Kosova olmaz, belki Tayvan… | " /> Kosova olmaz, belki Tayvan… | "/>

En Sıcak Konular

Kosova olmaz, belki Tayvan…

13 Şubat 2008 20:29 tsi
Kosova olmaz, belki Tayvan… Financial Times’ın Kosova'yı Kıbrıs’a emsal göstermesini değerlendiren Milliyet’in Kıbrıs kökenli yazarı Metin Münir, Kosova’nın Kıbrıs için model olamayacağını söyledi. iyibilgi’nin ulaştığı Münir, KKTC için ufukta görünen

İngiltere'de yayımlanan Financial Times Gazetesi, geçen hafta Sırbistan devlet başkanlığı seçimlerinden sonra Kosova'nın tek yanlı bağımsızlık ilanı ihtimalini değerlendirirken bunun KKTC için de örnek olabileceğini yazdı.
Gazete, Kosova’nın Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği tarafından tanınmayı başarması halinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için de aynı şeyin geçerli olabileceği yorumunda da bulundu. 

Financial Times gazetesi, Kosova’nın bağımsızlığının Amerika Birleşik Devletleri ile Avrupa Birliği ülkeleri tarafından tanınacağını, bunun da de facto bir "tanıma" olacağını kaydetti.

Avrupa Birliği üyeleri arasında, bu gelişmeyi en düşmanca tutumla izleyen ülkenin ise Güney Kıbrıs Rum Yönetimi olduğunu belirten gazete, Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Erato Kozaku Markulli'nin tek yanlı bağımsızlık ilanını kabul etmeyeceklerini açıkça söylediğini hatırlattı.

Gazetenin yakında Güney Kıbrıs’ta yapılacak başkanlık seçiminin önemine dikkat çekmesinin ardından Kosova’nın olası bağımsızlık ilanına ilk tepki Rusya’dan eldi. Rusya Başbakan Birinci Yardımcısı Sergey İvanov, Kosova'nın bağımsızlığının tanınmasının, gelecekte KKTC'nin de tanınması zorunluluğunu beraberinde getireceğini söyledi.

Tünelin ucunda yeni bir ışık

Bu gelişmeler, ‘KKTC için tünelin ucunda yeni bir ışık mı görünüyor’ sorusunu zihinlerde canlandırdı. Ancak bölgeyi en yakından izleyen gazetecilerden biri olan Milliyet Gazetesi’nin Kıbrıs kökenli yazarı Metin Münir, ümitli olmamız için ortada bir neden olmadığı fikrinde.

Türk medyasının türban tartışmaları arasında görmezden geldiği bu önemli konuyu, iyibilgi Metin Münir ile konuştu. Metin Münir, Kıbrıs ile Kosova arasında çok radikal bir fark olduğuna dikkat çekti. Münir şöyle dedi: “Kosova’nın da içinde olduğu Yugoslavya birliği zaten ayrı ayrı milletlerden oluşuyordu. Pek çok savaş yaşandı ve bağımsızlıklar art arda ilan edildi. Şimdi en son Kosova bağımsızlığını ilan edecek. AB ve ABD Kosova’yı tanıyacağına dair sinyaller veriyor. Kosova için bağımsızlık yolunda önemli bir engel engel kalmadı.”

“Dünyanın gözünde Kıbrıs’ta işgalciyiz”

Münir, KKTC’nin konumu noktasında Türkiye’nin bir türlü kabul etmek istemediği bir gerçeğin altını çizdi: “74’teki çıkarma bizim gözümüzde bir barış harekâtı ama diğer ülkelerin gözünde işgal olarak duruyor. Bütün devletlerin içinde azınlıklar var ve KKTC dışarıda, Rum kesimi içinde azınlık bölgesi olarak görülüyor. Üçüncü bir devletin yani Türkiye’nin müdahalesi ile kurulmuş bir ülkenin tanınması bir taammül yaratacağı için dünya ülkeleri KKTC’yi tanımıyor. O yüzden Kosova maalesef KKTC’ye misal olamaz.”

İki yol haritası var: Tayvan ve İsviçre modeli

Münir, KKTC için iki yol haritası olduğunu söyledi. Bunlardan ilki Tayvan modeli. Münir’e göre bu, KKTC’nin başına gelebilecek en iyi şey. KKTC, tıpkı Tayvan gibi hukuken varolmayan ama fiilen herkesin kabul ettiği bir ülke olabilir. Ama Rum kesiminin AB üyesi olması burada da sıkıntı doğuruyor. Zira AB içinde Rumların veto yetkisi var.

Metin Münir’e göre KKTC için ikinci plan ise Rumlarla konfederasyon çatısı altında birleşmek. KKTC ve Rumlar tıpkı İsviçre gibi ortak para, ortak dış politika ile iki milletli bir çözümde uzlaşabilirler. Münir, bunun için de evvela Türkiye’nin AB üyesi olarak elini güçlendirmesinin şart olduğu fikrinde.

KIBRIS’TA DUVARLAR GİDEREK KALINLAŞIYOR

Münir öte yandan KKTC’nin giderek Türkleştiğine ve Rumlarla Türkler arasındaki duvarın kalınlaştığına dikkat çekti. Münir şöyle dedi: “Artık Rum tarafı ile birlikte yaşamaları mümkün değil. Yapılan araştırmalar, Rumların 3’te birinin Türklerin yüzünü dahi görmek istemediği gösteriyor.”

www.iyibilgi.com özel Ömer Çakkal



Bu haber 629 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,596 µs