferberlik Partisi’nin (DİSİ) desteklediği AP milletvekili Yannakis Kasulidis arasında geçiyor.

390 Türk de oy verecek

Seçimlerde toplam 515 bin 994 seçmen oy kullanacak. Bunlardan 390’ının Güney Kıbrıs’ta yaşayan Kıbrıslı Türk olduğu açıklandı. Adaylar seçim kampanyasını baştan sona domine eden Kıbrıs sorunu konusunda son kozlarını oynadı.

Papadopulos, Anna planına “hayır” dediğinden pişman olmadığını ifade etti. “Dünyaya kararımızın arkasında olduğumuzu göstermeliyiz” dedi.

Hristofyas, Rum seçmeninin oyuyla “taksime hayır, çıkmaza son” diyeceğinden emin olduğunu kaydetti. “Seçmenleri sandığa gitmeye, elini vicdanına koyarak, en iyiyi seçmeye” çağırdı ve “İki bölgeli, iki toplumlu, yabancı askerlerin ve Türkiye’den gelenlerin olmadığı federasyonu başarabilmemiz için birliğe oy vereceksiniz” dedi.

Kasulides de, “Bunca yıldır Türk ’işgalinden’ kurtulmak, birleşmiş bir ülke vizyonuyla politika yaptım” dedi.

Seçimlere futbol taraftarı darbesi

Güney Kıbrıs’da Cumhurbaşkanlığı adayları, vatandaşların oyları kendilerine çekmek için binbir numarayı deneyedursun, birinci ligde oynayan bir futbol takımının taraftarları da, kendi isteklerini yerine getirmek için politikacıları tehdit etme yolunu seçti. Rum futbol takımı Apollon Limassol’un 2000 taraftarı, ’hakemi değiştirmezseniz, seçimleri boykot ederiz’tehdidinde bulundu.

2 Şubat’ta Limassol şehrinin takımı olan ’Apollon Limassol’ ile Lefkoşa takımı ’Apoel Nicosia’ arasındaki maçın uzatma dakikalarında hakemin tartışmalı bir durumda penaltı verdi. Limassol taraftarları ayaklandı. Polis kızgın kalabalığı dağıtmak için göz yaşartı gaz kullanırken, hakem de, olaylar büyümesin diye maçı iptal etti. Limassol’un taraftarları bunun üzerine, genel seçimlerin yaklaşmasını fırsat bilerek, hakemin değiştirilmemesi durumunda, oy kullanmayacaklarını açıkladılar.

Bizi azımsamayın

Böylece karşılaşmanın sonucunu kendi lehlerine çevirmeye çalışıyorlar. Taraftar sözcüsü Zounieris, oylarının % 0,8-0,9 oranında olduğunu açıklayarak, politikacılara “bizi azımsamayın” mesajı verdi. Appollon taraftarlarının oy vermemesi Kassoulidis’in adaylığını tehlikeye atabilir.

Rumların kara koyunu: Politis

Hem Papadopoulos, hem de kilise ona karşı! O çünkü doğru bildiğini yazıyor. Son beş yıldır Papadopoulos’un baskısına karşı çıkıyor. Andreas Panaschos, Rum Başpiskoposu’nun deyimi ile, Güney Kıbrıs’da Rumca yayın yapan Türk gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni.

Rum tarafının kara koyunu konuştu:

14 Ağustos 1974’te aynı gün içinde, Rumlar’ın Türkler’i, Türkler’in ise Rumlar’ı katlettiğini yazdım. İlk defa bir Rum gazetesi, Rumların Türkleri katlettiğini yazmış oldu. Başpiskopos da ateş püskürdü. Gerçekleri yazıyoruz biz. Referandum’da ’Annan planına eveti’destekledik. Papadopoulos ve hükümeti bize çok kızdı.

Seçime gelirsek Papadopoulos dışındaki her iki aday da çok daha iyi olur. Papadopoulos, diplomatik açından da dış desteği kaybetti. Christophias’un Kıbrıslı Türklerle ilişkileri her zaman çok iyi oldu. Talat ile bir çözüm yolu bulabilirler.
 
vatan



Bu haber 384 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,638 µs