En Sıcak Konular

3 Türk bakan komünist ajanı çıktı

14 Şubat 2008 09:55 tsi
Komünist dönemin ajanları açıklandı. Listede üç Türk bakan da var.

Bulgaristan'da komünizm dönemine ait siyasi polis dosyalarını incelemek üzere kurulan "Devlet Araştırma Komisyonu", ülkede 1989 yılındaki rejim değişikliğinden bugüne kadar geçen sürede başbakan, bakan ve bakan yardımcılığı görevlerinde bulunan eski komünist ajanların listesini açıkladı.

Devlet Araştırma Komisyonunun resmi internet sitesinde bugün yayımlanan ve toplam 107 kişinin isminin yer aldığı listede, halen görevde bulunan 6 bakan yardımcısı da bulunuyor. Listeye göre, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu ve iktidardaki üçlü koalisyon hükümetinin ortağı Hak ve Özgürlükler Hareketi'nin (HÖH-DPS) üyesi Türk kökenli Dışişleri Bakan Yardımcısı Feim Çavuşev, ıçişleri Bakan Yardımcısı Rauf Şaban Mustafa ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Baki Hüseyinov da komünizm döneminde ajanlık yapmış. Komünist ajan bakanlar listesinde yer alan süpriz isimlerden biri de Bulgaristan'ın NATO'daki temsilcisi Lübomir ıvanov oldu. Komünizm döneminde kısa adı "DS" olan gizli istihbarat teşkilatında ajan olarak çalışan ve o dönemde NATO aleyhine bilgi toplamaya çalışan ıvanov'un, ülkede rejim değişikliğinin ardından yıllar sonra Bulgaristan adına NATO'da görev yapması dikkat çekiyor.

Listede yer alan bir başka isim ise halen Yabancı Yatırımlar Ajansı Başkanlığı görevinde bulunan, eski dışişleri bakanlarından Stoyan Stalev oldu. Stalev, 2003-2007 yılları arasında Bulgaristan'ın Ankara büyükelçisi olarak görev yaptı. Stalev'in komünizm döneminde ise politbüroya bağlı siyasi poliste ajan olarak çalıştığı ortaya çıktı. Devlet Araştırma Komisyonu üyesi Ekaterina Bonçeva, açıklanan listenin komünizm dönemi ajanlarının Bulgaristan'ın demokrasiye geçiş döneminde ülke idaresinin her noktasına sızmış olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi. Bonçeva, listede ismi bulunup da halen görevde olan komünist ajanların etik olarak görevlerinden istifa etmeleri gerektiğini öne sürdü.

 
bugün



Bu haber 731 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,121 µs