En Sıcak Konular

İyibilgi’nin İndana Jones’u AKTÜEL’inkini kırbaçlar!

15 Şubat 2008 13:22 tsi
Bakır Rulolar, Nuh'un Gemisi, Kutsal Kırmızı Yağ, Kurman Belgeleri, Mescid-i Aksa, 10 Emir, Kutsal Sandık, Mason Locaları. Bu kadar mistik tınıyı bir armonide birleştiren gerçek İndiana Jones'le tanışmak ister misiniz? İyibilgi aracı olsun!

Aktüel Dergisi’nin bu haftaki iddialı haberlerinden biri şu başlığı taşıyor; “Gerçek İndiana Jones kayıp kralın peşinde!”

Spot da şu; İndiana Jones serisinin son filmi ‘İndiana Jones and City of the God” 23 Mayıs’ta vizyona girecek. Son film üzerinden 24 yıl geçti. Ama ondan önce işte size gerçek bir İndiana Jones’un, yani Vassil Dobrev’in hayatından 20 yılını adadığı Kral Mezarları’nı arayış hikayesi.”

Haberin içeriğine diyecek bir şey yok. Bir Arkeolog’un Mısır’daki özel çalışmalarını anlatıyor. Ama kurgu faleket. Türkiye’de dergiler “bu numaraları” hep yapıyor.

Aktüel, efsanevi sinema kahramanı İndiana Jones’un yeni filmi üzerinden giderek “Gerçek İndiana Jones”u da okuruna sunuyor. Tabii bu doğru değil!

Film kahramanlarının gerçek kişilerle özdeşleştirilmesi sık yapılan bir kurgu. Ama bir şartla. Gerçekten o film kahramanının esinlenildiği bir kişilik yoksa! Yani, gerçek İndiana Jones varsa iş değişir.

Daha neler, İndiana Jones gerçek mi?

Bu sorunun yanıtı basit. Evet! Gerçekten gerçek İndiana Jones var. O da iyibilgi’nin İndiana Jones’u! Hem de öyle bir kitaptan alınma karakter değil. Tam anlamıyla gerçek İndiana Jones!

Ancak Aktüel’in veya bu tür benzeştirmelerle haberleri çekici kılmaya çalışan meslektaşlara bir uyarı lazım. Bu çok ayıp bir şey değil meslek açısından. Sadece haberi renklendirmek, “hoş” kılmak için yapılması belki normal bile sayılmalı.

Ama bu tür “göndermeler” yapılırken bazı mihenk taşlarına dikkat lazım. Örneğin Süperman veya İndiana Jones türü kahramanlar aynı zamanda “politik-kültürel” kahramanlardır.

Örneğin Süperman bir İsral yaratımıdır! Süperman Yahudi’dir! Ve belli bir amaç hedeflenerek yaratılmıştır! İsteyen olursa bu konuya da belgeleri ile gireriz.

Dönelim İndiana Jones’a. İndiana Jones da Yahudi bir karakterdir. Hemen “komplo teorisi” yaftası yapıştıracak olanları uyaralım. Yazı bitmeden celallenmeyin mahçup olursunuz!

Üstelik iddiamız da şu. Gerçek Jones’un öyküsü tüm film serisinden, tabii ki Aktüel’inkinden  daha heyacanlı ve daha gerçek.

Kamçılı adam…

İşte İyibilgi’nin “gerçek” İndiana Jones’u… Steven Spielberg’in unutulmaz filmi, Harrison Ford’un unutulmaz karakteri ile İndiana Jones’un gerçek hayattaki kahramanı uzun zamandır “10 emir”in peşinde.

Arkeoloji Vendly Jones, hayatını 10 emirin saklı olduğu “kutsal sandık”ın peşinde harcamış. Bu amaç uğruna yaptığı kazılar sırasında da Randly Fillmore adındaki bir gazeteci Jones’u fark etmiş. Tarih 1977.

İşte bu gazeteci Vendly Jones’un öyküsünü senaryolaştırmış. Senaryoyu okuyan Spielberg, gerçek Jones’un ilk adındaki “V” ve “L” harflerini atınca, filmdeki karakterin takma ismi olan “Endy” ortaya çıkıyor.

Gerçek Jones da hayatını gümüş perdedeki klonu gibi maceralarla geçirmiş. “Bakır Rulo”ların sırrından Nuh’un Gemisi’ne, Mason Locaları’ndan “Kutsal Kırmızı Yağ”ın peşine sürüklenmiş durmuş.

Bu yağ meselesi yüzünden İsrail hükümeti çalışmalarını bile yasaklamış. İlgi alanlarından biri de El Aksa Camii!

‘Bakır Rulolar’ ve Jones’un kimliği

Bugün 70’li yaşlarını sürükleyen Jones küçük bir çoçukken annesi ona Ahdiatik’i okurmuş. 9 yaşındayken kutsal sandığı bulmayı kafasına koymuş.

Önce Hıristiyan teolojisi üzerine üniversite okumuş, master ve doktorasını yapmış. Hahamların denetiminde kutsal metinlerin toplandığı “Torah”öğrenmiş. İbranice ve Yunanca’yı bilgi dağarcığına eklemiş.

Sonra Yahudi-Hıristiyan Araştırma Vakfı’nı kurmuş. Ve Eriha-İsrail’de 1967’den itibaren kutsal sırların peşine düşmüş.

Bakır Rulolar’ın bugün bulunduğu yerin adıyla anılan “Qumran Topluluğu”nun beş üyesi tarafından yazıldığı biliniyor. Yahudiler milattan önce 66-70 yıllarında Romalılara karşı ayaklandıklarında 10 Emir’i ve mesih dünyaya geldiği zaman ne yapılacağını anlatan bilgileri kutsal tapınaktan çıkarıp, saklamışlar.

Nerede olduğu işte bu Bakır Rulolar’da yazıyor. Yahudi inancına göre kutsal tapınak yeniden yapılacak ve nasıl yapılacağı da burada yazıyor.

İşte buradan çatışmaya geliniyor. Zira kutsal tapınak Al Aksa’nın olduğu yerde. Tapınak’tan kalan tek parça ise bilindiği gibi “Batı Duvarı” yani “Ağlama Duvarı”!

Sanırız buradan son zamanlarda bölgede İsrail hükümeti tarafından yapılan arkeolojik kazılara neden reaksiyor gösterildiği ortaya çıkıyor!

Kutsal Kırmızı Yağ ve Localar!

Gerçek Jones ise çalışmalarını sürdürürken ve tam da Bakır Rulolar’ın şifrelerinin bir kısmını çözmeyi başarmışken, 1988 yılında “kutsal kırmızı yağ”ı bulmuş. Tabii kıyamet kopmuş. İsrail hükümeti derhal çalışmaları yasaklamış.

Tabii Vendly Jones bir Yahudi ve ona göre bu yasak gereksiz. Zira tapınak yeniden inşa edildiğinde dünyaya yeniden barış gelecek savaşlar son bulacak. Yine de ufak bir alanda kazı yapmayı sürdürmüş Jones. Üstelik bu işlerin finansmanını da Mason Locaları’ndan sağlamış. Bunu zaten kendisi söylüyor.

Nuh’un Gemisi

Jones’un politik bir bakışı da var. İsrail’in geleceini önemsiyor ve Türkiye ile İsrail’in düşmanlarının aynı olduğunu söylüyor. Ama Jones’un Türkiye ilgisi sadece politik değil!

Arkadaşlarından birinin Nuh’un Gemisi’ni Türkiye’de bulduğunu söylüyor. Bu tartışmaları bildiğimizi ama onun penceresinden de dinleyecebileceğimizi söylüyoruz.

Jones öyküyü anlatıyor; “Benim gibi tarihe ve efsanelere meraklı bir Amerikalı arkadaşım, kazılarda bulunan eski Yunanca’ya benzer dilde yazılmış bir metin üzerinde çalışırken Nuh’un Gemisi’nden bahsedildiğini anlamış. Ama bazı kelimelerin anlamını çözememiş. Yıllar sonra Türkiye’de diplomatlık yapan bir bayanla tanışınca ona sormuş. Kadın da ona bu kelimelerin anlamını söylemiş ve bunların bazı koordinatlar olduğunu anlatmış. Arkadaşım da NASA’dan o koordinatların fotoğraflarını istedi. Ve Nuh’un Gemisi. Sonrası biliyorsunuz malum tartışmalar.

Jones, kendisi üzerinden çekilenr filmleri de izlemiş. Bir çok konunun gerçeği yansıttığı söylüyor. Onun da üzerine kayalar yuvarlanmış, O da yılanlı kuyulara düşmüş. Hatta eşine göre çapkınlığı da benzer.

Karar sizin! Hangi İndiana Jones gerçek dersiniz?



Bu haber 1,776 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler

    3,656 µs