En Sıcak Konular

Afrika'ya Türk battaniyesi

15 Şubat 2008 12:55 tsi
Kara Kıta Afrika’nın en gelişmiş ülkesi Güney Afrika Cumhuriyeti’nde kıran kırana rekabette Türk battaniyeciler pazarın yüzde 80’ini ele geçirdi.

Afrika'da battaniye, başlık parası yerine de isteniyor. Türk iş adamı Levent Şenol, "Vura vur rekabet ettik, battaniye pazarını ele geçirdik" diyor.

2010 Dünya Kupası'na ev sahipliği yapacak olan Güney Afrika, birçok sektörde büyük iş fırsatları sunuyor. Özellikle son 5 yılda ekonomide büyük sıçrama yapan Güney Afrika Cumhuriyeti'ne, iş bağlantısı için giden heyetlerin sayısı artıyor. Geçen hafta da Hazim Sesli başkanlığındaki Türkiye Genç İş Adamları Konfederasyonu (TÜGİK), yaklaşık 20 üyesi ile bu ülkeye gitti. İş adamları heyetini Johannesburg'da battaniye fabrikası sahibi ve Hazim Sesli'nin kuzeni Mustafa Sesli ağırladı. TÜGİK üyeleri, Cape Town'da temaslarda bulundu.

MARKETLERDE TÜRK ÜRÜNLERİ: Ülkede yüzlerce Türk işadamı çeşitli sektörlerde var. Marketlerde Ülker, Kumtel, Kartal Makarna ürünlerine rastlanıyor. Türk işadamları, battaniye pazarında Ahlesa, Seslim, Rainbow gibi markalarla yer alıyor. 19 yıldır Güney Afrika'da yaşayan ve yıllık 2.5 milyon adet üretimle Afrika kıtasının da en büyük battaniye üreticisi olan Ahlesa Battaniyeleri'nin sahibi Levent Şenol, "1989'da bu ülkeye geldim. İlk olarak deri ceket ve eşarpta büyük pazar gördüm. Sonra battaniye pazarını keşfettim" dedi.

TENEKE EVLERDE BATTANİYE: Zorlu şartlarda, teneke evlerde yaşayan siyahlar için battaniyenin büyük önem taşıdığını bildiren Levent Şenol, "Teneke evlerde elektrik bile yokken insanlar battaniyelere sarınıp uyur. Bugün bile milyonlarca kişi teneke evlerde yaşıyor. Modern evlere geçenler geleneği sürdürüyor. 2007'de 10 milyon dokuma battaniye satıldı" dedi. Bugün; sünnet törenlerinden cenazelere kadar çeşitli alanlarda battaniye kullanan Afrikalılar'ın, evlenirken de başlık parası yerine 40-50 battaniye istediğini söyleyen Levent Şenol şöyle devam etti:

DÜNYA DEVİNİ DEVİRDİK: "Ahlesa olarak, büyük alışveriş merkezlerinde de yüzde 70 paya sahibiz. Bugün 2.5 milyon adet üretimle tüm Afrika kıtasının da en büyüğüyüz. İlk yıllarda yerli firmalar bizimle çok uğraştı. Vura vur rekabet ettik. Hiçbiri bizimle başedemedi. 1980'li yıllarda dünyanın da en büyük battaniye üreticisi olan, 80 yıllık üretici Waverly'nin tesislerini aldık. Türk işadamları için büyük fırsatlar var. Gelmek isteyenlere, 'Gemileri yakın gelin' diyorum" Güney Afrika Türkiye İşadamları Derneği Başkanı Vuslat Bayoğlu da, "Bir süredir elektrik kesintileri var. Kriz 4-5 yıl sürecek. Üretim aksadığı için jeneratör, tekstil ürünleri, gıda başta olmak üzere pazara girilebilir" diyor.

Enerji krizi yüzünden altın fiyatları daha da artacak

GÜNEY Afrika'da, TOBB'a eşdeğer bir işadamları oluşumu olan CHAMSA bünyesindeki Güney Afrika Türk İşadamları Derneği'nin Başkanı olan Vuslat Bayoğlu, TÜGİK heyetini, Johannesburg'daki dernek merkezinde ağırladı. TÜGİK üyeleri Güney Afrikalı işadamları ve yöneticilerle görüşmeler yaptı. Vuslat Bayoğlu, "Güney Afrika, dünyanın en büyük altın ve değreli taş üreticisi. Bu nedenle, burada yaşanan enerji krizi, üretimi aksatacak. Altın fiyatları daha da artacak" diyor.

THY BÜROSU 2 KEZ SOYULDU Komşu Afrika ülkelerinden yaklaşık 6-7 milyon göçmene de ev sahipliği yapan Güney Afrika, güvenlik sorunu yaşıyor. Çünkü bu fakir ülkelerden gelenlerin bir kısmı suç örgütlerine giriyor. Türk iş adamları, "Güney Afrika'da geçen yıl faaliyete geçen THY bürosu da iki kez soyuldu" diyor.



Bu haber 820 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,401 µs