En Sıcak Konular

Deniz görmemiş işçiyi gemide çalıştırıyorlar

16 Şubat 2008 09:51 tsi
Deniz görmemiş işçiyi gemide çalıştırıyorlar Son 10 yılda 79, 7 ayda ise 15 işçinin öldüğü Tuzla Tersanesi'nde dün bir işçi daha vinç altında kalarak ağır yaralandı. Tersanelerde art arda yaşanan ölümlerin arkasında üç gerçek yatıyor: İş güvenliğinin yokluğu, ihmal ve eğitimsizlik

Türkiye'de gemi inşa ve onarım sanayinde üretimin yüzde 90'ının gerçekleştiği Tuzla tersanelerinde ölümlerin ve ağır kazaların ardı arkası kesilmiyor. 7 ayda ölen işçi sayısının 15'e çıktığı, son olarak bir işçinin daha ağır yaralandığı Tuzla'daki tersanede ölümlerin önüne geçmek için hala bir önlem alınmadı.
Uluslararası Denizcilik Örgütü IMO'nun verilerine göre, 2005 yılı itibariyle 15 yaş üstü gemiler ile 2015 yılından itibaren dış duvarı tek cidarlı gemilerin seferden men edilecek olması, yeni gemi yapımı ve onarımında patlama yaşanmasına neden oldu. Bununla birlikte, gemi sanayiinde ölüm ve yaralanmalar da arttı.

Yarım günlük seminerle

Yeni Şafak muhabirleri, son aylarda sık sık ölüm ve yaralanma olaylarıyla gündeme gelen Tuzla tersanelerine giderek, işletmeciler ve işçilerle konuştu. İşçilerden Erdinç Ünal, özellikle doğudan gelen işçilerin, daha gemiyi tanımadan yarım günlük seminerin ardından işe başlatıldığını vurguluyor. Ünal, “Hiç birşey bilmeden, günlük 20-25 YTL yevmiyeye gelip gemiye çıkınca ölüm kaçınılmaz oluyor. Sadece kaynakçıların eğitildiği kurs var” diyor.

İşveren işçiyi sıkıştırıyor

İşçi Selim İncesoy: “Çalışanların çoğu, aynı odada 8-10 kişilik evlerde kalıyor. Soyunma odaları, yatakhaneler, ağır çalışma koşulları, ayda bir ya da iki gün yatan sigorta primleri, işçilerin kafasını meşgul ediyor. Bu da ihmalkarlık ve iş güvenliğini beraberinde getiriyor. İşveren işin bir an önce bitmesi için işçiyi sıkıştırıyor. Sonuç kaçınılmaz oluyor.”

“Hakkımızı istedik işten çıkarıldık”

Kamber Saygılı ve Hakkı Demiral: Şartlara tepkimizi koyduk ve işten çıkarıldık. Biz işten çıkarılmayı değil, çalışma şartlarımızın düzeltilmesini istedik. Bizimle birlikte 30 arkadaşımızın daha işine son verildi. Bazılarımızı da sendikal faaliyetler yüzünden işten çıkardıklarını duyduk.

İşçi İbrahim Özcan: “Daha dün şahit olduk. Bir işçinin elinde çıplak kablo var. Diğeri hala kabloyu çekiştiriyor. Adam çıktığı iskeleyi kontrol etmiyor. Kendine güvenen işçiler, bırakın kontrol etmeyi, korkuluk bile yapmıyor. Fiyatlar yüksek olduğu için boya tanklarında yeterince gaz ölçümü yapılmıyor. Boya yaparken de sıcak çalışma yapıldığı için patlama oluyor.'

İşveren önlem almıyor

Çalışma Bakanlığı müfettişlerinin raporuna göre, gemi inşa sektöründe 15 bin işçi çalışıyor. İşçilerin 12 bin 500'ü taşeron firmalara bağlı. Ölümlerin çoğu elektrik çarpması, yüksekten düşme, cisim çarpmasından kaynaklanıyor. İşveren, sorunları bildiği halde, ölümlerin önüne geçilmesi ve engellenmesi için girişimde bulunmuyor.

BAKAN ÇELİK: SADECE 2 TERSANEDE SORUN YOK

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Tuzla tersanesindeki işçi ölümleriyle ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu. Ölümlerden işçi ve işverenler olmak üzere iki tarafın da sorumlu olduğunu belirten Çelik, “Buradaki kazalar işçinin de işverenin de mevzuatından kaynaklanan eksiklerden yaşanıyor. Bu yüzden 'filan tarafı suçludur' demek doğru değil. Eğer işçiye eğitimi vermemişseniz, işçinin eğitimi yeterli değilse bu kazalar sizi bekliyor demektir” diye konuştu. Taşeronluk sistemiyle ilgili olarak İş Kanunu'nun 2. maddesinde düzenleme olduğunu belirten Çelik, tersanelerdeki müfettiş incelemelerinde iki tersanede yasal mevzuat açısından bir sorun olmadığını ifade ederek, konuyla ilgili raporun 20 gün içinde açıklanacağını söyledi. Bakan Çelik, röportaj esnasında Tuzla tersanesinde yeni bir iş kazası olduğu şeklindeki soruya ise “İnşallah olmamıştır, bilemiyorum” diye karşılık verdi.

Dün bir işçi daha yaralandı

Tuzla'da dün de Torgem firmasına ait tersanede yeni bir kaza oldu. 43 yaşındaki yardımcı işçi Orhan Erim, vinçle iskele arasında sıkışarak ağır şekilde yaralandı. Hastaneye kaldırılan Erim'in koluinun kırıldığı, kaburgalarının ezildiği, vücudunun çeeşitli yerlerinde yaralanmalar olduğu örenildi. Erim'in genel sağlık durumunun iyiye gittiği belirtildi.

Taşeronlar işsiz kalacak

Tersane işçilerinin bağlı olduğu DİSK'e bağlı Limter İş Sendikası Genel Başkanı Cem Dinç, son günlerde kamuoyunun gündemine gelen ölümlerden sonra taşeron firmaların işlerine son verilmeye başlandığını açıkladı. Sendika Başkanı Dinç, “İşçiler, günlük 20-25 YTL'ye, ustabaşıları da 50-60 YTL'ye çalışıyor. Sesimizi duyarmak ve Tuzla'daki ölümlere dikkat çekmek istedik. Ancak bu kez işveren firmalar, taşeron firmaların iş akitlerini feshetmeye başladı” diye konuştu.

Yeni Şafak

 

 



Bu haber 575 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,698 µs