En Sıcak Konular

Türkiye AB'ye nasıl tam üye olur?

14 Şubat 2008 09:43 tsi
Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni, Türkiye'nin AB'ye tam üye olmasına itiraz eden Fransız ve Alman tezlerine karşı çıkarak, Ankara'nın, gereklerini yerine getirmesi durumunda birlik üyeliğine kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

Washington'da bulunan Bakoyanni, Stratejik ve Uluslararası Etütler Merkezi (CSIS) adlı düşünce kuruluşunda yaptığı konuşmada, “üyelik gereklerinin tam olarak yerine getirilmesi, üyeliğin yolunu açmalı. Bazıları başka türlü düşünüyor, ancak biz AB'nin sözünü tutması gerektiğine inanıyoruz. Türkiye'ye bu adil şansı vermeliyiz” dedi.


Bakoyanni, “zaten tam üyelikten bahsederken bugünkü Türkiye'yi değil, 15-20 yıl sonraki Türkiye'yi konuşuyoruz. Eğer gerekli reformları gerçekleştirmede isteklilerse bizim de kendi sözümüze bağlı kalmamız gerekir” diye konuştu.


Kıbrıs sorunu çözülmeden Türkiye'nin AB'ye girmesinin ise söz konusu olmayacağını ileri süren Bakoyanni, Kıbrıs sorununun çözümü yönünde bu yıl bir fırsat penceresinin ortaya çıkacağı umudunu taşıdığını belirtti.


Bir Yunanlı gazetecinin, “Türkiye AB'ye girerse biz onlara karşı avantajlarımızı kaybetmez miyiz? Türkler, Ege adalarına akın etmez mi, oraları istila etmez mi?” diye sorması üzerine Bakoyanni, en başından beri, Türkiye'nin tam üyeliği durumunda bile serbest dolaşım gibi bazı konularda kısıtlamalar öngörüldüğünü kaydederek, “dolayısıyla Türklerin Ege adalarını istila etmesi söz konusu olmaz, tam tersine Ege'nin barış denizi olması herkes için iyi olur” dedi.


Kosova'nın yakınlarda bağımsızlık ilan etmesinin beklendiği hatırlatılarak, bunun KKTC veya kuzey Irak konularında etkisinin olup olamayacağına ilişkin görüşü sorulması üzerine Bakoyanni, Kosova'nın bağımsızlığının Kıbrıslı Türkler veya Iraklı Kürtler tarafından kullanılabilecek bir örnek meydana getirmesinden korkan birçok kişi olduğunu kaydederek, “bu, bu konunun (Kosova'nın bağımsızlığının), bütün bölge için kötü bir formül oluşturacağına yönelik temel tezlerden biri” dedi.

hurriyet



Bu haber 579 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,678 µs