En Sıcak Konular

Müşerref: Seçimler şiddete rağmen yapılacak

17 Şubat 2008 10:18 tsi
Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, şiddete rağmen seçimlerin yarın yapılacağını söyledi.

Müşerref, resmi APP ajansına yaptığı açıklamada, seçimlerin planlanan şekilde yapılacağını, "demokratik süreci ya da seçimleri etkileme çabalarının engelleneceğini" belirtti.

Pakistan'ın kuzeybatısındaki Paraçınar kasabasında, suikasta kurban giden eski Başbakan Benazir Butto'nun Pakistan Halk Partisinin desteklediği bağımsız bir adayın seçim mitinginin sonunda dün bombalı saldırı düzenlenmişti.

Bu arada saldırıda ölü sayısının 46'ya çıktığı, saldırıda 110 kişinin de yaralandığı belirtildi.

Pakistan'da yarın yapılacak genel seçimler, Müşerref'in 1999 ekiminde kansız darbeyle iktidara gelmesinden sonra ülkede demokrasinin yeniden tesisi bakımından büyük önem taşıyor.

Seçim yasağının başladığı Pakistan'da güvenlik önlemleri için 81 bin askerle 392 bin polisin görevlendirildiği bildiriliyor.

GENEL SEÇİMLER

Pakistan'da 8 Ocakta yapılması planlanan, ancak eski Başbakanlardan muhalefet lideri Benazir Butto'nun 27 Aralıkta öldürülmesinden sonra 18 Şubata kalan seçimlerde parlamentonun alt kanadının üyeleriyle 4 ilin meclis üyeleri belirlenecek.

18 yaş ve üstündeki 81 milyon seçmen, 342 sandalyeli Ulusal Meclisin 272 üyesini belirleyecek. Kalan 70 sandalye 10'u gayrimüslimlere, 60'ı kadınlara olmak üzere partilerin alacağı oy oranlarına göre tahsis edilecek.

Vilayetlerdeki nüfusa oranla Pencap 148, Sindh 61, Kuzey Batı Sınır vilayeti 35, Belucistan 14, aşiret bölgeleri 12, başkent İslamabad da 2 milletvekili çıkaracak.

TSİ 05.00'da başlayacak oy verme işlemi, TSİ 14.00'te sona erecek.

Müşerref'i destekleyen Pakistan Müslüman Birliği-Q, (PML-Q) Butto'nun Pakistan Halk Partisi (PPP) ve eski Başbakan Navaz Şerif'in Pakistan Müslüman Birliği-N (PML-N) partileri seçime katılan belli başlı partiler arasında bulunuyor.

Katılım oranının yüzde 41,7 olduğu 2004 seçimlerinde, PML koalisyonu 130, PPP 63, PML-N 18, aşırı dincilerin oluşturduğu 6 partili ittifak; Muttehide Meclis-i Amel 59, Sindh bölgesinin Müşerref yanlısı partisi Muttehide Kavmi Hareketi 18, diğer küçük partilerle bağımsızlar da 19 sandalye kazanmıştı.

hurriyet



Bu haber 528 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,957 µs