En Sıcak Konular

İşte Kosova'nın yeni bayrağı

16 Şubat 2008 09:36 tsi
İşte Kosova'nın yeni bayrağı Kosova'da bağımsızlığın ilanına artık saatler kaldı. Meclisin yarın saat 15.00'te toplanarak bağımsızlık kararı alması bekleniyor. Bağımsızlığın resmen duyurulması ise yerel saatle 19.00'da gerçekleştirilecek.

Parlamentonun kararının ardından Devlet Başkanı Fatmir Seydiu, ile Başbakan Haşim Taçi'nin akşam saatlerinde halka hitap edeceği belirtiliyor. Aynı gün parlamentonun milli marş olarak Avrupa Birliği marşı olan Beethoven'in 9. Senfonisi'ni çalması gündemde. Kosova'nın asıl milli marşının daha sonra kabul edileceği ifade ediliyor. Kosova'yı ilk tanıyan ülkenin ise Fransa olması bekleniyor. Bu ülkeyi sırayla Almanya, İtalya, İngiltere ve ABD takip edecek. Türkiye de bağımsızlık ilanının ardından 48 saat içinde Kosova'yı tanıyacak.

Uluslararası toplumun Sırbistan'la yürüttüğü görüşmelerin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından bağımsızlık için gün sayan Kosovalılar, pazar gününü bekliyor.

Yaklaşık 600 yabancı gazeteci, Kosova'nın bağımsızlık ilanını duyurmak için Priştine'ye akın etti. Başbakan Haşim Taçi ise dün düzenlediği basın toplantısında, bağımsızlık ilanına ilişkin herhangi bir açıklama yapmazken, Sırplar dahil bölgedeki tüm azınlıkların haklarının garanti altına alınacağını vurguladı.

Yarın asıl sürprizi ise Kosova'nın yeni bayrağı oluşturabilir. Kosova yönetiminin bir süreden beri üzerinde çalıştığı bayrağın yarın veya takip eden günlerde meclis tarafından onaylanarak göndere çekilmesi bekleniyor. Kosova'da halen üzerinde kırmızı zemin üzerinde çift başlı siyah kartal figüründen oluşan Arnavutluk bayrağı kullanılıyor. Yeni bayrağın rengi ise mavi. Bayrak, Kosova haritası ve üst tarafında sıralanan altı yıldızdan oluşuyor. Yıldızlar, ülkede yaşayan ve aralarında Türklerin de bulunduğu etnik grupları temsil ediyor. Bayrağın daha önce 12 yıldız olarak tasarlandığı; ancak Avrupa Birliği kanadından gelen itiraz üzerine bundan vazgeçildiği öğrenildi. Bağımsızlık sürecinde üç bayrak alternatifi daha gündeme geldi. Bunlardan birinde Kosova haritası üzerinde beş AB yıldızı yer alırken, diğer ikisi kırmızı, siyah ve beyaz dikey şeritlerden oluşuyor.

ZAMAN

 



Bu haber 1,497 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,127 µs