En Sıcak Konular

Almanya hala Erdoğan'ı tartışıyor

13 Şubat 2008 23:26 tsi
Almanya'da ziyaretinin ardından 3 gün geçmesine rağmen halen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları konuşuluyor.

Federal Alman hükümeti Sözcüsü Dr. Thomas Steg, Türk Alman ilişkilerinin, başbakanlık binasında lise öğrencileriyle yapılan toplantı ile yeni bir boyut kazandığını söyledi.

Bugün Federal Basın Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Steg, bir soru üzerine, "Türk Alman ilişkileri oldukça yoğundur ve Türkiye Başbakanı'nın Almanya ziyareti sırasında da bu oldukça yoğun geçmiştir. Ama şayet öğrencilerle başbakanlık binasındaki ortak buluşmayı da düşünecek olursanız, bu ilişki yeni bir boyut almıştır. Bu açıdan bakınca Türk Alman ilişkileri mükemmel bir konumdadır" dedi.

Steg Ayrıca, "ikili ilişkilerde önemli olan ve artacak olan bağlantılar da mevcuttur. Ama uyum, burada gündem maddesinin ilk sırasında yer alıyor. Erdoğan'ın temasları ve görüşmeleri kapsamında uyum tartışmalarında yeni sinyaller oldu ve bu çerçevede Almanya'da tartışılmaya başlandı. Bu nedenle Erdoğan'ın Almanya ziyareti önemli bir ziyaretti ve önemli konuların ele alındığı bir ziyaretti.

Başbakan Erdoğan'ın Ludwigshafen'da oldukça açık ve yalın sözlerle rahatlatıcı, onurlandırıcı sözlerle konuşması önem ifade etti. Erdoğan'ın konuşması son derece sorumluluk taşıyan bir konuşmaydı. Bu arada uyum konusundaki farklı görüşler de ortaya çıktı ki bu farklılık önümüzdeki dönemlerde de kendini mutlaka gösterecektir" diye konuştu.
Öte yandan, Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Julia Gross da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya ziyareti sırasındaki açıklamalarının yankılarına ilişkin soruları yanıtladı.

Gross, "Erdoğan'ın Münih, Köln, Berlin ve Ludwigshafen'da dayanışmayı, barışı, anlayışlı olmayı öngören açık ve anlaşılır bir konuşma yaptı. Konuşmasında, polisin ve itfaiyenin çabasını onurlandırdı. Ludwigshafen'da ve diğer yerlerde Türk vatandaşlarını açıkça Almanya'ya uyuma çağırdı. Burada özellikle Almanca dilinin en iyi şekilde örenilmesi gerektiğini söyledi. Biz bunun önemli bir sinyal olduğu düşüncesindeyiz" ifadesinde bulundu.

Gross ayrıca, "Almanya ve Türkiye arası ikili ilişkilerde kültürel ve eğitim alanlarında alışveriş önemli bir yer tutmaktadır. Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ve o dönemki meslektaşı Abdullah Gül, Eylül 2006'da İstanbul'da Ernst Reuter Girişimi'ni hayata geçirdi ve bu girişim medya, eğitim, ekonomi ve benzeri pek çok alanda, Alman Türk ortak çalışmasını temel almaktadır. Ayrıca İstanbul'daki Alman Türk üniversite girişimi de bunun bir diğer ayağıdır. Steinmeier Türk meslektaşı ile Kiev'de bir araya gelerek, İstanbul'da Alman Türk üniversitesi kurulması, Ludwigshafen'deki olay, Erdoğan'ın ziyareti ve Türk Alman ilişkilerini görüşecek. Bu görüşmede Steinmeier ile meslektaşı arasında iki ülke arası kültürel alışverişin yoğunlaştırılması çalışmaları da gündeme gelecektir" dedi.

 



Bu haber 564 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,203 µs