En Sıcak Konular

İstanbul’a 9 değil 11 yeni ilçe geliyor

13 Şubat 2008 14:56 tsi
Star yazarı Ekrem Okutan, Başbakan Erdoğan’a yeni öneri götürüldüğünü İstanbul’a 9 değil 11 yeni ilçenin geleceğini öne sürdü. Hangi ilçeler bölünerek yeni ilçeler oluşacak?

Yerel yönetimler yeniden şekillenirken, süreçten en çok etkilenen şehir de İstanbul olacak. Bugün belde, ilçe ve büyükşehir olmak üzere toplam 74 belediyesi bulunan İstanbul’da, 31 belde belediyesi tarihe karışarak mahalleye dönüşüyor. Belediyelerin bölünmesiyle ilçe sayısı 42’ye çıkan İstanbul, büyükşehirle birlikte artık 43 başkanla yönetilecek.

2005 yılında çıkarılan kanun değişikliğiyle yeni kurulacak belediyelere nüfusunun 5 bin olması şartı getirildi. Nüfusu2 binin altında olan belediyelerin de kapatılacağı öngörülüyordu. Ancak şimdiye dek bu hiç uygulanamadı. Yerel yönetimler reformu konusunda kararlı olan hükümet, belediye kanunlarında yaptığı değişikliğin ardından yeniden bir takım düzenlemelere daha gidiyor. Bunlardan biri de belde belediyelerinin kapatılması yasasını uygulamaya koymak.

İSTANBUL’DA REVİZYON

DAHA önce ilk kez yine gazetemiz aracılığıyla belde belediyelerinin kapatılacağını, Büyükşehir’e bağlı belediyelerin bir kısmının mahalle olacağını ve İstanbul gibi büyükşehirlerde yeni ilçelerin yolda olduğunu duyurmuştuk. Yeni gelişmelere göre, bazı beldeler ilçe olarak belediyeliğine devam ederken, ilçe belediye sayısı da arttırıldı. Hazırlanan ilk tasarıya göre Fatih ve Eminönü birleştiriliyor, Avrupa yakasında 6, Anadolu yakasında ise 3 yeni ilçe kurulacağı öngörülüyordu. Ulaştığımız yeni bilgi, İstanbul’daki bu sayının 9 değil 11 olduğunu, kente iki yeni ilçe daha ekleneceğini ortaya koyuyor.

Kadıköy, Ümraniye, Büyükçekmece, Gaziosmanpaşa, Çatalca ve Küçükçekmece ilçelerinin bölünmesinin yanında Eyüp ve Silivri ilçelerinin de bu kapsamda değerlendirilecek.

Konu ile ilgili Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a da öneri götürdü. Buna göre İstanbul’un 9 yeni ilçesi Avrupa yakasında; Arnavutköy, Sultangazi, Başakşehir, Beylikdüzü, Esenbahçe, Hadımköy. Anadolu yakasında da Erengazi, Samandıra ve Çekmeköy. Son iki ilçeyse, Eyüp’ten ayrılan Kemerburgaz ve adı henüz konulmayan ve Silivri’den ayrılacak olan bir ilçe olacak.


907 belde belediyesi tarih olacak


HÜKÜMET, belde belediyelerinin bir kısmının kapatılması ve 40 yeni ilçe kurulmasına ilişkin yasal düzenleme hazırlığındayken, ilçe olmak isteyenlerin sayısı 60’a ulaştı. Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Tanrıverdi, ‘Nüfusu 2 binin altında olup kapatılacak belde belediyelerinin toplam borcu 200 milyon YTL. Popülizm peşinde koşsak, kapanacak 875 belde belediyesinden 550 tanesi AK Partili olmazdı. Yeni düzenlemeyle vatandaşa daha iyi hizmet sunulacak.’ dedi.

KANUNLAR DEĞİŞECEK: Tasarı, İl Özel İdaresi, Köy Kanunu, Büyükşehir Belediyeleri Kanunu, Belediyeler Kanunu’nda değişiklik içeriyor.

905 BELEDİYE KAPANACAK: Nüfusu 2 binin altındaki 875 belde, 30 ilk kademe belediyesi olmak üzere, 905 belediye kapatılacak.

40 YENİ İLÇE KURULACAK: 16 büyükşehir belediyesi içindeki 200 civarındaki belde belediyesi 40 civarında yeni ilçeye dönüşecek.

İL ÖZEL İDARESİNE DEVİR: Beldeler köye dönüştürülerek il özel idarelerine devredilecek. Bütçeleri, geçmişe göre artacak, destek verilecek.

15 BİN ÇALIŞAN NE OLACAK?: Kapatılacak belediyelerin 15 bin çalışanı, il özel idarelerine devredilecek.

2 BİNİN ÜZERİ KURTULDU: Nüfusu 2 bin ile 5 binin arasında kalan yaklaşık bin civarındaki belediyeye ise şimdilik dokunulmayacak.

Star gazetesi



Bu haber 557 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,929 µs