En Sıcak Konular

Çin burka giydirecek

15 Şubat 2008 16:49 tsi
Taliban rejiminin 'siyasi simgesi' burka, Çin'de üretilmeye başladı.

Afgan kadınlarının geleneksel giysisi "burka" Çinliler tarafından üretilmeye başlandı.

Afganistan'da babadan oğla geçen bir meslek olan burka üretimi ülke sınırlarını aşarak önce Pakistan'da son olarak da Çin'de üretilmeye başlandı.
Kökeni Herat eyaletine dayanan, Afgan kadınlarının örtünmek için tercih ettiği burkalar, zamanla Afganistan geneline yayılırken bayanların vazgeçilmez giysisi haline geldi. 40 yıl öncesine kadar sadece Herat'lı kadınlar tarafından kullanılan burkalar, günümüzde başkent Kabil'deki kadınların da vazgeçilmez tercihi oldu.
Burkaların üretimi, satışı ve Çinlilerin bu işe nasıl başladıklarını, işin uzmanlarını anlattı.

Babadan oğla geçen burka geleneğini yıllardır devam ettiren Hanif ailesinin üyesi burka üreticisi Muhammed Hanif, burkanın üretim aşamasına değinerek, "Bir burkanın dükkanda satışa sunulabilmesi için bazı kademelerden geçmesi gerekiyor. İlk aşama kumaş seçmek. Kumaşlar seçildikten sonra kalıplara göre parçalar halinde kesimleri yapılarak evlere dağıtılır. Daha sonra bu parçalar evlerinde çalışan bayanlar tarafından birleştirilir. Genelde 3 parçadan oluşan burkaların en büyük parçası her yeri saran parçadır. 2'inci parça şapka 3'üncü ise görebilmeyi sağlayan tor yada bakaçtır. Tüm parçalar birleştikten sonra burkalar önce yıkamaya götürülür. Daha sonra nakışçıya götürülerek işlemeleri yapıldıktan sonra ütülenir ve tekrar bize gelir. Biz de son kalite kontrollerini yaptıktan sonra satışa sunarız "dedi.

15 yıllık burka satıcısı Abdül Gafur, "15 yıldan bu yana burka satıyoruz. Benden önce rahmetli babam bu işi yapıyordu. Bu iş bize babalarımızdan miras kaldı .Burkalar İslamın gereği olan örtünme için kadınlar tarafından tercih ediliyor. Kabil'de ise burkayı bayanlar genelde düğünlerde giymek için tercih ediyor. Yabancılar da oldukça ilginç geldiği için satın alıyor. Bizde burkanın her rengi bulunuyor. Renklilerini genelde Kandahar, Girişk ve güneydeki eyaletlere götürüyorlar. Haftada 200'ün üzerinde burka satıyorum. Çin malı burkaları yine Afgan tüccarlar, buradan götürdükleri örneklerle yaptırdılar. Çinliler Afgan kadınlara evlerinde büyük iş olanakları sağlayan bu sektörü adeta körelterek kadınların işsiz kalmasına neden oldu. Bu bizim için büyük bir zarar. Çin burka üretimine başlamadan önce sadece benim 160 bayan çalışanım vardı, şimdi ise 20 kişiyi zor çalıştırıyorum. Çin malı burkalar kalite olarak bizim yerli üretimimizden çok farklı. Burkada yıkama çok önemli, biz yıkamayı çok kısa tutuyoruz. Bu nedenle ürün defalarca yıkansa da bozulmuyor. Ama Çin malları hemen bozuluyor" şeklinde konuştu.

Çin'den parça ithal eden burka üreticilerinden Abdül Kadir, "Burada en büyük zararı bu işten ekmek yiyen evde çalışan bayanlar gördü. Ben önceleri 8 aileye iş imkanı sağlarken şimdi sadece iki aileye iş verebiliyorum. Çünkü ürünler hazır geliyor, eleman çalıştırmaya gerek kalmıyor. Burada sadece isteğe göre nakış ve işlemeler yapılıyor. Çin'den herşey hazır geldiği için bize sadece dağıtım işi kalıyor" dedi.

Tacikistan ve Fars'ta kullanılan burkalar daha sonra cihadın da etkisi ile Afganistan'ın geneline dağılarak, İslami bir örtünme biçimi olmuş ve bir trend halini aldı. Taliban rejiminin etkisi ve hakimiyeti ile de Afgan kadınlarının simgesi haline gelen burka daha sonra zorunlu bir örtünme tarzı haline getirildi ve burka giymeyenler cezalandırılmaya başlandı.

haberturk 
 



Bu haber 678 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,397 µs