Nabucco: AB potuna Türk resti! | " /> Nabucco: AB potuna Türk resti! | "/>

En Sıcak Konular

Nabucco: AB potuna Türk resti!

14 Şubat 2008 14:31 tsi
Nabucco: AB potuna Türk resti! Nabucco Projesi’nde garip şeyler oluyor! AB ile Türkiye kapışmış durumda. Fransa Türk ambargosu yiyince, ‘Nabucco’yu baltalarım’ dedi. Ankara, ‘buyur buradan yak, Nabucco’ya öyle bir kardeş eklerim ki, sen değil AB bile

Hollanda eski Tarım ve eski Dışişleri Bakanı Jozias van Aartsen yakında Türkiye’de olacak. Ama sebeb-i ziyareti eski görevleri değil. Ankara’ya bir çift sözü var; “Nabucco projesini gerçekten istiyor musunuz?”diyecek.

Geçtiğimiz hafta Almanya'nın enerji grubu RWE, Nabucco projesine yeni ortak olarak katıldı. Katıldı ama Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki tatsızlık bitmedi. Hatta yeni başladı.

Türkiye’nin kartları!

AB kulislerine göre, Türkiye, Nabucco Projesi’ni çeşitli konularda koz olarak kullanıyor. Doğrusu koz olmaya da müsati bir proje Nabucco. Rusya-Avrupa enerji ilişkileri ve ABD’nin konuya bakışı düşünüldüğünde, “eh bundan gayrı koz da olmaz” da denebilir.

Bu iddilara göre (!), Ankara AB üyeliği pazarlıklarından Ermeni konusuna kadar çeşitli alanlarda “bu Nabucco’da ne olacak kardeşim” deyiveriyor.

Ama işin Ankara cephesi öyle değil. Ankara enerji mahfillerine göre ise AB, Nabucco Projesi’nin asal ayakları bir kenara, Anadolu’daki boru hatlarını bile istiyor! Bu söylemi sadece iddia olarak belirmekte haksızlık olur.

Zira AB’nin gerçekten böyle bir isteği var. Fakat asıl kriz Fransa’dan çıkıyor. Devlet Başkanı Sarkozy şu sıralar biraz meşgul (!) olduğundan herhal, konuya tek taraflı bakıyor.

AB: ‘Suyundan da isteriz!’

Türkiye’nin Paris’e ne dediği belli, “kardeşim hem AB’ye girişimizin önüne bin türlü set çekiyorsunuz hem de Ermeni meselesini pişirip pişirip masaya getiriyorsunuz, Nabucco falan yok”.

Özetle iki ülke arasındaki ilişki nane-molla. Avrupa Birliği ise tam fırsatçılık konumunda. Hal böyleyken, Türkiye’ye şunları söylüyor; “Gelin tam üyelik müzakereleri dışında ‘Enerji Topluluğu Anlaşması’na katılın.”

Tabii diplomatik dile uygun değil ama Ankara şunu söylese yeri; “Ooh suyundan da koyalım mı?”

Ankara eğer bu anlaşmayı imzalarsa, boru hatları sektörünü rekabete, dolayısıyla yabancı sermayeye açmış olacak. Bu zaten Nabucco boru hattının Türkiye bölümünün yabancı gruplara geçme imkanını vermek demek.

Herkes enerjik!

Konu enerji olduğundan aktörü de çok. Nabucco Projesi bu sorunlar nedeniyle yavaşlarken, uzmanlar, Rusya'nın alternatif projesi “Güney Akım”ın alabildiğine güçlendiğini söylüyorlar.

Bu Rus hamlesine ilk katılan da doğal olarak Fransa oluyor. Paris, Güney Akım’a biz katılabilir diyor. Bu Fransızcası. Türkçesi, “Hadi bakalım o zaman. Nabucco’yu bitiriyorum ona göre” demek oluyor.

Bu aşamada beklenen Türkiye’nin ne yanıt vereceği. Daha doğrusu vereceğiydi. Şimdi dediğimiz gibi, AB'nin Nabucco koordinatörü Jozias van Aartsen, 17 Şubat'ta Fransa'nın dış ticaretten sorumlu Devlet Bakanı Herve Novelli gelip, “Gaz de France'ın ortaklığıyla ilgili son kararınız nedir” diyecek. Peki Türkiye ne diyecek?

Ankara: ‘Gördüm! Bir pot daha!’

Hiç yorum yapmadan bugün gazetelere minicik yansıyan bir haberi alıntılıyoruz. Buyrun efendim; “Türkiye, İran gazını Avrupa’ya taşıyacak yeni bir doğalgaz boru hattının yapımı için yeşil ışık yaktı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler’in, İsviçre Enerji Bakanı Walter Steinmann’la biraraya geldiği görüşmede, Nabucco boru hattına alternatif olarak, Avrupa Birliği’ne üye olmayan İsviçre’nin de yararlanacağı yeni bir doğalgaz boru hattının yapılması ele alındı.”

Nasıl? Ama dahası da var! “Güler, ayrıca Nabucco projesiyle ilgili olarak sözde Ermeni soykırımı tasarısını kabul eden Fransa’dan Gas De France firmasının yedinci ortak olarak projeye katılmayacağını söyledi.”

Nabucco Nedir?

Nabucco ilk aşamada Azerbaycan ve Türkmenistan, daha sonra da İran, belki Irak ve yeni belki Mısır doğal gazını Türkiye üstünden Orta Avrupa'ya, Avusturya'ya ulaştırmayı amaçlıyor. 11 Ekim 2002'de Viyana'da beş ülkenin (Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya) gaz gruplarının imzaladığı anlaşmayla düğmesine basılan projenin 2011'de tamamlanması öngörülüyordu. Sonra 2012'ye ertelendi, daha sonra 2013'e.

Güney Akım Nedir?

Ruslar'ın Güney Akım'ı Başkan Putin'in Türkmenistan ve Kazakistan gaz yataklarını garantiye almasından hemen sonra, 23 Haziran 2007'de Gazprom ile İtalyan ENI grubunun anlaşmasıyla doğdu. Aradan geçen sadece 8 ayda üç Nabucco destekçisi Bulgaristan, Romanya ve Avusturya ile Sırbistan projeye ortak olmayı kabul etti. Son olarak Macaristan kaldı.

www.iyibilgi.com Ankara



Bu haber 3,238 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,841 µs