En Sıcak Konular

ÖSS'de yeni uygulama 2009'da...

15 Şubat 2008 17:42 tsi
YÖK Genel Kurulu, katsayıların değiştirilmesi yerine, 2009 öğretim döneminde uygulamaya konulacak biçimde kapsamlı yeni bir çalışmanın yapılmasına karar verdi.

YÖK Genel Kurulu, katsayıların değiştirilmesi yerine, 2009 öğretim döneminde uygulamaya konulacak biçimde kapsamlı yeni bir çalışmanın yapılmasına karar verdi.

YÖK Genel Kurulu, YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığında toplandı.


Toplantı sonrası yapılan açıklamada, katsayı konusunun tartışıldığı ve farklı önerilerin ele alındığı belirtildi. Açıklamada, “Katsayıların değiştirilmesi yerine, ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda, Avrupa yükseköğretim alanındaki çağdaş ve başarılı uygulamaları da dikkate alan sivil toplum örgütlerinin ve konunun bütün ilgililerinin görüşlerine önem veren 2009 öğretim döneminde uygulamaya konulacak biçimde kapsamlı yeni bir çalışmanın yapılmasına karar verilmiştir" denildi.


Açıklamada, şunlar kaydedildi:


“Bilindiği gibi ortaöğretimden yükseköğretime geçiş ile ilgili değişik ülkelerde farklı uygulamalar vardır. Ülkemizde de zaman içinde pek çok uygulama yapılmış ve bu uygulamaların eksik yönlerinin tamamlanması için çeşitli değişikliklere gidilmiştir. Günümüzde bu sınavlar tarafsızlığı ve güvenilirliği tartışmasız olan ÖSYM tarafından yapılmaktadır. Bununla birlikte, Kurulumuzca hazırlanan ’Türkiye’nin Yükseköğretim Stratejisi’ raporunda da belirtildiği gibi uygulanmakta olan üniversiteye giriş sisteminde sadece bir sınavın sonuçları ile Ortaöğretim Başarı Puanı’nın ölçüt olarak kullanılması öğrencilerin niteliklerinin göz ardı edilmesi sonucunu doğurmakta ve çokton seçmeli sorularla öğrencilerin analiz, sentez ve değerlendirme yapabilme yetenekleri yeterince ölçülememektedir.


Ayrıca mesleki ve teknik eğitimde okuyan öğrencilerin yükseköğretimde belli alanlara yönlendirilmelerini sağlama amacına yöneliik katsayı uygulamasının uygulandığı şekliyle günümüzde kişisel başarıyı engellemeye ya da cezalandırmaya dönüşmüş olması, sisteme yönelik ciddi eleştiriler arasındadır. Toplumun bütün kesimlerinde paylaşılan bu ve benzeri değerlendirmeler yeni bir sistem arayışını gerekli kılmaktadır. Bu bağlamda diğer sorunların yanı sıra katsayı konusu da Genel Kurulumuzca tartışılmış, farklı öneriler ele alınmış ve katsayıların değiştirilmesi yerine ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda Avrupa yükseköğretim alanındaki çağdaş ve başarılı uygulamaları da dikkate alan sivil toplum örgütlrinin ve konunun bütün ilgililerinin görüşlerine önem veren, 2009 öğretim döneminde uygulamaya konulacak biçimde kapsamlı yeni bir çalışmanın yapılmasına karar verilmiştir.

 



Bu haber 491 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,771 µs