En Sıcak Konular

'Bitlis’in öldüğü uçakta ben de ölebilirdim'

16 Şubat 2008 12:52 tsi
Yarın, herkesin kuşku ile baktığı bir uçak kazasına kurban giden Orgeneral Eşref Bitlis’in ölüm yıldönümü. Dönemin İçişleri eski Bakanı İsmet Sezgin, 15 yılın ardından bir sırrı açıkladı.

İçişleri eski Bakanı İsmet Sezgin Sezgin, “ Eşref paşa ile Diyarbakır’a birlikte gidecektik. Ben grup toplantımız olduğu için ertesi gün gitmek için ısrar ettim. Ama o denetime katılacağını söyleyip izin istedi ve gitti. Sonra uçak kazasının haberi geldi. Beraber gitsek belki ben de ölecektim’ dedi.

Orgeneral Eşref Bitlis, Jandarma Genel komutanıydı. 17 Şubat 1993 günü askeri uçakla Diyarbakır’a giderken uçağının Ankara yakınlarında düşmesi sonucu hayatını kaybetti. Bugün bile “Kaza mı suikast mi?’’ tartışmalarının yapıldığı bu olay hakkında, dönemin İçişleri Bakanı İsmet Sezgin konuştu. Sezgin, “Diyarbakır’a beraber gidecektik, ama beni beklemedi. O uçakta ben de olacaktım ve belki ben de ölecektim’’ dedi.

İsmet Sezgin, olayın 15’inci yıldönümünde GAZETEPORT’a yaptığı açıklamada “ Eşref paşa benim çok sevdiğim ve çok iyi anlaştığımız bir komutandı. Bir gün önce görüştük. Diyarbakır’a da birlikte gitmeye karar vermiştik. Ben ertesi gün grup toplantımız olduğu için, seyahati bir gün sonraya almamızı istedim.  Ama o önemli işleri olduğunu ve denetime katılacağını söyleyip izin istedi ve ertesi sabah hareket etti.  Sonra uçak kazasının haberi geldi. Beraber gitsek, belki ben de ölecektim ’’ dedi. Sezgin olayın ardından çok spekülasyon yapıldığını da vurgulayarak, “Askeri ve sivil yetkililer, bilirkişiler her ihtimali detayları ile inceledi. Ama tüm bu incelemelerden olayın kaza olduğu sonucu çıktı’’ dedi.

BİTLİS KİMDİR?

1933 yılında Malatya'da doğan Bitlis, 1952 yılında Kara Harp Okulu'ndan Teğmen rütbesi ile mezun oldu. 1966 yılında Kara Harp Akademisini tamamladı. Almanya'da dil eğitimini tamamladıktan sonra 1969 yılında Silahlı Kuvvetler Akademisi'nden mezun oldu. 1973'de Alman Harp Akademisi'ni tamamladı. 1978'de Tuğgeneral oldu ve Bolu Komando Tugay Komutanlığına getirildi. 1982'de Tümgeneral ve Kıbrıs 28. Tümen Komutanı oldu. 1986'da Korgeneral rütbesi aldı. 1988'de Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı oldu. 1990'da Orgeneralliğe terfi etti daha sonraJandarma Genel Komutanlığı'na atandı. Bitlis bölgede konuşlanmış durumda bulunan Çekiç Güç Kuvvetlerinin Türkiye'den ayrılması gerektiğini savunmuş ve ABD'nin Kuzey Irak'da Kürt Devleti oluşturmaya çalıştığını söylemişti. 17 Aralık 1992'de Çekiç Güç'e bağlı Amerikan savaş uçakları, kendilerine bildirildiği halde Irak'ın Selahattin kentine gitmekte olan Bitlis'in helikopterine taciz uçuşu yaparak helikopterini inişe de zorlamıştı. Eşref Bitlis 17 Şubat 1993'de uçağının düşmesi sonucu öldü.

GÜREŞ: O BENİM GÖZBEBEĞİMDİ

Bitlis’in öldüğü gün Genelkurmay Başkanı olan emekli Orgeneral Doğan Güreş olay yerine giderek inceleme de yaptı. Güreş, bu olay için şunları söyledi:
“O günlerde kuvvet komutanlarıyla birlikte İzmir'e gidecektik. Eşref Bitlis, "Komutanım Güneydoğu'da bir operasyon yapılacak. Ben de gideyim başlarında bulunayım. Uçağım arızalı, Kara Kuvvetleri bana uçak verebilir mi?" dedi. İzmir'e gitmesi gerekirken gitmedi. Uçağı başka yerden alındı. Bu kadar kısa sürede sabotaj nasıl hazırlanır? Kesinlikle buzlanma sonucu kaza oldu. Kaza kırım uzmanlarının raporu ortada, bizzat kendim giderek dinledim. Eşref Paşa benim gözbebeğimdi. Elinde telefon gece-gündüz Güneydoğu'dan beni arardı. “


ÖZBEK : O RAPORLAR YETERSİZ

Jandarma Genel Komutanı olduğu dönemde Eşref Bitlis’in Genel sekreterliği görevinde bulunan, Emekli Tümgeneral Osman Özbek, kaza ile ilgili kuşkular ve iddialar konusunda şunları söyledi:
“Eşref Bitlis, PKK ile mücadelede hükümet tarafından özel yetkilerle donatılmış bir komutandı. Talabani ve Barzani ile ilişkileri yürütüyordu. Onları Ankara’ya çağırırdı. ABD ve İngiltere bundan rahatsız oldu. Komutan öldükten sonra Talabani ve Barzani Washington’a çağırılmaya başlandı. Ben uçağın neden düştüğünü bilmiyorum.  O raporlar da yeterli değildir. Yanlıştır da demiyorum. Ama yeterli değildir. Ben bir doktora gidersem 4 ayrı hastaneye gidiyorum. GATA’ya gidiyorum, diğer hastanelere gidiyorum.’’

Gazeteport



Bu haber 580 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,478 µs