En Sıcak Konular

Kat sayı bir başka bahara kaldı!

14 Şubat 2008 21:38 tsi
YÖK Genel Kurulu, katsayı konusunda 2009 öğretim döneminde uygulamaya konulacak biçimde yeni bir çalışmanın yapılmasına karar verdi.

YÖK Genel Kurulu, YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan başkanlığında saat 10:30 da toplandı. Yaklaşık 8 saat süren toplantı sonrasında yazılı bir açıklama yapıldı. Açıklamada, 2008 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu'nun görüşüldüğü bildirildi.

Ortaöğretimden, yükseköğretime geçiş ile ilgili değişik ülkelerde farklı uygulamaların bulunduğu belirtilen açıklamada, "Ülkemizde de zaman içinde pek çok uygulama yapılmış ve bu uygulamaların eksik yönlerinin tamamlanması için çeşitli değişikliklere gidilmiştir." denildi. Sınavların, tarafsızlığı ve güvenilirliği tartışmasız olan ÖSYM tarafından yapıldığı kaydedilen açıklamada, "Bununla birlikte, kurulumuzca hazırlanan 'Türkiye'nin Yükseköğretim Stratejisi' raporunda da belirtildiği gibi, uygulanmakta olan üniversiteye giriş sisteminde, sadece bir sınavın sonuçları ile ortaöğretim başarı puanının ölçüt olarak kullanılması, öğrencilerin niteliklerinin göz ardı edilmesi sonucunu doğurmakta ve çoktan seçmeli sorularla öğrencilerin analiz, sentez ve değerlendirme yapabilme yetenekleri yeterince ölçülememektedir." ifadelerine yer verildi.

"KATSAYI UYGULAMASI, CEZALANDIRMAYA DÖNÜŞTÜ"

Açıklamada, mesleki ve teknik eğitimde okuyan öğrencilerin yüksek öğretimde belli alanlara yönlendirilmelerini sağlama amacına yönelik katsayı uygulamasının, uygulandığı şekliyle "günümüzde kişisel başarıyı engellemeye ya da cezalandırmaya dönüşmüş olmasının, sisteme yönelik ciddi eleştiriler arasında olduğuna dikkat çekildi.

Toplumun bütün kesimlerinde paylaşılan bu ve benzeri değerlendirmelerin yeni bir sistem arayışını gerekli kıldığı ifade edildi.

Bu bağlamda, katsayı sorununun genel kurulda tartışıldığı aktarılan açıklamada, "Farklı öneriler ele alınmış ve katsayıların değiştirilmesi yerine, ülkemizin ihtiyaçları doğrultusunda, Avrupa Yüksek Öğrenim Alanındaki çağdaş ve başarılı uygulamaları da dikkate alan, sivil toplum örgütlerinin ve konunun bütün ilgililerinin görüşlerine önem veren: 2009 öğretim döneminde uygulamaya konulucak biçimde kapsamlı yeni bir çalışmanın yapılmasına karar verilmiştir." denildi.

Açıklamada; Eğitim Komisyonu'nun üniversitelerin lisansüstü program açma taleplerine dair raporunun, Kadro Komisyonu'nun üniversitelerin kadro taleplerine dair raporunun, araştırma görevlilerinin ÖSYM tarafından yapılacak Tıpta Uzmanlık benzeri merkezi bir sınav ile seçilip yerleştirilmelerine yönelik mevzuat değişikliğine ilişkin hazırlık çalışmalarının yapılmasının da ele alındığı aktarıldı.

Öte yandan, toplantıda, 2008 ÖSS kılavuzunda değişiklik yapılmadığı öğrenildi. Kılavuzda, sınav tarihine kadar bir değişiklik yapılması ise mümkün.

Haberler.com



Bu haber 543 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,681 µs