En Sıcak Konular

Amerika'nın çaresizliği

16 Şubat 2008 16:02 tsi
Amerika'nın çaresizliği
Pentagon, hazırladığı bir raporda, ABD ordusunun direnişçiler karşısında ne kadar çaresiz olduğunu ortaya koydu.

Müslüman direnişçilere karşı ABD askerlerinin zayıflıkları bir kez daha ortaya çıkarıldı. Pentagon'un yaptırdığı ve bu hafta içinde yayınlanan bir çalışmada, ABD ordusunun "İslamcı direnişçi tehdidi" ile başa çıkmada ciddi bir şekilde yetersizdir, deniyor.

Raporun İlginç Noktaları:

Rand Corporation (Araştırma ve Geliştirme Kurumu): Silahlı Kuvvetler; "en iyi ifade ile yetersiz, en kötü ifade ile düşman üretici" ve "kullanılamaz"dır.

Çalışma; sert Müslüman aşırılık, "ölümcül ulusal güvenlik tehdididir" diyor

ABD, "sivil idare" ve "yerel güvenlik güçleri" üzerine odaklanmalıdır

Rapor, böylesi "kabiliyetlerin… Irak ve Afganistan da eksik" olduğunu ifade ediyor

Rand Corporation Raporu, "ABD ordusunun İslam dünyasına müdahalesini ve işgalini", "en iyi ifade ile yetersiz, en kötü ifade ile düşman üretici ve bütünüyle uygulanamaz" olarak tanımlıyor. Pentagon, direnişçileri engellemek üzere stratejilerini gözden geçirmek için kar amacı gütmeyen araştırma örgütlere danıştı.

Söz konusu ettiği aşamalara "Irak ve Afganistan'da eksik olan kabiliyetler" olarak göndermede bulunan rapora göre, ABD askeri güçlerini konuşlandırmanın yerine önceliklerini "sivil idare" ve "yerel güvenlik güçleri" oluşturmaya yoğunlaştırmalıdır.

Raporun öncü yazarı ve Ar-Ge Kurumu'nda önemli bir akademi üyesi olan David C. Gompert, "İslam dünyasındaki sert aşırılık, ABD'nin karşılaştığı en ölümcül ulusal güvenlik tehdididir" dedi. "Çünkü bu tehlikenin kalıcı olması olasıdır ve büyüyebilir. ABD'nin hâlihazırda karşılaştığı meydan okumayla uğraşmada yeterince muktedir olmadığını anlamak önemlidir."

Pentagon, yorum arayışında olan CNN'den gelen telefonlara cevap vermedi.
Rapor; "Diğer Araçlarla Savaş: İnşanın Tamamlanması ve Ayaklanmayı Bastırmak için Dengeli Kabiliyetler" olarak başlıklandırıldı.

Rapor, destekçilerinin, direnişçi saldırılarında bir azalma oluşturmak için güvendiği—asker artırımı olarak bilinen—geçen yıl boyunca Irak'a gönderilen yaklaşık 30,000 ABD askeri konusuna yoğunlaşıyor.

Fakat Gompert, "asker artırımından hareketle İslamcı direnişçileri yenmek için ABD'nin ihtiyaç duyduğu tek şeyin daha fazla askeri güç olduğu sonucuna varmak çok büyük bir hata olacaktır" dedi. "ABD ordusunun gücünün sınırlarını ve ona güvenmenin tehlikelerinin farkına varmak isteyen birinin sadece Pakistan'ın güvenilmez durumunu düşünmesi yeterlidir."

Çalışma, ABD askeri müdahalelerinin, "dini aşırılıktan etkilenen" cihatçıların azimlerinden dolayı bedelinin ağır olmalarına ek olarak riskli de olabileceklerinin not ediyor. Rapor, direnişçilere karşı girişilen kapsamlı askeri müdahalelerin genelde başarısız olduğunu belirtiyor.

Rapor, II. Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanan yaklaşık 90 çatışmaya bakarak "temsili, ehliyetli ve dürüst" yerel hükümetler kurmanın izlenilecek yol olduğu sonucuna varıyor.

Raporun yardımcı yazarı John Gordon, "yabancı güçler etkili yerel hükümetlerin yerini tutamaz hatta meşruiyetlerini bile zayıflatabilirler" dedi. Çalışma, eğer direniş ilk başlarda etkisizleştirilseydi ABD, daha fazla başarılı olurdu diyor ve ABD'nin erken "gösterge ve uyarıları" yorumlayacak yollar geliştirmek zorunda olduğunu söylüyor.

Rapor, ABD'nin, "etkili ve meşru yerel hükümetler" oluşturmanın yanı sıra yerel güvenlik güçlerini örgütleyerek, eğiterek, teçhizatlandırarak ve bilgiyi toplayıp paylaşarak daha iyi bir iş yapmak zorunda olduğunu söylüyor.

Rapor, ayaklanma bastırma çabalarını güçlendirmek için yerel hükümetlerin "mesleki eğitimi geliştirmek ve eski savaşçıları yeni bir işe yerleştirmek; hukuku, mahkemeleri ve hapishaneleri kapsayan etkili ve adil bir adalet sistemi geliştirmek ve erişilebilir toplu ilköğretim sistemi geliştirmek" zorunda olduklarını söylüyor.

Gompert, "bunları ve diğer sivil kabiliyetleri ABD dışında inşa etme söz konusu olduğunda ABD, korkutucu bir şekilde zayıftır" dedi. "Bu problemleri çözmek için federal hükümet sivil kabiliyetlerinde keskin bir artışa, yeni kurumsal düzenlemelere ve daha esnek personel politikalarına ihtiyaç duyacaktır."

Rapor, dış yardımda daha fazla paraya, ABD müttefiklerinden daha fazla sivil meslek sahibine ve yardıma ve uluslar arası gruplara ihtiyaç olduğunu söyledi.

Rapordan diğer gözlemler:

Amerikan ordu kuvvetleri, Müslüman direnişçi grupların gelişimini dengelemek için yerel orduların eğitimi ile yetinemezler daha ileriye gitmelidirler. Polis, profesyonel polis eğitimcileri tarafından eğitilmelidir.

Amerikan ordusunun üstün yeteneği "sınır ve kıyı gözetimine, teknik istihbarat toplamaya, hava hareketliliğine, geniş çaplı lojistiğe ve üst düzey hedeflere karşı özel operasyonlara" yoğunlaştırılmalıdır.

Yeni bir bilgi paylaşım mimarisi oluşturulmalıdır. Bu "Entegre Ayaklanma Bastırmayı İşletim Ağı," "üniversal cep telefonu kullanımını, Wikileri (Wikipedia benzeri internet siteleri) ve denetlemeyi" teşvik edecektir.

"Yerel hükümetleri güçlendirmek için", "Amerikan yanlısı" hikâyeleri terk edilmelidir ve insanların ihtiyaçlarını karşılamak için cihatçıların başarısızlığı vurgulanmalıdır.

ABD müttefikleri ve NATO, AB ve BM gibi uluslar arası örgütler, "eğitim, sağlık, adalet sistemlerinin inşası, polis" ve sivil emniyet görevlerini yerine getiren askeri kuvvetlerinin eğitimi gibi alanlarda ABD'ye yardım edebilirler.

dünya bülteni

 



Bu haber 498 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,146 µs