'Rektörler için ikna odası istiyorum!' | " /> 'Rektörler için ikna odası istiyorum!' | "/>

En Sıcak Konular

'Rektörler için ikna odası istiyorum!'

14 Şubat 2008 16:43 tsi
'Rektörler için ikna odası istiyorum!' Bir yazar, geçmişte başörtülüler için uygulanan 'İkna Odaları'nın bu kez yasakta direnen öğretim görevlileri için uygulanmasını istedi. İşte o talep...

Keditör / 8sutun.com

Rektörler İçin İkna Odası İstiyorum

Ne o şaşırdınız mı?

Hiç şaşırmayın.

Temel özgürlüklerden sadece birisi için Meclis’te kalkan 411 ele rağmen bu ülkede rejim değişikliği, idam sehpası vs gibi son derece rijit kavramlar üzerinden absürd tartışmalar yapılabiliyorsa, benim bu isteğim neden garip karşılanıyor?

Üstelik ikna odaları ile ilgili isteğimin haklı gerekçeleri var.

Biliyorsunuz, bilimle ilgili olarak uluslar arası bilimsel alanda araştırma, buluş ve yayınlar konusunda nal toplayan, ancak iş başörtüsü avcılığına geldiği zaman pek bi aslan kesilen ve adına maalesef mevzuat gereği “üniversite” demek zorunda kaldığımız bu yapıları “rektör” ünvanlı şahıslar yönetiyor.

Rektörlerin seçimi ise, bilimsel ve demokratik açıdan son derece sorunlu. Çünkü asıl garabet YÖK mevzuatında. Bu yüzden mevcut rektörlerin pek çoğunun bulundukları yerlerde içi rahat olarak oturabildiklerini sanmıyorum. Oralara nasıl geldiklerini bir kendilerinden bir de rakipleri olan, yeterli, hatta fazla oyu da alan, ancak o koltuğa atanmayan rakip meslektaşlarından da dinlemek lâzım.

Rektör atamalarındaki temel kriter de maalesef hemen herkesin eleştirdiği bir yöntem: YÖK; seçimler sonucu oluşan tabloya göre birkaç adayı Köşk’e gönderiyor, Köşk te bu adaylar arasından istediğini rektör olarak atıyor.

Yani, durum biraz da Cumhurbaşkanı’nın iki dudağı arasındaki bir yetkinin kullanımından ibaret. Biliyorsunuz, bu yöntem hakkında her atama döneminde ne fırtınalar kopar, çünkü bakarsınız yüz oy alan bir aday değil de iki oy alan bir aday atanıvermiş…Falan filan. Burasını geçelim, zaten bu mevzuatın pek yakında değişeceğini düşünüyorum.

Efendim gelelim asıl mevzuya…

Biliyorsunuz rektörler başörtüsüne üniversitelerde özgürlük sağlamaya dönük yasalar gündeme geldiğinden itibaren ne yazık ki tam bir ‘karıştırıcı’ işlev gördüler.

Yasal olmayan bir içerikle toplanıp gergin bildiriler yayınladılar. Bununla kalsa belki kimse bir şey demezdi ama kimisi üniversite kapılarını kapatmaya, kimisi ders vermemeye, kimisi türbanlılara düşük not vereceğini açıklama zavallılığına kadar düştüler.

Düşsünler bakalım.

Onlar bu düşüşteyken bir kısım medya ve bazı odaklar hiç geri kalır mı? Bir salvo da onlardan. Derken çarşı karıştı ve bakın hangi noktaya geldik.

Yazının başlığındaki talebe gelelim.

Rektörler için bir ikna odası kurulsaydı belki de bu tartışmalar hiç yaşanmazdı.

Bana bu ikna odası kurma fikrini yine bazı ‘bilim adamlarımız/kadınlarımız/insanlarımız verdi sağolsunlar.

Üstelik onların bir kısmı şimdi parlamenter olarak Ankara’da bulunuyor.

İkna odası yönteminin bilimsel, çağdaş, ilerici, aydınlanmacı, yurtsever olduğundan hiç kuşkum yok. Neden diyeceksiniz? Demeyin. Bu yöntemi bu ülkede ilk icat edip uygulayan arkadaşlar kendisini böyle tanımlıyor. Onları kendilerinden daha mı iyi bileceğim.

Ben bu aydınlanmacı arkadaşlara içtenlikle sormak istiyorum:

1.Başörtülüleri ikna odaları dediğiniz odalara alırken esin kaynağınız neresiydi?

2. İkna odalarında başörtülülere uyguladığınız ikna yöntemleri nelerdi?

3. Aynı yöntemin rektörler için uygulanması konusunda neler düşünüyorsunuz?

4. Benim bu talebim kabul görürse “tecrübeli aydınlanmacılar ve aydınlatmacılar” olarak gönüllü çalışır ve tecrübelerinizi aktarır mısınız?

5. Benim bu talebim size ilkel ya da saçma geliyorsa, bana bu esinlenmeyi veren yakın tarihli çalışma yönteminizi şu anda nasıl görüyorsunuz?

“Çifte standardına yandığım dünya” isimli bir beste üzerinde çalışıyorum.

Bitince, gala dinletisine sizi de beklerim. Gelirken lütfen koyu renkli elbiseler giyiniz. Tayyörünüzü, eteğinizi, pantolonunuzu da lütfen babaanneniz gibi giyiniz.



Bu haber 695 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,536 µs