En Sıcak Konular

İSKİ'den tasarruf çağrısı

14 Şubat 2008 00:00 tsi
İstanbul yine tasarrufa geçti... İSKİ'den istanbullulara su tasarrufu çağrısı yapıldı.

İSKİ, mevcut içme suyu kaynaklarının bu yıl da kesinti olmadan kullanılabilmesinin, ancak İstanbulluların geçen yıl başlattığı tasarruf bilincini sürdürmesiyle mümkün olacağını bildirdi.
    
İSKİ'den yapılan yazılı açıklamada, İstanbul'un yüzeysel su kaynaklarıyla beslendiği belirtilerek, yağmurlarla gelen suların, barajlarda toplanarak gerekli arıtma işleminin ardından şehre verildiği kaydedildi.
     
Bölgenin yağış rejimi ve sürekli artan su ihtiyacı dikkate alınarak, içme suyu kaynakları ve içme suyu dağıtım sisteminin geliştirildiği ifade edilen açıklamada, İstanbul'da bugüne kadar yıllık en fazla su tüketiminin 2006'da gerçekleştiği ve o yıl şehre 732 milyon metre küp su verildiği dile getirildi.
     
İstanbul'daki mevcut içme suyu kaynaklarının azami biriktirme hacminin 868 milyon 674 bin metre küp olduğuna işaret edilen açıklamada, regülatörlerle birlikte içme suyu kaynaklarından yılda 1 milyar 313 milyon metre küp su alma imkanı bulunduğuna işaret edildi.
     
Son 50 yılın yağış rejimi dikkate alındığında, 2007 yılı sayılmazsa, mevcut içme suyu kaynaklarının İstanbul'a yetebilecek düzeyde olduğu belirtilen açıklamada, ancak geçen yılki yağış miktarının, son 50 yılın en düşük yağış miktarının yarısı kadar gerçekleştiği vurgulandı.
     
2007 yılı Kasım ayında barajlardaki doluluk oranının yüzde 8.7'ye, mevcut su miktarının ise 75 milyon metre küpe kadar düştüğü anlatılan açıklamada, Kasım ayından itibaren başlayan yağışlarla bugün doluluk oranının yüzde 28.24'e, su miktarının ise 245 milyon metre küpe ulaştığı kaydedildi.
     
Yaşanan iklim değişikliğinin yağış rejiminin değişmesine de sebep olduğu ifade edilen açıklamada, birim zamanda düşen yağış miktarının artış gösterdiği, bölgesel olarak gerçekleşen bu yağışların taşkınlara sebep olduğu bildirildi.
     
Şehirlere düşen yağışların, aynı nispette içme suyu kaynaklarına etki etmediği dile getirilen açıklamada, tüm bu gerçeklerle İstanbul'a yeni su kaynağı oluşturma arayışlarına gidildiği, Melen Projesinin 1. kısmının kısa sürede tamamlanmasının temin edildiği vurgulandı.
     
Aynı şekilde Çatalca ve Silivri bölgelerinde 170 adet yeni kuyu açılarak, günlük 104 bin metre küplük ilave kaynak oluşturulduğuna işaret edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
     
''Tüm bunların yanında abone sayısındaki artış ve son 58 yılın en sıcak yaz mevsimi yaşanmasına rağmen, İstanbulluların tasarruf bilinciyle hareket etmesiyle 2007 yılındaki su tüketim miktarı 2006 yılına oranla daha az gerçekleşmiştir.
     
İçinde bulunduğumuz yağış mevsiminde Kasım ayında oluşan yağış miktarı mevsim normallerinin üzerinde seyretse de Aralık ve Ocak aylarındaki yağış miktarı mevsim normallerinin altındadır. Bu sebeple mevcut içme suyu kaynaklarımızın bu yıl da kesinti olmadan kullanılabilmesi, ancak İstanbul halkının geçen yıl başlattığı tasarruf bilincini sürdürmesiyle mümkün olacaktır.''

Bu haber 495 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,120 µs