En Sıcak Konular

İstanbul’u kurutan gökdelenler mi?

16 Şubat 2008 15:28 tsi
İstanbul’u kurutan gökdelenler mi?  
NTV Hava Durumu Spikeri, Meteoroloji Yüksek Mühendisi Gökhan Abur, İstanbul Maslak’taki gökdelenlerin karayeli kestiğini bu nedenle kentin yağış alamadığını savundu.

Meteoroloji Yüksek Mühendisi ve NTV Hava Durumu Spikeri Gökhan Abur:
“Boğaz ve Anadolu yakası etkilenecek”

“İstanbul’da iki hakim rüzgar vardır: Lodos ve Poyraz. Yapılaşmadaki dengesizlik sebebiyle boğaz hattı boyunca kuzey ve doğu kesimleri etkilenecektir. Eskiden Maslak en çok kar yağışı olan yerlerden birisiydi hiç sis olmazdı şimdi durum tam tersi. Sebep bu yükseklikleri ve yapı şekilleri birbirinden bağımsız ve dengesiz gökdelenlerin rüzgar sirkülasyonunu engellemesi. Şehirleri en çok etkileyen rüzgarlar lodos ve poyraz gibi yüzey rüzgarlarıdır. Bu rüzgarlar gökdelenlerin yüzeyine çarpıyor ve tırmanıyor. 9 kat hız alan rüzgarlar aynı hızda yapıların tepesine vardığında yere iniyor ve soğuk artıyor. Şu anda ilk etapta boğaz ve çevresiyle Anadolu yakasını etkileyecektir. ”

Sami Sisa Mimarlık Ortaklığı’ndan Mimar Doğan Tekeli:
“Blok halinde olursa rüzgarı kesebilir”

“Bu biraz havada bir iddia. Gökdelenlerin yakın çevresinde rüzgarlar için rüzgar testleri yapılır. Maketlerin rüzgar tüneline sokulması gereklidir. Tek başına bir yapı örneğin İş Bankası binası ya da Metro City. Bu yapılar çevresindeki rüzgarları nasıl etkilediğine dair bu rüzgar tüneli testi yapılır. Kent ölçeğinde bütün kentin iklimi değişiyor demek için bu deneyin mutlaka yapılması gerekmektedir. Bu deney yapılmadan bu iddiada bulunmak bilimsellikten çok sezgisel bir iddia gibi geliyor bana. İstanbul’da gökdelenlerin birbirlerine olan aralıkları ve genişlikleri büyüktür. Gökdelenlerin katları yüzeyinden çok daha fazla. Yüzde olarak dolu yüzeyler boş yüzeylere nazaran çok az. Yani iddia edildiği gibi bırakın İstanbul’u sadece Maslak-Levent hattında bile gökdelenler iklimi ya da yağışı etkileyemez.”

Ağa Han Mimarlık Ödülü Yürütme Komitesi’nden Yüksek Mimar Prof. Doğan Kuban:
“Kale değil ki engellesin”

“Gökdelenler kale değil ki rüzgarı tamamen kapasın. Yüzlerce kilometrelik alanda ilerleyen rüzgarlar için ’gökdelenler bu rüzgarları engelliyor’denilemez. İstanbul Boğazı 60 kilometrelik bir cepheden oluşuyor. Balkanlardan rüzgar geliyor diyelim. Bu sadece İstanbul’a gelmiyor bütün Marmara Bölgesini etkisi altına alacaktır. Bu durumda bırakın gökdelenleri hangi blok yapı bu rüzgarı tutabilir ki? Ayrıca rüzgar gökdelenlerin arkasından gelmiyor ki gökten geliyor. Diyelim ki gökdelenlerin seviyesinden geliyor; ki bu imkansız. Çünkü İstanbul’daki gökdelenlerin yükseklikleri 100 metreyi geçmez.”

Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü’nden ismini vermek istemeyen meteoroloji mühendisi:
“Lokal bölgede hava koşullarını kötü etkiler”

“Yüksek binalar yüzey rüzgarlarını engeller. Hava akımı en öndeki binaya çarpar ve bu olay rüzgarın akımını değiştirir. Yüksek binaların hemen önünde yüksek türbülans yaşanabilir. Maslak-Levent hattındaki durumun lokal olarak belli bir bölgeyi etkileme olasılığı yüksek. İstanbul gibi büyük bir şehir için tek bir noktadan rüzgarların yapılaşmadan etkilendiğini söylemek abartılı duruyor.”

vatan 



Bu haber 368 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,367 µs