Kosova bugün bağımsız! | " /> Kosova bugün bağımsız! | "/>

En Sıcak Konular

Kosova bugün bağımsız!

17 Şubat 2008 10:26 tsi
Kosova bugün bağımsız!
Kosova’nın bağımsızlık düşü bugün gerçek oluyor. Rusya ve Sırbistan’ın itirazlarına rağmen AB-ABD destekli bağımsızlık ilan edilecek. Sırbistan ise Kosova ve bağımsızlığı tanıyacak Batılı ülkelere karşı “Eylem Planı” hazırladı.

Kosova, Sırbistan ve Rusya’nın itirazlarına rağmen bugün bağımsızlığını ilan ediyor. Kosova Başbakanı Haşim Taçi, “Kosova vatandaşlarının isteği yerine getirilecek” diyerek tek yanlı bağımsızlık ilan edeceklerini açıkladı. ABD’nin desteklediği, Rum kesimi, Yunanistan, Slovakya, İspanya ve Bulgaristan dışındaki tüm Avrupa Birliği üyelerinin de desteğini alan bağımsız Kosova’nın 100 ülke tarafından tanınacağı belirtiliyor. Kosova’daki Arnavutlar, bugün TSİ 13’te ilan edilmesi beklenen bağımsızlığı kutlamak için şimdiden sokaklara döküldüler. Priştine’nin dış kesimlerinde gruplar halinde toplanan insanlar, davul ve diğer enstrümanlar eşliğinde halkalar oluşturarak dans ettiler, otomobillerinin kornalarını çalarak ve bayrak sallayarak ilan edilmesi beklenen bağımsızlığı kutladılar.

Otomobiller, işyerleri ve evler, Arnavutluk bayrağının yanı sıra bağımsızlığı destekleyen Avrupa Birliği ve ABD bayraklarıyla donatıldı.

BAŞLANGIÇ AB MARŞIYLA

Meclisin olağanüstü toplantısının ardından bağımsızlığın ilan edileceği ve Kosova’nın resmi marşı olmaması nedeniyle Kosova Flarmoni Orkestrası’nin AB’nin resmi marşı Beethoven’a ait Neşeye Övgü’yü çalacağı belirtiliyor. 3 gün sürecek kutlamalar için 1 milyon euro ayıran hükümet, Bulgaristan’dan getirdiği 80 ton havai fişek ile gökyüzünü renklendirecek. Kosova’nın ünlü pastanesi “Fellini”, bağımsızlığın ilan edilmesinin ardından düzenlenecek kutlamalar çerçevesinde 25 metre uzunluğunda 100 metrekarelik bir pasta hazırladı. 2 ton ağırlığındaki pasta, Priştine’nin Rahibe Teresa Meydanı’nda sergilenecek ve kutlamalara katılanlara dağıtılacak.

Sırplar misillemeye hazır

Kosova’nın bağımsızlık ilanını “geçersiz ve yasa dışı” sayacağını bildiren bir karar alan Sırbistan, Kosova ve bağımsızlığı tanıyacak Batılı ülkelere karşı “Eylem Planı” hazırladı. İşte o plan:

Bağımsızlığı tanıyacak ülkelerle diplomatik ilişkiler kesilecek. Bu ülkelerdeki büyükelçiler geri çağrılacak.

Söz konusu ülkelere karşı uluslarararası mahkemelerde dava açılacak.

Kosova’yı zorda bırakacak ekonomik ambargo uygulanacak.

Kosovalı Arnavutların Sırbistan’a girmesi yasaklanacak.

Elektrik ve su verilmeyecek

Telefon ve internet hizmeti tamamen kesilecek


AB’nin polis ve yargı misyonu onaylandı

Avrupa Birliği, (AB) Kosova’ya polis ve yargı misyonu görevlendirdi. EULEX adı verilen yaklaşık 2 bin kişilik polis ve yargı misyonunun, iç savaşın ardından faaliyete geçirilen geçici BM yönetiminden (UNMIK) 120 gün içinde görevi devralması öngörülüyor. AB misyonu, Kosova polisi, yargısı ve gümrük görevlilerini eğitecek. Kosova polis ve yargı misyonuna, Malta dışında, tüm AB üyelerinin yanında NATO’yla koordinasyon kapsamında Türkiye ve ABD’nin de katılması öngörülüyor. Kosovalı Sırpların lideri Milan İvnanoviç, AB’nin Kosova’ya polis ve yargı misyonu göndermesini “işgal” olarak niteledi.

akşam



Bu haber 343 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,132 µs