En Sıcak Konular

Kıbrıslı Rumlar yarın sandık başında

16 Şubat 2008 10:52 tsi
Kıbrıslı Rumlar yarın sandık başında
Güney Kıbrıs'ta yarın 516 bin Rum ve Rum kesiminde yaşayan 390 Türk sandık başına gidecek. İki turlu seçimlerde favori adaylar, hala görevdeki Rum lider Tasos Papadopulos ile Komünist Parti AKEL'in lideri Dimitris Hristofyas ve ana muhalefetten Yannakis

Rum lider Papadopulos'u bu kez zorlu bir yarış bekliyor. Anketlere göre 3 adayın da oy oranı yüzde 30 civarında.

Seçimi etkileyen en önemli dış faktör, Kosova'nın bağımsızlık ilanının gündeme gelmesi. Liderler, Kosova ile KKTC arasında bağlantı kurmaktan kaçınsa da, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bu bağlantıyı kurması tansiyonu yükseltti.

Bu durum ise en çok Rum lider Papadopulos'un rakiplerinin işine yaradı. Muhalefetin, "Uzlaşmaz Tasos'a oy verirseniz, KKTC'de Kosova gibi tanınır" mesajı Rum seçmenler üzerinde etkili oldu.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni ise, Kosova'nın Sırbistan'dan bağımsızlığını ilanının, Kuzey Kıbrıs ve benzer durumdaki bölgeler için emsal teşkil etmemesi gerektiğini savundu.

SEÇİM ÖNCESİ SON DURUM

Her 3 lider de, seçim kampanyalarında Türkiye konusunu öne çıkardı, propagandalarda yine Türkiye'yi hedef aldı.

3 adayın da buluştuğu ortak nokta, Kıbrıs sorununda taviz koparabilmek için Türkiye'nin AB sürecinde sıkıştırılması oldu.

KKTC'de de seçim sonuçları bekleniyor. Ada'nın Türk tarafında AKEL lideri Hristofyas'a olumlu bir bakış açısı var. Hristofyas'ın, seçilirse KKTC lideri Mehmet Ali Talat ile hemen görüşeceğini söylemesi olumlu nedenlerden biri.

Seçim sonrası bir Birleşmiş Milletler girişimi ise gündemde değil. BM Temsilcisi Michael Möller, "Seçimin sonuçlarını görelim" dedi ve sonrasında liderlerin bir araya gelmesini sağlamak için çabaları olabileceğini kaydetti.

3 ADAY ÖNE ÇIKIYOR

Kıbrıs Rum kesiminde yarın yarım milyon seçmen sandık başına gidecek. İkinci turu 24 Şubat'ta yapılacak olan seçimlerde dokuz aday cumhurbaşkanlığı için yarışacak.

Seçimde, üç aday başabaş yarışıyor: Hala başkanlık görevini yürüten Tasos Papadopulos, Komünist Parti AKEL'in lideri Dimitris Hristofyas ve ana muhalefetten Yannakis Kasulidis.

TASOS PAPADOPULOS:

* Kıbrıs konusundaki sert tavrı ile tanınıyor
* 2004'te BM Annan Planı'nı reddetmişti
* Kamuoyu yoklamalarına göre yüzde 32.5 oy oranına sahip

İngiltere'de hukuk eğitimi gören Tasos Papadopulos, 74 yaşında. Papadopulos Şubat 2003'te yüzde 51.5 oy oranı ile cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturmuştu.

Nisan 2004'te dönemin Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Kofi Annan'ın sunduğu Kuzey ve Güney Kıbrıs'ın yeniden birleşmesini öngören planı reddetmişti. Rum lider Kıbrıs adasının birleşmesine her fırsatta karşı çıkıyor.

DİMİTRİS CHRİSTOFİAS:

*Kıbrıs konusunda çözüm için insiyatif almak gerekir diyor
* Komunist arti AKEL'in lideri
* Kamuoyu yoklamalarına göre yüzde 31.8 oy oranına sahip

Dimitris Hristofyas, 2003'te Papadopulos'un seçimleri kazanmasına önemli rol oynadı. Kıbrıs sorununa çözüm bulunması için inisiyatif alınması gerektiğini savunan Hristofias, Papadopulos'u adanın birleşmesine karşı olmakla suçluyor. Hristofyas, kamuoyu yoklamalarında yüzde 31.8 ile Papadopulos'un ardından geliyor.

YANNAKİS KASULİDİS:

* Kıbrıs sorununa ilişkin katılımcı bir yaklaşım vaat ediyor
* Avrupa Parlamentosu üyesi
* Kamuoyuna göre yüzde 30 oy oranına sahip

Yannakis Kasulidis, 59 yaşında. Kıbrıs'ın Avrupa Birliği'ne katılım müzakerelerini yürüttü. Kasulidis Kıbrıs sorununa ilişkin daha katılımcı bir yaklaşım vaat ediyor.

Avrupa Parlamentosu üyesi olan Kasulidis, Papadopulos yönetiminin Kıbrıs Rum sorununa verdiği hasarı tamir edeceğini söylüyor.

TÜRKLER İLK KEZ OY KULLANACAK

Seçimlerde bu yıl ilk kez Rum kesiminde yaşayan 390 Türk de sandık başına gidecek. Ancak seçimi KKTC medyasının izlemesine yasak getirildi.

Türk vatandaşı gazeteciler ise, Atina üzerinden gitmek kaydıyla seçimi izleyebilecek.

CNNTÜRK

 



Bu haber 153 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,892 µs