İşte çarpıtmanın belgesi! | " /> İşte çarpıtmanın belgesi! | "/>

En Sıcak Konular

İşte çarpıtmanın belgesi!

14 Şubat 2008 14:14 tsi
İşte çarpıtmanın belgesi!
Başörtüsü yasağının kaldırılmasının dış basındaki yankıları Başbakan Erdoğan'ın talimatı doğrultusunda geniş çaplı bir taramaya tabi tutuldu. Dış basından yapılan alıntıların Türkiye'de çarpıtılarak yayınlandığı anlaşıldı.

Anayasa düzenlemesinin Meclis'ten geçmesinin ardından dış basında çıkan haberlerin çarpıtılarak, Türkiye'de bazı gazetelerce kullanıldığı ortaya çıktı. Başbakan Erdoğan'ın talimatı üzerine AK Parti'li yetkililer dış basında çıkan haberleri geniş çaplı bir taramaya aldı. Haberlerin bazı gazetelerce, 'kendi politikalarına uygun hale getirilerek' yayınlandıkları anlaşıldı. La Repubblica ve Los Angelas Times gazeteleri dışında Hürriyet'in "işine geldiği gibi" yer verdiği dış basında çıkan haberlerin "gerçek"lerinin bir kısmı ise şöyle:

La Stampa (İtalya): "Şimdi akla gelen soru ise şu; 'Türban özgürlüğü'ne onaya paralel olarak düzenlenen halk gösterileri, bir ülkenin bölünmüşlüğünü mü sergiliyor? Bu sorunun cevabı 'hayırdır.”

The Wall Street Journal: "Türk Meclisi cumartesi günü bu yasağı kaldırdı. Bizim görüşümüz ise yasağın kaldırılması Türkiye'nin demokratik olgunluğunun bir işaretidir. Bazı profesörler bu yasağın laik öğrencileri başlarını örtmeleri için akranlarının baskısından koruduğunu söylüyorlar. Bir araştırma enstitüsü olan Avrupa Stability Initiative'e göre, kamuya açık yerlerde başı açık görünen kadınların oranı 1999 yılında yüzde 27 iken bu oran 2006 yılında yüzde 37'ye yükseldi."

Frankfurter Allgemeine Zeitung (Almanya): "Bir yasağın düşüşü" başlığı altında Rainer Hermann imzası ile yayımlanan yorumda " Parlamenter demokrasilerde çoğunluğun isteği kabul edilir, ancak Türkiye'de değil. Kemalist elitler ve son seçimlerde yüzde 20 oy alan onun Meclis'teki siyasi kolu CHP, hala toplumu yönlendirmek ve kendi istekleri doğrultusunda şekillendirmek hakkını kendilerinde görüyorlar." görüşlerine yer verildi.


Laik devlet ilkesi korundu

El Pais (İspanya): "Türkiye, üniversitede başörtüyü yasaklayan tek Avrupa Konseyi üyesiydi. Çoğunluğu Müslüman olan ülkede 80'li yıllarda yasaklanmış ve bir çok kadının eğitim hakkı kısıtlanmıştı. Üniversite öğrencileri kendi kararlarını verebilecek yaştalar, yani aile baskısı nedeniyle kapanmıyorlar. Türk hükümeti şimdi bu kararla laik devlet ilkesini koruyarak uygulanan yasağı ortadan kaldırıyor."


NASIL SAPTIRILDI?

Hürriyet Gazetesi, La Repubblica Gazetesi'nden yaptığı alıntıyı “Atatürk Cumhuriyeti bir darbe daha” başlığı ve "Atatürk Cumhuriyeti yeni bir darbe daha yedi... Türban kararı bu ülkede uygulanan kusursuz bir eğitim modelini yok etti" içeriği ile verirken, haberin orjinali ise "Atatürk Cumhuriyetine bir başka çekiç darbesi daha" başlığı ile çıktı. Yazının orjinal devamı ise şöyle: “Üniversitelere kadınların türbanlı da olsa girmeleri olumlu bir gelişmedir... AKP ve aşırı sağın milliyetçi hareketleri, o eşiği geçmedikleri sürece, Türk laikliğinin sona erişi uzak ihtimaldir.

Hürriyet'in, "Üniversite, yargı ve ordu liderliğine hakim olan laik kesim ile son yıllarda siyasi güç kazanan daha dindar Türkler arasında çatışma var" ifadelerine yer verdi. Ancak LA Times'ta orjinal haberde 'Oylamanın laik yapı ile dindar Türkler arasındaki son çatışma' olduğu ifadeleri yer aldı.

yenişafak



Bu haber 856 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,317 µs