En Sıcak Konular

Doğan'ın yeni ortağı CHP'li!

15 Şubat 2008 22:30 tsi
Doğan'ın yeni ortağı CHP'li! Medyada tekel konumda olan Doğan Grubu, Tekel'in satışında da kararlı. Doğan, Tekel ihalesine CVCI Limited ile birlikte TÜTSAB'ın katılması konusunda mutabakat sağladı. Ancak TÜTSAB'ın künyesi bir hayli ilginç.

Doğan Şirketler Grubu Holding, İMKB'ye gönderdiği açıklamada, Tekel'in sigara üretim işi ile ilgili varlıklarının özelleştirilmesi amacıyla gerçekleştirilecek olan ihaleye katılım sürecinde CVCI Limited ile birlikte yürütülmekte olan hazırlık ve değerlendirme çalışmalarına  Tekel ve Gıda Ürünleri Toptan Satıcılar Birliği Sanayi ve Ticaret A.S.'nin  (TÜTSAB)  katilmasi konusunda taraflarca mutabakat sağlandığını bildirdi.

Açıklamada, ihale süreci ile ilgili tum prosedürlerin bu aşamadan sonra üç şirketin katılımı ile yürütülmesinin planlandığına da yer verildi.

Doğan Grubu'nun TEKEL ihalesine birlikte katılacağı TÜTSAB'ın Başkanı  Mehmet Ali Susam, 6 yıl  İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Başkanlığı yaptı. Susam ayrıca geçtiğimiz 22 Temmuz Genel seçimlerde CHP listesinde adaydı.


Doğan Grubu'nun Tekel ihalesine birlikte katılacağı  TÜTSAB 1995 yılında bu yana Tekel ürünlerinin dağıtımın yapmakta.

Susam, Doğan'a arsa sattı

 Mehmet Ali Susam'ı yakından tanıyan İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Tahsin Güzel, Susam'ın oda başkanlığı döneminde, 2 yıl önce. Gaziemir Sarnıçta bulunan ve esnafa ait olan 120 bin m2 büyüklükteki arsayı Doğan Grubu'na 5.5 milyon YTL'ye  sattığını bildirdi.  Güzel bu arsanın bedelinin asgari 50 milyon YTL  olduğunu, esnafın arsasının peşkeş çekildiğini iddia etti. Güzel, Doğan Grubu'nun burada büyük bir işmerkezi yaptığını söyledi.

 Susam'ın görev yaptığı dönemde bir çok yolsuzluk yaptığını iddia eden Güzel, Susam'ın asgari 50 trilyonluk kişisel servete sahip olduğunu söyledi.

Susam aleyhine İki ayrı dava açıldı

Susam hakkında Başkanlığını yaptığı Birlik iştiraki olan Birleşik Esnaf Tedarik Şirket (Besaş) ve Esnaf Birliği'ni  (Esbir) görevini kötüye kullanıp zarara uğratmak suçlamasıyla 2 ayrı dava açıldı. Daha sonra tek dava haline getirilen Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki davada Susam'la birlikte Birlik Yönetim Kurulu'nda yeralan Pazarcılar Odası Başkanı Zekeriya Mutlu ve Kahveciler Odası eski Başkanı Mustafa Ak'la Pideciler Odası Başkanı Nevzat Duru ve 4 kişi daha yargılandı.

İşte İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Tahsin Güzel'in Mehmet Ali Susam ile ilgili iddiaları:


Tahsin Güzel'in, bazıları müfettiş ve bilirkişi raporlarıyla Savcılık iddianamesine de yansıyan ve Sanayi Bakanlığı'na da dilekçe olarak gönderdiği iddiaları şöyle:


1. Özel anlaşmalar


Besaş, Esbir ve kendilerine ait Anmasan Madencilik şirketi arasındaki çeşitli para, kredi, kiralama ilişkileriyle birlik şirketleri 12 trilyon liralık zarara uğratıldı.


2. Gişe zararı


Esbir, Halkbankası'ndan 2 milyon dolar kredi aldı. Bunun 1.5 milyon dolarını İZOTAŞ'a 20 bilet kesme yerinin kiralanması için verildi. 500 bin doları ise daha düşük faizle o dönemde kendilerine ait olan Anmasan Madencilik şirketine borç verildi.


3. Kayıp dolarlar


Esbir'in kiraladığı bilet gişelerinden 6 milyon 372 dolar gelir elde etmesi lazım. Ancak raporlarda şirkete 1 milyon 400 bin dolar girdi yeralmaktadır. Aradaki 5 milyon doların akibeti soruşturulmalıdır.


4. Aşırı harcama


Her ay ağırlama gideri adı altında 3.5 milyar lira harcanıyor. Basın yayın giderleri ise aylık 2.8 milyar. Bir dergiye anlaşma yapılmadan 17 milyar lira ödendi. Yolluk giderleri aylık 1.8 milyar lirayı bulmuştur. Danışmanlık icreti için yıllık 38.7 milyar gider gösterilmiş.

5. 30 milyar maaş


Susam Birlik iştiraki kuruluşlardaki yöneticilik görevleri nedeniyle aylık 30 milyar gelir elde ediyor

TEKEL'in Alkol bölümü de onda   


2003 yapılan Tekel'in alkollü içkiler bölümü ihalesini alan konsorsiyumun ortağı  da TÜTSAB AŞ.


Tekel'in  Alkollü İçkiler Grubu'nun özelleştirilmesinde, 292 milyon dolarla en yüksek teklifi veren Nurol, Limak, Özaltın ve TÜTSAB Ortak Girişimi kazanmıştı. İhale sürecinde bir isim dikkati çekti: TÜTSAB ve Mehmet Ali Susam! Nurol'un sahibi Nurettin Çarmıklı, Limak'ın sahibi Nihat Özdemir, Özaltın'ın sahibi Nuri Özaltın tanınıyordu. 'Büyük müteahhitlik şirketlerinin sahipleri', 'spor kulübü yöneticisi', 'vergi rekortmeni' olarak biliniyorlardı. Ama TÜTSAB ve sözcüsü Mehmet Ali Susam pek tanınmıyordu.

 TÜTSAB, ihaleden  altı ay önce TEKEL ihalesi için kurulmuştu! Başında daha önce de benzer bir girişimle BESAŞ'ı kuran (Birleşik Esnaf ve Sanatkarlar AŞ) Mehmet Ali Susam vardı. TÜTSAB, sekiz yıldır Türkiye'de il, ilçe, belde olarak 911 yerde ve 285 bin noktada alkol ve sigaranın dağıtımını yapan şirketler tarafından kurulmuştu.

 TÜSAB  Başkanı  Mehmet Ali Susam, geleceklerini teminat altına almayı düşünen bir grup toptan satıcı bir araya getirdi.

TÜTSAB 102 ana distribütörü ile Türkiye'nin bütün il,ilçe ve beldelerinde Mey A.Ş. alkollü içkilerinin dağıtımı. Tekel Sigarısının yüzde 75 ini Türkiye'de dağıtımını yapmakta.


TÜTSAB ayrıca  2005'te ihalesi yapılan  Adapazarı Şeker Fabrikası ihalasine de katılmıştı.


TÜTSAB Başkanı Mehmet Ali Susam ayrıcı geçtiğimiz seçimlerde CHP'nin 2. bölge 4. sırada adayıydı. Ancak Susam, Meclis'e giremedi.

Rotahaber

 



Bu haber 501 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,185 µs