En Sıcak Konular

'Büyükanıt'a türban mektubu'nun şifresi çözüldü

15 Şubat 2008 19:28 tsi
DSP'nin 21. dönem Edirne milletvekili Şadan Şimşek'in ilköğretim 8. sınıfa giden kızı Gizem Şimşek, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'a türban tartışmalarıyla ilgili bir mektup gönderdi. Baba Şimşek kızına mektup yazması için telkinde bulun

Mektubunda, Türkiye'nin bir çok sorunu varken sadece türbanın tartışılmasından yakınan Şimşek, "Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Mustafa Kemal Atatürk'ün kemikleri sızlamasın, üzülmesin. Bu millet bizim gibi insanlar olduktan sonra her şeyin üstesinden gelir. Biz birbirimize bağlı, Atatürk'ün yolunda ilerleyen bir milletiz. Gerekirse savaşa da giderim. Yeter ki vatan sağ olsun" dedi. Şimşek, "Ben bugünün genciyim ve çocuklarımın veya torunlarımın sorunlu bir Türkiye Cumhuriyeti devleti bırakmak istemiyorum. Ben nasıl laik, hür biçimde yaşıyorsam onların da bu şekilde yaşamasını istiyorum. Atatürk'ün yolunda ilerlemek ve Mustafa Kemal'in ilke ve inkılaplarının yok olmamasını istiyorum. Ve bu türban meselesini kapatıp daha önemli sorunlarımıza yönelmeyi istiyorum" diye yazdı.

'PKK'yla mücadelelerinde kendilerine destek vermek ve laikliğin savunucusu olduğu için' mektubu Genelkurmay Başkanı'na gönderdiğini söyleyen Gizem Şimşek, türban yerine 'Türkiye'nin dış borçları, PKK tehlikesi, ülkenin satılması ve bölünmesinin' konuşulmasını istedi. Dine karşı olmadığını ve inanç özgürlüğü bulunduğunu belirten Gizem Şimşek, "Türban takmak isteyen taksın, saygı duyarım, ama siyasi simse olarak takmasın. Bizim ailemizde de kapalı var. Bu bir inanç meselesi. Ben Kur'anı hatmetmiş biriyim" dedi.

Kızının sözkonusu mektubu yazmasından kendisinin bir müdahelesinin olmadığını savunan DSP eski milletvekili Şadan Şimşek ise, inançlara saygılı bir aile olduklarını kaydetti. Aile olarak PKK ve ekonomik sorunlar dururken türbanın konuşulmasından rahatsız olduklarını belirten Şimşek, kızının PKK mücadelesinde TSK'ye destek vermek ve kaygılarını paylaşmak için Büyükanıt'a mektup yazdığını ifade etti. Şimşek, "Kızım bir mektup yazdığını ve bunu Genelkurmay Başkanı'na göndermek istediğini söyledi. Ben de gönder dedim. Mektuba başka bir anlam yüklemek doğru olmaz" dedi. Şimşek ayrıca, iki gün önce yazılan mektubun basına nasıl ulaştığının sorulması üzerine, "Biz de ona anlam veremedik" cevabını verdi.


İşte 8. sınıf öğrencisinin ideolojik mektubu

"Ülkemizde yaşanan siyasi, sosyal, ekonomik haklarımızı kaybetmekte olduğumuz belirtmek isterim. Mektubumu yazmamdaki amaç türbandır. 21. yüzyılda yaşamamıza rağmen bu tip sorunlarla uğraşıyoruz. Geçen sene vatandaşlık öğretmenimiz, 'Biz ilerlemekte olan bir ülkeyiz' demişti.

Fakat bize yalan mı söyledi? Bu kadar sorun varken türban konuşulması doğru mu? Saygıyla andığımız Mustafa Kemal Atatürk, 'Din ve devlet işleri ayrıdır' demişti. Fakat türban dini simge değil, siyasi simge olmuştur.

Hem dini simge bile olsa sokakta gördüğüm insanların türbanları niye renkli? Bir insan dini için kapanmışsa dikkat çekmemeye özen gösterir. Fakat açık saçık insanlar bile daha az dikkat çekiyor. Fosforlu türbanlar var. Bu dini bir simge değil. Bunu ya siyasi bir simge olarak takıyorlar ya da dikkat çekmek için.

Peki bunlara ne demeli? Ben laik bir Cumhuriyet istiyorum. Tarihi benden iyi bilirsiniz. Yıllar önce ABD'nin oynadığı oyunlar başa döndü. Ülkemizde iç karışıklıklar açıp bizi çökertmeye çalışıyorlar. Demek ki daha önemli sorunlarımız var bizim. Bilmediğimiz sorunlarımız varken niye türbanla uğraşıyoruz. Neden ülkemizi ilerletmekle ilgili bir şeyler düşünmüyoruz?

-BEN BU GÜNÜN GENCİYİM -

Ben bu günün genciyim ve çocuklarımın veya torunlarımın sorunlu bir Türkiye Cumhuriyeti devleti bırakmak istemiyorum. Ben nasıl laik, hür biçimde yaşıyorsam onların da bu şekilde yaşamasını istiyorum. Atatürk'ün yolunda ilerlemek ve Mustafa Kemal'in ilke ve inkılaplarının yok olmamasını istiyorum. Ve bu türban meselesini kapatıp daha önemli sorunlarımıza yönelmeyi istiyorum. Türban konusu açıldı PKK'da mücadelemizi kimse hatırlamıyor.

Herkes arasında türbanı tartışıyor. Hem erkekler kadınların saçına bakınca günah oluyorsa, o kadar günahsa bakmasınlar. Türkiye Cumhuriyeti'ni kuran Mustafa Kemal Atatürk'ün kemikleri sızlamasın, üzülmesin.

Bu millet bizim gibi insanlar olduktan sonra her şeyin üstesinden gelir. Biz birbirimize bağlı, Atatürk'ün yolunda ilerleyen bir milletiz. Gerekirse savaşa da giderim. Yeter ki vatan sağ olsun."
 
zaman



Bu haber 667 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,622 µs