En Sıcak Konular

İsmail Haniye'ye suikast girişimi

16 Şubat 2008 23:03 tsi
Gazze Şeridi'ndeki fiili Hamas hükümeti, Başbakan İsmail Haniye'ye yönelik, suikast düzenlemek üzereyken yakalanan 10 kişinin itiraflarını kamuoyuna açıkladı.

Filistin Ulusal Birlik hükümeti döneminde İçişleri Bakanlığı görevini üstlenen Hamas liderlerinden Said Siyam, Gazze'de düzenlediği basın toplantısında, yakalanan 10 kişinin başta İsmail Haniye olmak üzere hükümetin ve Hamas'ın diğer üst düzey liderlerine suikast düzenleme girişiminde yer aldıklarını itiraf ettiklerini bildirdi. Siyam, suikast girişimleriyle ilgili olarak Ramallah'taki ve Filistin toprakları dışındaki bazı siyasi ve güvenlik unsurlarını ve adını vererek Filistin Yönetimi Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın Müsteşarı Tayib Abdülrahim'i suçladı.

 Said Siyam'ın suçladığı bir diğer kişi ise Filistin güvenlik kuvvetlerinin eski albaylarından halen Mısır'da yaşayan Nebil Tamus oldu. Siyam basın toplantısında, şüphelilerin itiraflarını da yayımladı. Bu kişilerden bazıları, Haniye'ye suikast için Tayib Abdülrahim'den emir aldıklarını dile getirdiler.

 Şüphelilerden Nafiz Debaki, videoya alınan ifadesinde, Haniye'nin dua ettiği camide kendisini patlatması için 50 bin Ürdün dinarı (yaklaşık 70.500 Amerikan Doları) teklif edildiğini söyledi. Debaki, kendisinden 3 kez saldırıyı düzenlemesinin istendiğini belirtti. Bir diğer şüpheli Muhammed Kheil de Haniye'yi bir gösteride öldürmesinin istendiğini ifade etti.

Kheil, sırt çantasında 25 kg patlayıcı taşıdığını ancak korumalardan korkup alandan ayrıldığını kaydetti. Siyam, Batı Şeria'daki Filistin Yönetimi'ni kastederek, "Biz bu grupla nasıl diyalog için konuşabiliriz" dedi.

Arap liderlerin Hamas ve Abbas'tan, aralarındaki görüş farklılıklarını gidermek için çalışmalarını istediğini hatırlatan Siyam, "Ancak bu aşamada, bu komploları göz ardı edemeyiz, bu komplolara karışanlara karşı merhamet gösteremeyiz" diye konuştu.

Said Siyam'ın iddialarına karşı Abbas'ın ofisinden yapılan açıklamada ise iddiaların tümüyle yalan olduğu vurgulandı. Abbas'ın sözcülüğü, Siyam'ın, Haniye'ye yönelik suikast teşebbüsü iddialarını "hikaye" olarak tanımladı.

Hamas'ın Gazze Şeridi'ni askeri darbe ile ele geçirilmesine atıfta bulunulan açıklamada, Filistin kanını döküp ihanet ettikten sonra Hamas'ın tüm güvenirliğini yitirdiği belirtildi, ayrıca tüm ulusal ve moral değerleri de ihlal ettiği kaydedildi. "Hamas'ın yalanları kimseyi ikna edemeyecek" denilen açıklamada, Hamas'ın yasa dışı bir hareket olduğu da kaydedildi.

 

haber7



Bu haber 748 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,562 µs