En Sıcak Konular

Bitmeyen fısıltı: AF!

16 Şubat 2008 19:39 tsi
Bitmeyen fısıltı: AF! AK Parti Şubat ayı Danışma Meclisi ve İstişare Toplantısı'na katılmak üzere Antalya'ya gelen Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, toplantı sonrasında basın mensuplarının gündeme ilişkin soruları ve 'AF' konusunu cevaplandırdı. Biten hafta içinde cezaevleri

Tutuklu sayısı 94 bin 658. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, son günlerde bazı medya organlarında gündeme getirilen afla ilgili değerlendirmelerin doğru olmadığını belirterek, "Herhangi bir af söz konusu değildir" dedi.

AK Parti Şubat Ayı Danışma Meclisi ve İstişare Toplantısı'na katılmak üzere Antalya'ya gelen Bakan Şahin, toplantı sonrasında basın mensuplarının gündeme ilişkin sorularını cevaplandırdı.

Şahin, ABD Adalet Bakanı Michael Mukasey ile yapılan görüşmelerde ele alınan terörde işbirliğiyle ilgili bir soruya, "ABD ile olduğu gibi tüm dünya ülkeleriyle uluslararası terörle mücadelede Türkiye aktif bir rol oynamaktadır. Bu konudaki düşüncelerimizi bir kez daha ABD Adalet Bakanı ile paylaşma imkanı bulduk.

Uluslararası terör deyince sadece PKK değil, başka terör örgütleri de akla gelmektedir. Tüm terör örgütlerine yönelik Türkiye önemli sorumluluklar üstlenmiştir. Bu sorumlulukları da başarıyla yerine getirmektedir" cevabını verdi.

Bakan Şahin, afla ilgili sorular üzerine de, "Maalesef bazı kişiler ve basın organları tarafından çok yanlış değerlendiriliyor. Herhangi bir af söz konusu değil. Ceza Muhakemeleri Yasası'nın ilgili maddesinde hakimin ihtiyaç duyduğunda bir yıldan az cezalarla ilgili hükmü açıklamasının geri bırakılmasıyla ilgili bir düzenleme var. Bu bir yıllık süre 2 yıla çıkartılmıştır. Bu zorunlu bir hükmün açıklamasının geri bırakılması keyfiyeti değildir. Hakimin takdirine bırakılmıştır. Sanki bir yıllık süre 2 yıla çıkınca bir af şeklinde algılanmış, bu asla doğru değil.

Bir gazete elektrik hırsızlığından, imara aykırı yapılardan dolayı hükümlü olanların 8 Şubat'tan itibaren tahliye edilmesini söylüyor ki; böyle bir şey asla doğru değil. Bir hafta önce cezaevlerindeki hükümlü ve tutuklu sayısı 94 bin 500'dü, bugün itibariyle 94 bin 658'dir. Yani azalma değil artma meydana gelmiştir. Dolayısıyla bunu af şeklinde değerlendirenler hukuki bir hata yapıyorlar. Zaten hükümlüler ne kadar ceza almışsa onu çekeceklerdir.

Bundan sonra hakim isterse bir hükümlü ile ilgili cezasının açıklamasını geri bırakıyor ve onu denetime alıyor. 5 yıllık süre içerisinde denetime tabi tutuluyor. Bu da modern dünyada cezayı çektirmenin veya topluma yeniden kazandırmanın farklı bir yoludur. Türkiye bunu daha önce benimsemişti, sadece kapsam olarak genişledi. Bu af cezaevlerindeki doluluktan kaynaklanmıyor" açıklamasında bulundu.

 

tgrthaber

 

 



Bu haber 494 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,645 µs