En Sıcak Konular

8 yaşında 'siyasi suçlu'

14 Şubat 2008 09:45 tsi
22 Temmuz seçimleri öncesi Erzurum'dan bağımsız aday olan Bedri Fırat için yapılan mitingde Kürtçe konuşan 8 yaşındaki çocuk hakkında soruşturma başlatıldı.

Erzurum'un Karaçoban ilçesinde yapılan miting-te anadili olan Kürtçe ile, Avrupa'daki babasına atfen "Babam nerede, ben babamı istiyorum" diyen 8 yaşındaki M.D., Siyasi Partiler Kanunu'nun 'Seçim propagandası sırasında Türkçe dışında herhangi bir dil kullanılamaz' maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle soruşturmalık oldu. Hukukçular, 8 yaşındaki bir çocuğa kovuşturma başlatılamayacağı ve ceza verilemeyeceğini belirtiyor.

Karaçoban'da 22 Temmuz seçimleri öncesi DTP'nin desteği ile miting düzenlendi. Mitingde yapılan konuşmalara ilişkin Emniyet Müdürlüğü Karaçoban'da adliye olmadığı için Hınıs Cumhuriyet Sav-cılığı'na suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu üzerine Hınıs Cumhuriyet Savcılığı, mitingde Kürtçe konuşma yapan DTP Karaçoban İlçe Başkanı Mehmet Bilgi hakkında soruşturma başlattı. Ancak, savcı hukuk tarihinde bir ilke de imza attı ve henüz 8 yaşında bir çocuk olan ve mitingde, Avrupa'ya giden babasına atfen Kürtçe "Babam nerede, Ben babamı istiyorum" diyen M.D. hakkında da soruşturma başlattı.

Siyasi Partiler Kanunu'nda yer alan "Seçim propagandası sırasında Türkçe dışında herhangi bir dil kullanılamaz" maddesine aykırı olarak Kürtçe konuştukları gerekçesiyle başlatılan soruşturma kapsamında İlçe Başkanı Bilgi ile M.D., savcılığa giderek ifade verdi.

M.D. REHBER ÖĞRETMENİN GÖZETİMİNDE
M.D. ifadesinde, babasının DEHAP döneminde Karaçoban İlçe Başkanlığı yaptığını, daha sonra Avrupa'ya gitmek zorunda kaldığını söyledi. M.D., babasını uzun süre görmediği için ona olan özlemi nedeniyle "Babam nerede, ben babamı istiyorum" dediğini aktardı. Küçük M.D.'nin ifadesini alan savcı çocuğun yaşadığı travma nedeniyle ruh yapısının bozulduğunu belirterek, kendisine bir rehber öğretmen görevlendirilmesini talep etti. Görevlendirilen rehber öğretmen düzenli olarak eve giderek M.D.'ye eğitim veriyor.

"ANADİLLE HİTAP SUÇ DEĞİL"
İlçe Başkanı Bilgi ise, soruşturmanın tamamen keyfi olduğunu söyledi. Bilgi, "Burada herkes Kürt'tür. İnsanların anadiliyle hitap ettik. Bu suç değildir. 8 yaşındaki çocuk da babasına olan özlemini dile getirdiği için soruşturmaya maruz kaldı. Artık babanızı istemeniz de suç teşkil ediyor. Diha

Hukukçu görüşü: Kovuşturma yapılamaz
ÇOCUK hakkında soruşturma başlatması hukukçuların tepkisine neden oldu. 5237 Sayılı Ceza Kanunu'nun 31 Maddesi gereğince 12 yaşını doldurmamış bir kişi hakkında kovuşturma başlatılamayacağını ve ceza verilemeyeceğini dile getiren Avukat Fahrettin Kaya, uygulamanın yasal olmadığını söyledi. Kaya, devletin 8 yaşında bir çocuk hakkında soruşturma başlatıp ifadesinin alınmasıyla suç işlediğini vurguladı.

CEZA EHLİYETİ YOKTUR
Avukat Aşkın Topuzoğlu: "Ceza Kanununda çocuklar 12-15, 15-18 olmak üzere gruplara ayrılır ve 12 yaşından küçük çocukların ceza sorumluluğunun olmadığı söylenir. Çünkü bu grubun ceza ehliyeti yoktur. 12 yaşından küçük çocuklar hakkında kovuşturma yapılamaz, ancak soruşturma için bir engel yoktur. Bu şu anlama gelir, yargılanamazlar. Ayrıca kanuna göre, bu yaştaki çocuklar bir suç işlediği takdirde, ki herhangi bir suçtan bahsediyoruz, her türlü psikolojik, sosyal tedbirin alınması gerekir. Ancak bu sürede soruşturma devam edebilir.

Birgün



Bu haber 516 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,246 µs